CLIFF STEVENS - BETTER DAYS

Album Review

Album: 
CLIFF STEVENS - BETTER DAYS
Artist: 
Cliff Stevens
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock
Date: 
10/06/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CLIFF STEVENS - BETTER DAYS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Als een mot naar een vlam, zo onweerstaanbaar werd Cliff Stevens aangetrokken door de blues muziek. Hij herinnert zich nog goed hoe hij als dertienjarige urenlang zat te jammen in het koffiehuis in zijn woonplaats Montreal. Vooral de vooraanstaande Britse en Amerikaanse bluesrock gitaristen konden Cliff enorm boeien. Nadat hij in 1968 een Cream concert bijwoonde, was hij zo onder de indruk van Clapton dat hij de hele nacht kon blijven luisteren naar het snarenwerk van Slowhand Clapton. Hetzelfde gevoel had hij toen hij in 1970 Johnny Winter aan het werk zag. In de jaren tachtig belandde Cliff in Toronto waar hij in verschillende naamloze bands speelde en ook één jaar gitarist was bij de plaatselijke ster Ray Materick. De non stop sleur van zes dagen per week optreden, gemengd met alcohol en drugs eiste zijn tol. Cliff keerde de muziek de rug toe, begon als taxi chauffeur te werken en hij ging ook terug studeren. Na zeven jaar geleefd te hebben zonder drugs en drank begon Cliff terug op te treden. Maar hij herviel in zijn oude gewoontes, ditmaal duurde het afkicken drie zware jaren. Sinds 1998 is Cliff Stevens alcohol en drugs vrij en heeft hij zijn focus terug op de muziek gezet. Twee nummers, 'Crying My Heart Out' en 'Said The Wrong Thing', die hij in Parijs schreef konden op heel wat bijval rekenen. In 2009 bracht Stevens zijn titelloze debuut album uit, met daarop vijftien tracks, waarvan er acht door Cliff zelf waren geschreven. Het album heeft achttien maanden in de Top 100 New CD hitlijst gestaan en werd genomineerd voor album van het Jaar door Le Lys Blues. Real Blues Magazine plaatste het album bij de tien beste Canadese blues albums van 2009 en nomineerde het nummer 'Don't Walk Away' als beste song van 2009. Op elf november 2016 verscheen 'Grass Won't Grow', het tweede studio album van Cliff Stevens en in september 2017 verscheen het live album 'Live In Germany', dat opgenomen werd tijdens twee concerten, namelijk op 27 januari 2017 in Die Halle in Reichenbach en op 28 januari in Laboratorium in Stuttgart. In de zomer van 2019 verscheen het studio album 'Nobody But You', met daarop elf originele zelf geschreven nummers. Ondertussen nam Cliff twaalf originele, zelf geschreven songs op en deze kan je beluisteren op het album 'Better Days', dat op tien juni overal te koop zal zijn. 
 
 
 
 
 
 
Eric Sauvé opent op het orgel de titeltrack 'Better Days'. Na de Covid 19 pandemie is Cliff er vast van overtuigd dat er betere tijden zitten aan te komen. Laat ons hopen dat hij gelijk heeft. 'Better Days' is een loom swingend, melodieus rocknummer. Cliff heeft een goede stem en met zijn knappe gitaarsolo zet hij zijn woorden nog wat kracht bij. Mooie opener. Cliff Stevens gaat de blues weg op met 'Passion'. De slidegitaar van Cliff en de mondharmonica van Pat Loiselle kleuren de intro. Wat later komt drummer Sam Harrison de sound versterken met ritmisch voetwerk op de basdrum. Eenmaal Cliff begint te zingen is 'Passion' helemaal vertrokken. Bassist Serge Dionne zorgt voor een uitstekende groove en de steeds weerkerende slide riff van Cliff Stevens bepaalt de sound van het nummer. Zijn slide solo past perfect in het nummer. Zangeres Kim Feeney, die 'Passion' hielp schrijven, zorgt met haar sexy en soulvolle stem nog voor een extra touch. Bassist Serge Dionne en drummer Sam Harrison zorgen voor een heerlijke groove in 'No Room Left'. Eric Sauvé speelt zich in de schijnwerpers met heerlijk en opwindend piano en orgelwerk. Cliff zingt het nummer heel overtuigend en zijn pittige en bitsige snarensolo is weer van prima kwaliteit. De prachtige stem van zangeres Kim Feeney is ook weer van de partij. Samen met Cliff maakt ze het vocale gedeelte helemaal af. 
 
 
 
 
 
 
Sergio Dionne trekt met een basintro de jazzy getinte ballade 'I Believe' op gang. Cliff zingt over de zaken waarin hij gelooft en ook hier krijgt hij vocale ondersteuning van Kim Feeney. Instrumentaal is het weer genieten van het uitstekende gitaarwerk van Cliff en het frisse en subliem toetsenwerk van pianist Eric Sauvé. Het gevoelvol en melodieus gitaarwerk van Cliff in het trieste liefdeslied ' Heard You Knocking' bevat een grote dosis Peter Green invloeden. Toetsenist Eric Sauvé draagt de melodie op zijn klavieren en er klinkt heel wat weemoed in de stem van Cliff. Sterk nummer. Drumer Sam Harrison en bassist Serge Dionne zorgen voor een stuwende groove in de vintage bluesrock shuffle 'Time For Me To Go'. Cliff strooit het gehele nummer gretig rond met pittige gitaar riffs. Het uitstekende solowerk komt van toetsenist Eric Sauvé en gitarist Cliff Stevens. In de ingetogen en emotionele country rock ballade 'Light Of An Angel' wordt Cliff vocaal weer bijgestaan door Kim Feeney. Dat Cliff Stevens veel bewondering heeft voor het gitaarwerk van Eric Clapton en Peter Green weten de meeste muziekliefhebbers wel. De invloeden van die twee gitaarheroes horen we ook terug in het gevoelvol en fijn snarenwerk van Cliff in de toetsen gedreven liefdesballade 'I Love You still'. 
 
 
 
 
 
 
Na een paar trage songs komt er terug een up tempo nummer met de swingende bluesrocker 'True Love'. De strakke ritmesectie zorgt voor de stuwende groove en pianist Eric Sauvé schittert met fris en levendig toetsenwerk op de piano. Zoals in de meeste songs van Cliff Stevens is ook hier een uitstekende gitaarsolo aanwezig. De liefde komt dikwijls terug in de songs op het album 'Better Days' en dat is ook het geval in het pijnlijke liefdesverhaal 'You Heart Me'. Het is een meeslepende ballade, waarvan de melodie gedragen wordt door de warme orgelklanken van Eric Sauvé. De pijn en verdriet hoor je nog beter in het gitaarwerk dan in de woorden van Cliff. Er zitten heel wat BB King invloeden in de meeslepende ballade 'I Been Thinking About You'. Cliff strooit het gehele nummer weer gretig rond met prachtige gitaar riffs en er zit weer heel veel gevoel in zijn meeslepende gitaarsolo. Toetsenist Eric Sauvé levert prachtig werk op het orgel en mondharmonicaspeler Pat Loiselle is dan misschien wel subtieler aanwezig, maar toch is zijn inbreng in het geheel weer heel belangrijk. Het album wordt afgesloten met een instrumentaal country nummer, dat 'Slim Picking' als titel meekreeg. Zoals de titel al laat vermoeden laat Cliff hier heerlijke fingerpicking op de gitaar te horen. Met 'Better Days' heeft Cliff Stevens weer een prima album klaar. Hopelijk brengt dit album deze talentrijke muzikant in de nabije toekomst eindelijk naar België en Nederland. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
 
01. Better Days
02. Passion
03. No Room Left
04. I Believe
05. Heard You Knocking
06. Time for Me to Go
07. Light Off an Angel
08. I Love You Still
09. True Love
10. You Heart Me
11. I Been Thinking About You
12. Slim Picking 
 
 
 
Cliff Stevens: Zang en gitaar
Serge Dionne: Bas
Eric Sauvé: Orgel en piano
Sam Harrison: Drums
Pat Loiselle: Mondharmonica
Kim Feeney: Backing vocals