CHRISTONE KINGFISH INGRAM - 662

Album Review

Album: 
CHRISTONE KINGFISH INGRAM - 662
Artist: 
Christone Kingfish Ingram
Record Label: 
Alligator Records
Style: 
Bluesrock
Date: 
23/07/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CHRISTONE KINGFISH INGRAM - 662
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Christone Ingram werd op 19 januari 1999 geboren in Clarksdale, Mississippi en werd als klein kind verliefd op muziek. Er was altijd muziek in huis. Zijn familie zong (en blijft zingen) in hun familiekerk. Zijn moeder, prinses Pride, is de eerste neef van country muzieklegende Charley Pride. Christone begon op zesjarige leeftijd met het bespelen van de drums en op zijn negende begon hij bas te spelen. Rond die periode schreef zijn moeder hem in voor een programma in het Delta Blues Museum. Op zijn elfde kreeg hij zijn eerste gitaar. Het jonge wonderkind nam muziek op van Robert Johnson tot Lightnin 'Hopkins, van B.B. King tot Muddy Waters, van Jimi Hendrix tot Prince. Christone stapte voor het eerst op het podium op elfjarige leeftijd in Clarksdale's beroemde Ground Zero Club, als opwarmer voor één van zijn grote mentors, Mississippi blues icoon Bill 'Howl-N-Madd' Perry. Perry gaf de jonge muzikant ook de artiestennaam, Kingfish. De jonge bluesman trad in 2014 op in het Witte Huis voor Michelle Obama, als onderdeel van een delegatie van jonge bluesmuzikanten van het Delta Blues Museum. Op zestienjarige leeftijd won hij prijzen, waaronder de 2015 Rising Star Award, uitgereikt door The Rhythm & Blues Foundation. Volgens Bruce Iglauer, president van Alligator Records is Kingfish één van de meest opwindende en gepassioneerde jonge artiesten van de laatste jaren. Kingfish maakt nieuwe muziek die als blues aanvoelt, maar niet kopieert wat al bestond. Zijn wortels liggen stevig in de Delta van de Mississippi en je kunt die rauwe Delta eerlijkheid horen in zijn spel en zang. Op 17 mei 2019 verscheen bij Alligator Records zijn debuutalbum 'Kingfish', dat werd opgenomen in Nashville met tweevoudig Grammy winnaar Tom Hambridge als producer. Christone schreef samen met Tom Hambridge zeven songs voor dit album. Vier andere songs schreef de producer samen met Richard Fleming en de laatste song schreef Christone samen met Jontavious Willis. Nu twee jaar later is de opvolger klaar. '662' is nog beter dan het schitterende debuutalbum 'Kingfish'. Alle nummers werden geschreven door Christone Kingfish Ingram en producer en drummer Tom Hambridge. Bij een zestal nummers stak ook Richard Fleming een handje toe.
 
 
 
 
 
 
 
 
Christone Kingfish Ingram opent zijn nieuwe album met de zinderende titeltrack '662'. Volgens de tweeëntwintigjarige gitarist, zanger en songwriter is '662' een ode aan zijn roots, een knipoog naar het gebied waar hij geboren en getogen is. Het is een nummer dat omvat hoe Clarksdale, Mississippi, dat toch maar een klein plaatsje op de aarde is, zijn kijk op het leven en de muziek beïnvloedde. Het nummer wijst ook op de groei die hij heeft gehad sinds zijn debuutalbum 'Kingfish'. Christone schreef '662' zodat de mensen zouden weten dat 662 (netnummer van de noordelijke Mississippi Delta) altijd een groot deel zal zijn van wie Christone Kingfish Ingram is. '662' begint met een heerlijke gitaar riff. Als Christone begint te zingen krijgen we ook het sterke slagwerk van Tom Hambridge en de stuwende baslijn van Glenn Worf te horen. Met een verschroeiende snarensolo zet de jonge gitarist zelf de kers op de taart. '662' was de eerste single uit het album en ging op tien mei wereldwijd in première op het SiriusXM's B.B. King's Bluesville kanaal. Ook in 'She Call Me Kingfish' zorgt bassist Glenn Worf met zijn stuwende baslijn voor een heerlijke groove. Marty Sammon schittert met zijn prachtig pianospel en ook hier krijgen we weer een spetterende en scheurende gitaar solo van de jonge gitaargod. Het niveau blijft erg hoog in het stomende 'Long Distance Woman'. De dwingende basdrum van Tom Hambridge bepaalt het ritme. De beukende baslijn komt van Tommy McDonald en met Bob Britt krijgen we er nog een uitstekende gitarist bij. Christone haalt verschroeiend uit met Wah Wah gestuurd gitaarwerk en weet je te raken tot in de kleinste vezel van je lichaam.
 
 
 
 
 
 
 
De ritmesectie, met Tom Hambridge op drums en Glenn Worf op bas, trekt het rustigere en melodieuze 'Another Life Goes By' op gang. Christone strooit het gehele nummer gretig rond met uitstekende, priemende gitaar riffs en zijn fijne en gevoelvolle snarensolo is een lust voor het oor. Daarna zijn de batterijen blijkbaar weer opgeladen want Christone Kingfish Ingram en zijn band trekken alle registers open in de stomende bluesrocker 'Not Gonna Lie'. 'Too Young To Remember' is een uitstekende, funky getinte bluesrocker, waarin Christone nogmaals zijn klasse als gitarist etaleert. Er klinkt droefheid en pijn in Christone's stem in de trieste ballade 'You're Already Gone'. Drummer Tom Hambridge en bassist Tommy McDonald zorgen voor een verschroeiende groove in de bluesrocker 'My Bad'. Toetsenist Marty Sammon is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op zijn Wurlitzer piano en de splijtende en vlijmscherpe gitaar riffs van Christone gaan door merg en been. 'That's All It Takes' is een melodieuze, soulvolle ballade met erg fijn gitaarwerk van Christone en Kenny Greenberg. Saxofonist Max Abrams en trompettist Julio Diaz blazen de nodige soul in het nummer. Het ritme gaat terug de hoogte in voor de swingende en vloeiende bluesrocker 'I Got to See You'. Met twee super gitaristen als Christone Kingfish Ingram en Bob Britt is lekker gitaarwerk gegarandeerd. Christone en Bob kruiden het gehele nummer met pittige riffs en de gitaar solo's zijn een genot voor het oor.
 
 
 
 
 
 
 
De pijnlijke bluesballade 'Your Time Is Gonna Come' is een ander hoogtepunt op dit schitterende album. Er klinkt pijn en droefheid in de stem van Christone en zijn priemend en splijtend snarenwerk raakt je tot in de kleinste vezel van je lichaam. Het uitstekende pianospel van Marty Sammon geeft deze ballade nog een extra touch. In de bluesshuffle 'That's What You Do' zorgen drummer Tom Hambridge, met strak slagwerk, en bassist Tommy McDonald, met een knappe lopende baslijn, voor de stuwende groove. Dat zijn geboorteplaats Clarksdale diep in Christone's hart zit horen we nogmaals in de heel aantrekkelijke en vloeiende bluesrocker 'Something In The Dirt'. Het is heerlijk om deze jongeman te horen zingen dat Robert Johnson hier vroeger op de hoek speelde en dat hij in datzelfde stadje zijn eerste concert mocht spelen. Er moet inderdaad iets in de grond zitten, daar in Clarcksdale. Instrumentaal is het weer met volle teugen genieten van het uitstekende pianospel van Marty Sammon en van het sublieme gitaarwerk van Christone Kingfish Ingram. Met het ingetogen 'Rock & Roll' krijgen we nog een bonusnummer. Met Christone op zang en gitaar, Nick Goldston op drums, bas, piano en akoestische gitaar en Brooke Stephenson op backing vocals krijgen we een heel andere bezetting dan op de dertien andere songs op het album. Christone zingt het nummer met erg veel gevoel en de prachtige stem van Brooke Stephenson maakt het vocale gedeelte helemaal af. Het gevoelvolle gitaarwerk van Christone is van sublieme kwaliteit. Het is zo mooi dat Christone voor mij nog uren mocht doorgaan.
 
 
 
 
 
 
Christone Kingfish Ingram was de grote winnaar bij de 2020 Blues Music Awards van de Blues Foundation. De bluesgitarist en zanger nam vijf prijzen mee naar huis, waaronder album van het jaar, beste opkomende artiest en beste hedendaagse bluesalbum voor zijn debuut 'Kingfish'. Hij won ook de Blues Music Award als beste gitarist en beste hedendaagse bluesartiest. '662' is een meer dan schitterende opvolger voor het uitstekende debuutalbum 'Kingfish'. Ik ben er van overtuigd dat met dit geweldige album er nog verscheidene Blues Music Awards en andere onderscheidingen aan de prijzenkast van Christone Kingfish Ingram zullen toegevoegd worden, want Christone Kingfish Ingram is in die twee jaar nog gegroeid. Zijn stem klinkt nog beter dan in 2019 en hij weet nog meer gevoel in zijn, toen al subliem gitaarwerk te steken. Bovendien bewijst hij op dit album dat hij ook een heel sterke songwriter is. Samen met Tom Hambridge en Richard Fleming vormen ze een ijzersterk en hecht team. '662' is een aanrader voor elke muziekliefhebber. Het is voor mij het beste album dat ik dit jaar al mocht recenseren. Topper. (9,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. 662 
02. She Calls Me Kingfish 
03. Long Distance Woman 
04. Another Life Goes By 
05. Not Gonna Lie 
06. Too Young To Remember 
07. You’re Already Gone 
08. My Bad 
09. That’s All It Takes 
10. I Got To See You 
11. Your Time Is Gonna Come 
12. That’s What You Do 
13. Something In The Dirt
14. Rock & Roll (Bonus Track) 
 
 
 
Christone “Kingfish” Ingram: Gitaar en zang
Tom Hambridge: Drums, Background Vocals (1 en 10), Chimes (4)
Kenny Greenberg: Gitaar (1,2,4,9)
Bob Britt: Gitaar (3,5,7,10)
Glenn Worf: Bas (1,2,4,9)
Tommy MacDonald: Bas (3,5,6,7,8,10,11,12,13)
Marty Sammon: Piano (2,11,13), Hammond B3 Orgel (6,8,9), Wurlitzer Piano (8)
Max Abrams: Saxofoon (9)
Julio Diaz: Trompet (9)