COLTER WALL - COLTER WALL

Album Review

Album: 
COLTER WALL - COLTER WALL
Artist: 
Colter Wall
Record Label: 
Young Mary's Record Co.
Style: 
Americana, Folk, Coutry, Blues
Date: 
06/05/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
COLTER WALL - COLTER WALL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Colter Wall is een eenentwintigjarige Canadese singer-songwriter uit Swift Current, Saskatchewan. Ondanks dat Colter nog maar recent begon aan zijn muzikale carrière, krijgt hij al hulp van de The Dead South, de beste bluegrass band in Sashatchewan. Zijn EP 'Imaginary Appalachian' uit 2015 werd goed onthaald en het nummer 'Sleeping On The Backtop' was in 2016 zelfs te zien in de film 'Hell Or High Water'. Momenteel woont Colter Wall in Kentucky en begin mei verscheen zijn titelloze debuutalbum, met negen zelf geschreven nummers en twee covers van Townes Van Zandt en Lawton Williams.
 
 
 
 
 
Wat meteen opvalt op het album 'Colter Wall' is de erg mooie, expressieve en rustgevende stem van Colter Wall. In de opener 'Thirtheen Silver Dollars' vertelt Colter het verhaal van een conflict dat hij had met gerechtelijke diensten in zijn geboortestad. Dit zou best een Johnny Cash nummer kunnen geweest zijn en ook de stem van Colter leunt erg dicht tegen het stemgeluid van Cash aan. Met het refrein wordt het ritme wat omhoog getrokken en dat geeft het nummer nog wat meer cachet. Colter Wall houdt het met de akoestische gitaar, de lapsteel gitaar en lichte percussie instrumentaal heel sober en dat hoor je ook in het sombere 'Codeine Dream' en de meeslepende blues ballade 'Me And Big Dave'. Dat Wall goed naar Waylon Jennings geluisterd heeft zal je niet verbazen na het beluisteren van deze 'Me And Big Dave'. Er komt meer ritme en vrolijkheid in de muziek van Colter Wall met het folknummer 'Motorcycle', een nummer dat je blij maakt en uitnodigt om mee te zingen en te dansen. Het country getinte 'Kate McCannon' is de tweede single uit het debuutalbum van Colter Wall. Vanuit de cel in de gevangenis zingt hij over de moord van zijn geliefde Kate. Drank en vrouwen zijn onderwerpen die vaak voorkomen in de teksten van deze Canadese singer songwriter.
 
 
 
 
 
'WB's Talkin' is een nummer waarin een radiopresentator praat over het debuut van Colter Wall. Voor mij was dat dit zeker niet nodig geweest en ik begrijp ook niet goed waarom dit op het album moest. Dat Colter een grote fan is van Townes Van Zandt bewijst hij met de cover 'Snake Mountain Blues'. Wall geeft het nummer een duidelijk eigen accent en het lagere ritme past erg goed bij de stem van de Canadees. De country song 'You Look To Yours' heeft een groot Merle Hagart gehalte en de toetsen kleuren mooi de sound van het nummer. 'Transcendent Ramblin' Railroad Blues' heeft een melancholische melodie en de klanken van de pedal steel gitaar benadrukken dat gevoel nog meer. Het zestig jaar oude country nummer 'Fraulein' van Lawton Williams werd door Colter Wall nieuw leven ingeblazen. Hij maakte er een duet van waarin hij vocaal werd bijgestaan door Tyler Childers. Het album wordt afgesloten met 'Bald Butte', een verhaal van verscheidene outlaw cowboys in de prairies van Saskatchewan, die op vlucht zijn tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Het vertellen, is buiten zijn erg mooie bariton stem de sterkste kant van Colter Wall. Het album 'Colter Wall' is een aangenaam album om s'avonds na een zware dag in je luie zetel naar te luisteren. Wie Colter Wall live aan het werk wil zien kan dat de volgende dagen doen bij onze noorderburen. Op 1 juni speelt Colter in De Melkweg in Amsterdam en op 2 juni is hij te gast in Roepaen te Ottersum. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom