CHRISTONE KINGFISH INGRAM - LIVE IN LONDON

Album Review

Album: 
CHRISTONE KINGFISH INGRAM - LIVE IN LONDON
Artist: 
Christone 'Kingfish' Ingram
Record Label: 
Alligator Records
Style: 
Bluesrock, Texas Rock, Blues
Date: 
13/10/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CHRISTONE KINGFISH INGRAM - LIVE IN LONDON
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Christone Ingram werd op 19 januari 1999 geboren in Clarksdale, Mississippi en werd als klein kind verliefd op muziek. Er was altijd muziek in huis. Zijn familie zong (en blijft zingen) in hun familiekerk. Zijn moeder, prinses Pride, is de eerste neef van country muzieklegende Charley Pride. Christone begon op zesjarige leeftijd met het bespelen van de drums en op zijn negende begon hij bas te spelen. Rond die periode schreef zijn moeder hem in voor een programma in het Delta Blues Museum. Op zijn elfde kreeg hij zijn eerste gitaar. Het jonge wonderkind nam muziek op van Robert Johnson tot Lightnin 'Hopkins, van B.B. King tot Muddy Waters, van Jimi Hendrix tot Prince. Christone stapte voor het eerst op het podium op elfjarige leeftijd in Clarksdale's beroemde Ground Zero Club, als opwarmer voor één van zijn grote mentors, Mississippi blues icoon Bill 'Howl-N-Madd' Perry. Perry gaf de jonge muzikant ook de artiestennaam, Kingfish. De jonge bluesman trad in 2014 op in het Witte Huis voor Michelle Obama, als onderdeel van een delegatie van jonge bluesmuzikanten van het Delta Blues Museum. Op zestienjarige leeftijd won hij prijzen, waaronder de 2015 Rising Star Award, uitgereikt door The Rhythm & Blues Foundation. Volgens Bruce Iglauer, president van Alligator Records is Kingfish één van de meest opwindende en gepassioneerde jonge artiesten van de laatste jaren. Kingfish maakt nieuwe muziek die als blues aanvoelt, maar niet kopieert wat al bestond. Zijn wortels liggen stevig in de Delta van de Mississippi en je kunt die rauwe Delta eerlijkheid horen in zijn spel en zang. Op 17 mei 2019 verscheen bij Alligator Records zijn debuutalbum 'Kingfish', dat werd opgenomen in Nashville met tweevoudig Grammy winnaar Tom Hambridge als producer. Christone schreef samen met Tom Hambridge zeven songs voor dit album. Vier andere songs schreef de producer samen met Richard Fleming en de laatste song schreef Christone samen met Jontavious Willis. Twee jaar later was de opvolger klaar. '662' Was nog beter dan het schitterende debuutalbum 'Kingfish'. Alle nummers werden geschreven door Christone Kingfish Ingram en producer en drummer Tom Hambridge. Bij een zestal nummers stak ook Richard Fleming een handje toe. Op dertien oktober verschijnt van de Grammy Award winnende gitarist, zanger en songwriter Christone 'Kingfish' Ingram het dubbel live album 'Live In London'. Het concert werd op zes juni 2023 opgenomen in The garage in Londen en telt zeventien songs. 
 
 
 
 
 
 
Het concert opent met de prachtige, lange intro van 'She Call Me Kingfish', de opener uit zijn Grammy Award winnende album '662' uit 2021. Deze meer dan zeven minuten durende stomende live versie is niet te vergelijken met de studioversie uit '662'. Bassist Paul Rogers zorgt met zijn stuwende baslijn voor een heerlijke groove. Het nummer kent verscheidene sfeer en ritmewisselingen. Het samenspel van het orgel van Deshawn 'D-Vibes' Alexander en de gitaar van Christone 'Kingfish' Ingram zorgt voor fantastische en opwindende wendingen. De slowblues 'Fresh Out' heeft in zijn live versie een jazzy touch. Ook hier weer is het genieten van het samenspel van het orgel van Deshawn 'D-Vibes' Alexander en de gitaar van Christone 'Kingfish' Ingram. Ook tijdens hun fijne en gevoelvolle solo's weten Christone en Alexander je te raken tot in de kleinste vezel van je lichaam. We zijn nog maar twee nummers weg en er zijn al zestien minuten voorbij gevlogen. Christone 'Kingfish' Ingram en zijn band weten hun muziek elke seconde boeiend en opwindend te houden. Op zijn debuutalbum speelde Christone dit nummer nog samen met Buddy Guy. Tijdens dit live concert toont de jonge gitarist dat hij zijn mentor Buddy Guy echt niet nodig heeft om indruk te maken met zijn instrument. 
 
 
 
 
 
 
De ritmesectie, met Christopher Black op drums en Paul Rogers op bas, trekt het rustigere en soulvolle 'Another Life Goes By' op gang. In dit ietwat trieste nummer waarschuwt Christone ons dat we aandacht moeten besteden en hulp bieden aan hulpeloze kreten van racisme en haat. Met zijn prachtige soulvolle stem weet hij zijn boodschap op een heel knappe wijze te brengen. Toetsenist Deshawn 'D-Vibes' Alexander draagt de melodie van 'Another Life Goes By' met zijn warme orgelklanken en zijn solo is andermaal van sublieme kwaliteit. Even later neemt Christone grandioos over op de gitaar. De prachtige, uitgebreide versie van 'Empty Promises', een cover van Michael 'Iron Man' Burks, is één van de vele hoogtepunten van dit concert. Met weergaloos en gevarieerd gitaarwerk weet Christone 'Kingfish' Ingram te imponeren in deze cover. Nog een song die heel anders klinkt dan op het debuutalbum 'Kingfish' is 'Hard Times'. Live is het een rauwe funky rocksong. Met zijn uitstekende funky baslijn zorgt Paul Rogers voor de heel dansbare en opwindende groove. Met een schitterend instrumentaal gesprek tussen de gitaar en het Hammond zetten Ingram en Alexander de kers op de taart van dit erg knappe nummer. 
 
 
 
 
 
Een ander hoogtepunt is 'Mississippi Night', een tien minuten durende, instrumentale slowblues met Christone 'Kingfish' Ingram en zijn gitaar in een glansrol. Hij etaleert zijn grote klasse als gitarist met indrukwekkend, gevoelvol snarenwerk op zijn sixstring. De jonge gitarist en zijn instrument smelten samen tot één perfect instrumentaal geheel. Toetsenist Deshawn 'D-Vibes' Alexander zorgt met sobere, maar o zo mooie, orgelbegeleiding voor de ondersteuning. 'Mississippi Night' en 'Midnight Heat' (op CD2) zijn de twee enige nieuwe, door Christone geschreven nummers op dit album. Daarna volgen een paar akoestisch gespeelde songs, te beginnen met het autobiografische 'Been Here Before', waarin de jonge Christone zich af vraagt waar hij vandaan komt en waarom hij altijd anders is geweest dan zijn leeftijdsgenoten. In dit nummer komt zijn prachtige stem nog meer tot zijn recht. Dat zijn geboorteplaats Clarksdale diep in Christone's hart zit horen we nogmaals in het heel aantrekkelijke en vloeiende, akoestische 'Something In The Dirt'. Het is heerlijk om deze jongeman te horen zingen dat Robert Johnson hier vroeger op de hoek speelde en dat hij in datzelfde stadje zijn eerste concert mocht spelen. Er moet inderdaad iets in de grond zitten, daar in Clarcksdale. Instrumentaal is het weer met volle teugen genieten van het sublieme gitaarwerk van Christone Kingfish Ingram.
 
 
 
 
 
 
 
Na de twee akoestische songs met alleen de stem en gitaar van Christone komt de band terug in actie. Er klinkt droefheid en pijn in Christone's stem in de trieste, melancholische ballade 'You're Already Gone', een nummer over een verloren liefde. De onverwachte stop naar het einde toe geeft deze song nog meer cachet. Voor Christone aan het vloeiende en soulvolle 'Listen' begint vraagt hij aan het publiek of zij het ritme willen aangeven met ritmisch handgeklap. 'Listen' is een melodieus nummer met een grote Southern vibe, die aan The Allman Brothers doet denken en daar heeft Deshawn 'D-Vibes' Alexander met zijn prachtig toetsenwerk en dito solo een groot aandeel in. Met het ingetogen 'Rock & Roll' krijgen we een toetsen (piano en Hammond) gedreven ballade, die door Christone met veel gevoel wordt gezongen. De hartverscheurende liefdesbrief 'Rock & Roll' is een teder eerbetoon van Christone aan zijn moeder, die spijtig genoeg enkele jaren geleden overleed. 'Rock & Roll' is een nummer waar je heel stil van wordt en dat vormt een groot contrast met het stomende en funky 'Not Gonna Lie', waarin Christone en zijn band alle registers opentrekken. Christone haalt hier verschroeiend uit met een paar pedaal gestuurde solo's op de gitaar. Met strak en energiek slagwerk bepaalt Christopher Black het tempo van 'Not Gonna Lie'
 
 
 
 
 
 
 
Het tweede nieuwe nummer dat Christone voor dit album schreef is het funky nummer 'Midnight Heat', dat als single verscheen om het album te promoten. Christone pakt andermaal een paar keer uit met weergaloos solowerk op de gitaar. 'Outside Of This Town' is een waanzinnig sterke Texas bluesrocker. Het nummer is vanaf de eerste seconde tot de laatste noot heel boeiend en bevat alles wat een stevige Texas bluesrocker moet hebben. Drummer Christopher Black en bassist Paul Rogers zorgen voor een verschroeiende groove en de jonge Christone zingt het nummer op een relaxte en volwassen wijze. Er zitten twee spetterende gitaarsolo's in het nummer, ze zijn van het genre waar Billy Gibbons in de hoogdagen van ZZ Top een patent op had. Het concert sluit af met '662', de zinderende titeltrack van Christone's tweede studioalbum. '662' is een ode aan zijn roots, een knipoog naar het gebied waar hij geboren en getogen is. Het is een nummer dat omvat hoe Clarksdale, Mississippi, dat toch maar een klein plaatsje op de aarde is, Christone's kijk op het leven en de muziek beïnvloedde. Christone schreef '662' zodat de mensen zouden weten dat 662 (netnummer van de noordelijke Mississippi Delta) altijd een groot deel zal zijn van wie Christone 'Kingfish Ingram' is. '662' begint met een heerlijke gitaar riff. Als Christone begint te zingen krijgen we ook het sterke slagwerk van Christopher Black en de stuwende baslijn van Paul Rogers te horen. Deshawn 'D-Vibes' Alexander is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op het Hammond. Met een verschroeiende snarensolo zet de jonge gitarist zelf de kers op de taart. '662'.
 
 
 
 
 
 
 
Na een langdurig en enthousiast applaus krijgen we nog een elf minuten durende encore, die opgebouwd is in twee delen, namelijk een instrumentale intro van bijna vijf minuten en dan het nummer 'Long Distance Woman'. In de sferische, instrumentale inleiding is het genieten de knappe en geduldige opbouw met heerlijk toetsenwerk Deshawn 'D-Vibes' Alexander. Het eigenlijke 'Long Distance Woman' begint met een verschroeiende snarensolo van Christone. De dwingende basdrum van Christopher Black bepaalt het ritme. De beukende baslijn komt van Paul Rogers. Christone haalt tijdens zijn solo's uit met verschroeiend gitaarwerk, waarbij hij bij momenten subliem gebruik maakt van zijn Wah Wah pedaal. De jonge gitaargod weet je andermaal te raken tot in de kleinste vezel van je lichaam. 'Long Distance Woman' is een fantastische afsluiter van een ijzersterk live album. 'Live In London' van Christone 'Kingfish' Ingram is een dubbelalbum met bijna twee uur muziek, dat vanaf de eerste noot van 'She Calls Me Kingfish' tot de laatste noot van 'Long Distance Woman', boeiend en opwindend is. Het kent geen enkel minder moment en de tijd vliegt voorbij terwijl je intens aan het genieten bent van deze jonge gitaargod en zijn band. 'Live In London' van Christone 'Kingfish' Ingram is voor mij nu al het album van 2023 en het live album zal het succes van zijn twee vorige albums zeker nog overstijgen. 'Live in London' is a must have voor elke muziekliefhebber. (9,5/10)
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
DISC ONE 
01. She Calls Me Kingfish 7:08* 
02. Fresh Out 8:48* 
03. Another Life Goes By 6:04∞ 
04. Empty Promises 8:54^ 
05.Hard Times 6:35* 
06. Mississippi Night 10:02+ 
07. Been Here Before 3:16∞ 
08. Something In the Dirt 2:49~  
 
DISC TWO 
01. You're Already Gone 3:57∞ 
02. Listen 6:04∞ 
03. Rock & Roll 6:25≈ 
04. Not Gonna Lie 4:03~ 
05. Midnight Heat 5:24* 
06. Outside of This Town 8:56∞ 
07. 662 6:54∞ 
08. Encore Intro 4:52◊ 
09. Long Distance Woman 6:56∞  
*Hambridge & Fleming   ∞Hambridge & Ingram   ^Burks   +Ingram  ~Hambridge, Fleming & Ingram   ≈Ingram, Ray & McConnell   ◊Ingram, Black, Rogers & Alexander 
 
 
Christone “Kingfish” Ingram:  Guitar, Vocals 
Christopher Black:  Drums 
Paul Rogers:  Bas 
Deshawn “D-Vibes” Alexander:  Piano, Hammond B3 Organ, Clavinet