CURSE OF LONO – 4 AM AND COUNTING

Album Review

Album: 
CURSE OF LONO – 4 AM AND COUNTING
Artist: 
Curse Of Lono
Record Label: 
Submarine Cat Records
Style: 
cinematografische mix van Americana, met een harmonische lading gotische alt rock
Date: 
28/06/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CURSE OF LONO – 4 AM AND COUNTING
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felix Bechtoldsheimer is de frontman en oprichter van de Britse band Curse Of Lono. Felix werd geboren in Duitsland, maar groeide op in Engeland. Hij raakte verslaafd aan heroïne en in een poging om van de drugs af te geraken ging hij voor een ontwenningskuur naar Amerika. Daar kwam Felix in contact met een muzikant die met Gram Parsons en Little Feat had gespeeld. Dankzij deze man leerde Felix de Amerikaanse muziek beter kennen en begrijpen. Hij raakte in de ban van deze muziek en bij zijn terugkeer naar Engeland richtte hij de band Hey Negrita op. Deze band maakte een viertal albums, die in een beperkte kring lovend werden ontvangen. Na de split van Hey Negrita vormde Felix met de drummer van de band Neil Findlay een nieuwe band. Die kreeg de naam Curse Of Lono en bestaat buiten Felix en Neil ook nog uit toetsenist Dani Ruiz Hernandez, gitarist Joe Hazell en bassiste Charis Anderson. In 2016 verscheen hun eerste EP 'Curse Of Lono', met daarop vier songs. Op zeven april 2017 was het dan tijd voor hun eerste full album 'Severed', met tien songs die allemaal door Felix Bechtoldsheimer werden geschreven. Curse Of Lono borduurde verder op de muziek die Felix bij Hey Nigrita maakte, al gaat de muziek van Curse Of Lono wel iets breder. Op 12 juli 2018 speelden Curse Of Lono nog een prachtig concert in Old Rivierenhof in Antwerpen en op 17 augustus 2018 verscheen hun tweede album, dat de titel 'As I Fell' meekreeg, met daarop twaalf songs die net zoals bij het eerste album allemaal door Felix Bechtoldsheimer werden geschreven. Het album '4am And Counting' is het nieuwe album van Curse Of Lono en het is een live in de studio opgenomen album met songs uit de vorige twee albums 'Severed' en 'As I Fell'.
 
 
 
 
 
 
Met dit album wilde de band de sfeer vastleggen die ze krijgen als ze laat in de nacht aan het jammen zijn. Ze boekten de Toe Rag Studios voor een paar dagen en nodigden wat vrienden uit. De belangrijkste reden om naar de Toe Rag Studios te trekken was omdat daar geen computers zijn en geen technologie om je te verleiden. De band heeft alles gewoon live gespeeld, net zoals ze dat doen wanneer ze in hun oefenruimte spelen. De muziek die je hoort op '4am And Counting' is precies dezelfde dan de muziek die in de Toe Rag Studios gespeeld werd. Er werd niets veranderd of bijgeschaafd aan de sound. Curse Of Lono is vooral bekend om hun diep cinematografische mix van Americana, met een harmonische lading gotische alt rock. Dit uniek geluid is te danken is aan oude getrouwen als The Doors en The Velvet Underground, maar ook aan moderne bands of muzikanten, zoals The War On Drugs en Wilco. '4am And Counting' biedt een meer uitgeklede en intieme kijk op een groot deel van het bestaande materiaal van de band. Het album bevat gastoptredens van de legendarische pedalsteel gitarist speler BJ Cole (Elton John, Dolly Parton, Pink Floyd, Massive Attack) en mondharmonicaspeler Nick Reynolds (Alabama 3 en zoon van het brein achter de grote treinroof Bruce Reynolds). '4am And Counting' werd opgenomen met producer Liam Watson, die al een Grammy Award won door zijn werk met The White Stripes en het werd gemixt door Oli Bayston.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het prachtige, dromerige 'Tell Me About Your Love', een melodieuze ballade, die op een fantastische manier wordt gezongen door de prachtige, zachte stem van frontman Felix Bechtolsheimer. Die geweldige stem wordt instrumentaal ondersteund door zachte toetsen en gitaar. Het meervoudig gezongen refrein is een lust voor het oor en het subliem werk met de bottleneck van Lapsteel gitarist BJ Cole maakt deze wondermooie opener helemaal compleet. 'I'd Start A War For You' is een heel mooi verlengstuk van 'Tell Me About Your Love', het heeft dezelfde zachte elegantie. Met bassiste Charis Anderson en drummer Neil Findlay heeft Curse Of Lono de ideale ritmesectie. Ze zorgen voor de erg knappe ritmische basis, waarop gitarist Joe Hazell en pedalsteel gitarist BJ Cole kunnen rondstrooien met kleine prachtige riffjes en het geheel helemaal afwerken met een intense en gevoelvolle solo. Uit het debuutalbum 'Severed' komt het aanstekelige 'Welcome Home', een Americana nummer met Southern invloeden, dat zo op een Bob Dylan album kan. Buiten de Lapsteel van BJ Cole is hier een hoofdrol weggelegd voor het uitstekende blaas en zuigwerk van Nick Reynolds op de mondharmonica. Ook in het radiovriendelijk en melodieus 'Blackout Fever' zorgen de drums van Neil Findlay en de baslijn van Charis Anderson voor het schitterende ritmisch hart van de song. 'Blackout Fever' heeft een catchy meerstemmig refrein dat zich dadelijk in je hoofd nestelt. De enige cover op het album is de Tom Waits cover 'Goin' Out West'. Curse Of Lono maakt er een zachtere versie en geeft het alle Curse Of Lono ingrediënten en drukken zo hun eigen stempel op 'Goin' Out West'. Bassiste Charis Anderson en drummer Neil Findlay schitteren andermaal in het knappe 'The Affair', dat een monotone melodie heeft en waarin een sfeer hangt van eenzaamheid en opgeven.
 
 
 
 
 
 
Het donkere Valentine, een nummer over een alles verterende jaloezie die tot extreme gedachten en daden leidt, is één van die nummers die altijd schitterend blijven klinken. De harmonieuze zang en de vervormde snarensolo van Joe Hazell passen perfect bij de donkere Gotische sound van het nummer. Het wordt veel vrolijker in het vloeiende 'Way To Mars', dat door de inbreng van de mondharmonica van Nick Reynolds en de Lapsteel van BJ Cole een andere dimensie krijgt. De ritmesectie, met drummer Neil Findlay en bassiste Charis Anderson, schittert nogmaals in deze 'Way To Mars'. De geest van 'Take It Easy' van de legendarische Eagles dwaalt rond in dit Americana nummer. 'London Rain' kenmerkt zich met jazzy beats en dankzij het werk op het toetsenbord van Dani Ruiz doet het meerdere malen aan het werk van The Doors denken. De huilende mondharmonica van Nick Reynolds verweeft zich op een prachtige wijze in de sound van 'London Rain'. 'Pick Up The Pieces' was de prachtige single die het debuutalbum 'Severed' moest promoten en het nummer is door de toevoeging van de pedalsteel gitaar van BJ Cole alleen nog maar mooier geworden. Er zitten wat Paul Simon invloeden in het nummer en van het heerlijke refrein krijg je nooit genoeg. Het album wordt afgesloten met het melancholische 'Don't Look Down', een nummer dat over het einde van een relatie accepteren gaat. Felix Bechtoldsheimer heeft de perfecte stem om over deze melancholische en verdrietige onderwerpen te zingen en de gitaar van Joe Hazell en de Lapsteel van BJ Cole zijn de ideale verlengstukken van die prachtige stem. '4am And Counting' van Curse Of Lono is opnieuw een schitterend album geworden. Hoewel er geen nieuwe songs op het album te vinden zijn, slaagt de band er toch in om hun steeds groeiende fanbase te verrassen met dit nieuwe geluid. De songs werden iets anders gespeeld en de Lapsteel gitaar van BJ Cole en de mondharmonica van Nick Reynolds zijn toch een aanwinst voor de muziek van Curse Of Lono. Op 22 mei gaven ze in de AB nog een schitterend concert, wie ze in de nabije toekomst nog aan het werk wil horen moet naar Elslo, juist over de grens met Nederland. Daar speelt de band op 6 juli op het Conincx Pop Festival. (8,5/10)
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
1. Tell me about your love
2. I’d start a war for you
3. Welcome home
4. Blackout fever
5. Goin’ out west
6. The affair
7. Valentine
8. Way to Mars
9. London Rain
10. Pick up the pieces
11. Don’t look down