COLIN JAMES - OPEN ROAD

Album Review

Album: 
COLIN JAMES - OPEN ROAD
Artist: 
Colin James
Record Label: 
Stony Plain Records
Style: 
Bluesrock, Blues
Date: 
05/11/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
COLIN JAMES - OPEN ROAD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Colin James is een zevenenvijftigjarige Canadese zanger, gitarist en songwriter. Zijn titelloos debuut album uit 1988 maakte zoveel indruk, dat hij dadelijk met Keith Richards op tournee mocht. Colin veroverde in Canada dadelijk een vaste stek in de bluesrock scene. Ondertussen bracht hij al negentien albums uit en werden zijn songs gecoverd door Lucinda Williams en Johnny Hollyday. Met zijn Little Big Band toerde hij niet alleen met blues artiesten als Albert King en Buddy Guy, maar deelde hij als gitarist ook het podium met diva’s als Bonnie Raitt en Mavis Staples en met rocksterren Lenny Kravitz en The Chieftains. Zeven Juno Awards, de Grammy’s van Canada, en zevenentwintig Maple Blues Awards heeft hij intussen op zijn naam. In het voorjaar van 2015 was Colin en zijn band op tournee tijdens zijn Hearts On Fire tour. Na een paar maanden van optreden was Colin echt blij met het geluid dat hij en de band op het podium creëerden. Colin James had al een paar jaar een album in gedachten met zijn favoriete blues nummers, een eerbetoon aan zijn grote blues helden zoals Howlin 'Wolf, Jimmy Reed, Freddie King, Jr. Wells, Buddy Guy, Peter Green, Robert Johnson en William Bell om er een paar te noemen. Voor Colin James leek dadelijk na de tournee, het geschikte moment om nog even met de jongens in de studio te duiken. Veel tijd hadden ze niet nodig want na twee dagen in The Warehouse Studios in Vancouver was 'Blue Highways' geboren. Op 21 september 2018 verscheen met 'Miles To Go', het negentiende album van Colin James en ook op dit album bracht Colin een ode aan zijn grote bluesidolen. Het album 'Miles To Go' bevat twee zelf geschreven nummers en tien bekende en minder bekende blues covers. Ook op het nieuwe album 'Open Road', dat op vijf november 2021 verscheen staan negen covers en vier originele, door Colin James geschreven nummers.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de swampy bluesrock cover 'As The Crow Flies', een nummer dat door de grote Tony Joe White werd geschreven. De schitterende versie van Colin James heeft een hoger ritme, maar het blijft even swampy als de originele versie van Tony Joe White. Drummer Geoff Hicks en bassist Norm Fisher zorgen voor een stomende rock groove en toetsenist Simon Kendall is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. Toch is het Colin James zelf die alle aandacht naar zich toe trekt met weergaloos snarenwerk op zijn sixstring. Met zijn zinderende en scheurende solo's zal Colin James veel gitaarliefhebbers kunnen bekoren. Top versie. Ook in de volgende cover 'Can't You See What You're Doing To Me' van Albert King laat Colin James zijn gitaar op een fantastische wijze spreken. Met een knappe baslijn zorgt Norm Fisher voor de stuiterende groove. Simon Kendall schittert weer op het orgel en saxofonist Steve Hilliam blaast de nodige soul in het nummer. Colin James heeft een goede en aangename stem en zingt het nummer met veel overtuiging. Gitarist Colin James strooit het gehele nummer gretig rond met vlijmscherpe riffs en zijn snedige en scheurende solo's zijn weer een lust voor het oor. 
 
 
 
 
 
 
Tijd voor een rustig nummer en dat krijgen we met de blues ballade 'That's Why I'm Crying', een nummer dat geschreven werd door Samuel Maghett, beter bekend als bluesmuzikant Magic Sam. Simon Kendall draagt de melodie van deze emotionele ballade met zijn warme orgelklanken en Colin James laat horen dat hij ook kan imponeren op de gitaar, als er intiem en gevoelvol moet gespeeld worden. Het eerste eigen nummer is de titeltrack 'Open Road', een melodieuze midtempo song.  Met strak slagwerk bepaalt drummer Geoff Hicks het tempo en Colin James levert weer prachtig werk af op de dobro, akoestische en elektrische gitaar. Zijn geweldig mooie en melodieuze snarensolo op de elektrische gitaar past perfect in dit Americana getint nummer. Doyle Bramhall schreef in 1985 'Change It' voor Stevie Ray Vaughan. Tien jaar later nam Doyle 'Change It' zelf op voor het album 'Bird Nest On The Ground'. Colin James vertraagt het tempo, maar behoudt wel het shuffle ritme. Hij maakt er een melodieuze en radiovriendelijke song van. Ook hier is de gitaar van Colin James weer heel uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig met pittige en splijtende riffjes en een prachtige solo. 
 
 
 
 
 
 
Het rustige en meeslepende 'Raging River' is een origineel nummer dat Colin James samen met Colin Linden schreef. Colin James zingt het nummer met veel gevoel en emotie en het prachtige en gevoelvolle slide werk komt van medeschrijver Colin Linden. Daarna krijgen we rock'n'roll met het swingende 'When I'm Leave This House'. Gastmuzikant Jesse O'Brien schittert het hele nummer met zijn begeesterend barrelhouse piano spel en Colin James, in Chuck Berry stijl, kruidt het nummer met uitstekend gitaarwerk. 'It Takes Time' is een twaalf bar Chicago bluessong. In 1958 bracht Otis Rush het nummer uit en het werd sindsdien ontelbaar keren gecoverd. Saxofonisten Steve Hilliam en Jerry Cooke blazen de nodige soul in 'It Takes Time', maar de echte smaakmaker hier is Steve Marriner die met zijn glorieus mondharmonica spel het nummer naar een hoger niveau tilt. In elke cover slaagt Colin James er in om een persoonlijke touch aan zijn versie te geven, zonder aan de herkenbaarheid en de ziel van het origineel te raken. Als men naar het gitaar en orgelwerk luistert bij het begin van de slowblues 'There's A Fire', zou men dadelijk denken aan een cover van Albert King, maar het is een origineel nummer dat Colin James samen met Colin Linden schreef. Simon Kendall draagt de melodie van 'There's A Fire' met zijn warme orgelklanken en Colin James etaleert nogmaals zijn klasse als gitarist. Heel het nummer strooit hij kwistig rond met pittige en vlijmscherpe riffjes en zijn lange, fantastische solo is één lang gerekt orgasme voor het oor. 
 
 
 
 
 
 
 
Met 'It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry' en 'Down On The Bottom' krijgen we ook twee Bob Dylan covers. Van 'It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry' maakt Colin een vrolijke, swingende rocker. Gitarist Colin James en saxofonisten Steve Hilliam en Jerry Cook kruiden deze erg knappe versie met vet slidewerk en powervolle saxofoon klanken. Het meer dan vier minuten durende 'Down On The Bottom' wordt gezongen door Graig Northey. Samen met Colin James zorgt Graig Northey ook voor spetterend gitaarwerk. Vooral de prachtige solo die 'Down On The Bottom' naar het einde begeleidt is om van te smullen.  De John Lee Hooker cover 'Bad Boy' heeft een stompende groove. Ook hier weet Colin James te bekoren met sterk vingerwerk op de akoestische gitaar en met de bottleneck op de dobro. In 1967 had Otis Redding een hit met de soulvolle liefdesballade 'I Love You More Than Words Can Say', dat geschreven werd door Booker T. Jones en Eddie Floyd. Colin James gebruikt deze wondermooie ballade om zijn album mee af te sluiten. Naast Colin James is toetsenist Simon Kendall de smaakmaker in deze afsluiter. Hij draagt de melodie van 'I Love You More Than Words Can Say' en zet zelf de kroon op zijn knappe instrumentale prestatie met een prachtige solo. 
 
 
 
 
 
 
'Open Road', het twintigste album, van Colin James is ook deze keer weer een schot in de roos. Het is een perfectie combinatie van sterke eigen nummers met een aantal erg goede covers, waar Colin James altijd een eigen touch aan geeft. Zijn sterke en aangename stem en zijn weergaloos gitaarwerk zijn de andere sterke kwaliteiten waarover deze Canadese muzikant beschikt. Het eindresultaat van deze erg goede keuzes en kwaliteiten is een beresterk album, dat voor een breed publiek geschikt is. Colin James is misschien in Europa iets minder bekend, dan in de USA en Canada. Het wordt hoog tijd dat deze muzikant daar verandering in brengt. Hij kan elke festivalweide en muziekclub in vuur en vlam zetten met zijn sterk gitaarwerk en dito songs. Hopelijk steekt hij wanneer Corona zo goed als voorbij is, de oceaan over om hier zijn klasse te etaleren. 'Open Road' is een top album dat ik iedereen kan aanbevelen. (9/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
 
01. As The Crow Flies
02. Can’t You See What You’re Doing To Me
03. That’s Why I’m Crying
04. Open Road
05. Change It
06. Raging River
07. When I Leave This House
08. It Takes Time
09. There’s A Fire
10. It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry
11. Bad Boy
12. Down On The Bottom
13. I Love You More Than Words Can Say
 
 
 
Line-up:
Colin James ; Gitaar, slide gitaar en zang
Geoff Hicks ; Drums / Hand Percussie
Norm Fisher ; Bas
Simon Kendall ; Orgel en Clavinet
Chris Cadell ; Ritme gitaar op track 2 en 3
Steve Hilliam ; Saxofoon op track 2 , 8 en 10
ColinLinden ; Slide Guitar op track 6
Jesse O‘Brien ;Piano op track 7
Steve Marriner ; Mondharmonica op track 8
Jerry Cook ; Barritone Saxophone op track 8 en 10
Graig Northey ; Gitaar en zang op track 12
Steve Pelletier ; Bas op track 13