CHRIS O'LEARY - 7 MINUTES LATE

Album Review

Album: 
CHRIS O'LEARY - 7 MINUTES LATE
Artist: 
Chris O'Leary
Record Label: 
American Showplace Music
Style: 
Blues, Soul, Rock
Date: 
18/01/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CHRIS O'LEARY - 7 MINUTES LATE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chris O'Leary raakte bekend als leadzanger en frontman van de The Barnburners, de band van Grammy Awardwinnaar Levon Helm. Tijdens de zes jaar dat Chris en Levon samen speelden, tourden ze doorheen gans de Verenigde Staten en Canada. Chris Stond al samen op het podium met de legendarische Rolling Stones sideman Bobby Keys, The Fabulous Thunderbirds, Jimmy Vivino, Jeff Healey, Dan Akroyd, Albert Lee, Dave Edmunds, Dave Maxwell en James Cotton om er maar een paar te noemen. Chris heeft opgenomen met oa Bill Perry en Hubert Sumlin. 'Mr. Used To Be', het debuutalbum van de Chris O'Leary Band uit 2011 won de Blues Blast Award voor beste debuutalbum van 2011 en werd genomineerd voor het beste debuutalbum voor de American Blues Awards 2011. Ondertussen zijn er nog een paar albums van Chris O'Leary verschenen. In 2012 verscheen 'Waiting For The Phone To Ring', in 2014 het live album 'Live At Blues Now' en in 2015 'Gonna Die Tryin''. Op achttien januari van dit jaar verscheen zijn vierde studioalbum met daarop twaalf originele door Chris O'Leary geschreven songs.
 
 
 
 
 
 
Vanaf het begin van dit album worden alle registers open getrokken in de swingende en stomende rhythm & blues song 'What The Devil Made Me Do', waarin Chris zich afvraagt of hij na een lange reis zijn vrouw de waarheid of leugens gaat vertellen. Met strak en energiek slagwerk van Andrei Koribanics en een lekker vloeiende baslijn van Matt Raymond wordt dit aanstekelig nummer op gang getrokken. Chris bezit een heel aangename stem en weet het nummer op een uitstekende wijze te brengen. Het blazers duo Andy Stahl en Chris DiFrancesco zijn het gehele nummer uitdrukkelijk aanwezig met stevig en stuwend werk op hun saxofoon. Gastgitarist Chris Vitarello weet meteen te bekoren met knap priemend en vlijmscherp snarenwerk. Top opener. Daarna wordt er flink gas teruggenomen voor de erg knappe en gevoelvolle bluesballade 'Your Day Will Come', waarin Chris het heeft over de onderwerpen schuld en een oordeel vellen. Toetsenist Jeremy Baum zijn erg knappe pianoriffs kleuren de sound van het nummer, terwijl de huilende en angstaanjagende gitaar geluiden van Peter Hopkinson en gastgitarist Pete Kanaras voor de nodige spanning en angst zorgen. Ook vocaal weet Chris weer te bekoren met de manier waarop hij dit nummer zingt. In de Texas rocker 'One More Chance At Love' laat Chris voor de eerste keer op het album horen dat hij een begenadigd mondharmonicaspeler is. Het weelderige samenspel van zijn gruizig mondharmonicawerk met het verschroeiend en splijtend gitaarwerk van Peter Hopkinson kleurt de sound van dit stevige nummer op een geweldige wijze. Het dwingende slagwerk van Andrei Koribanics en de in de buik kriebelende uitstekende baslijn van Matt Raymond zorgen voor de heerlijke groove van dit nummer.
 
 
 
 
 
 
Het meer dan zeven minuten durende 'Second Time Around', dat over tweede kansen krijgen gaat, heeft een erg dansbaar ritme en wordt gedragen door het wervelende Hammond werk van Jeremy Baum. Ook het gitaarwerk van Peter Hopkinson en het mondharmonicawerk van Chris O'Leary zijn weer om van te smullen en tillen het nummer naar een hoger level. Chris O'Leary heeft zich omringt met uitstekende muzikanten en dat is in elk nummer van dit album duidelijk merkbaar. Het is ook een heel gevarieerd album geworden. 'She Ain't  Coming Back' is een Delta blues ballade, die op een geweldige wijze gezongen wordt door de emotievolle en klagende stem van Chris. Je kan je Lazarus drinken of huilen als een klein kind je overleden geliefde zal nooit nog terugkomen, zingt Chris in deze meeslepende trieste ballade. Het nummer begint akoestisch met Chris op bluesharp, Greg Gumpel op mandoline en Peter Hopkinson op dobro. In het tweede gedeelte komt de rest van de band dit trio versterken en door de weelderige inbreng van de blazers waait er zelfs een New Orleans sfeer doorheen het nummer. Met energiek en ritmisch slagwerk neemt drummer Andrei Koribanics de intro van 'Circus Just Left Town' voor zijn rekening. Eerst komt de New Orleans gedreven piano van Jeremy Baum het slagwerk vergezellen en even later valt de hele band in. 'Circus Just Left Town' heeft een erg aantrekkelijke groove die uitnodigt om te dansen. De gitaren en de blazers strooien gretig rond met uitstekende klanken en kruiden zo deze erg dansbare song tot ze de juiste smaak heeft. In de beklijvende titeltrack '7 Minutes Late' zingt Chris met veel emotie en pijn in zijn stem het trieste verhaal van een afgewezen minnaar, die daarna zelfmoord overweegt. Het verhaal krijgt een heel andere wending en mondt uit in wraakmoord en de moordenaar krijgt de doodstraf door een injectie. Vocaal en instrumentaal vloeit alles hier samen tot een geweldig prachtig geheel, dat meer dan zeven minuten duurt en dat elke seconde weet te boeien.
 
 
 
 
 
 
Het luchtige soulnummer 'Unbelievable' is een heel radiovriendelijk nummer, waarin de blazers weer overvloedig aanwezig zijn. De gevoelvolle melodieuze snarensolo kan mij wel bekoren. In de stevige bluesrocker 'Bones' imponeert O'Leary met een geweldig knappe gruizige harp solo. 'Heartbreak Waiting To Happen' is een aanstekelige rechttoe rechtaan rocker, met heerlijk barrelhouse toetsenwerk van Jimmy Voegli en splijtende gitaar riffs van Pete Kanaras, Peter Hopkinson en Greg Gumpel. Het catchy meezing refrein en de stuwende en stomende groove zal zeker tijdens de live optredens voor vuurwerk zorgen. Met Chris Difrancesco op klarinet en Andy Stahl op saxofoon hangt er weer een New Orleans sfeertje rond 'Driving Me Crazy', dat een groot Dr. John gehalte heeft. Afsluiten doet de New Yorkse blues veteraan met 'Daddy's Here', een erg mooi slaapliedje voor zijn zoon. Het wordt gedragen door de warme Hammond klanken van Jeremy Baum en Chris levert hier misschien wel zijn beste vocale prestatie op het album. De prachtige intieme snarensolo weet hetzelfde intense gevoel en emotie weer te geven als Chris doet met zijn stem. '7 Minutes Late' is een prachtig en gevarieerd album en een aanrader voor elke muziekliefhebber. Op de concertagenda van Chris staat dat hij in de zomer naar Europa komt, maar de concertdata en plaatsen zijn nog niet bekend. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
What the Devil Made Me Do
Your Day Will Come
One More Chance at Love
Second Time Around
She Ain’t Coming Back
Circus Just Left Town
Seven Minutes Late
Unbelievable
Bones
Heartbreak Waiting to Happen
Driving Me Crazy
Daddy’s Here
 
 
Chris O'Leary : Zang en mondharmonica
Chris DiFrancesco - Klarinet, Tenor, alt en baritonsaxofoon
Andy Stahl - Tenorsaxofoon
Andrei Koribanics - Drums en percussie
Matt Raymond : Bas
Peter Hopkinson : Gitaar
Greg Gumpel : Gitaar en mandoline
Jeremy Baum : Orgel en piano
 
Gastmuzikanten
 
Jimmy Voegli : Piano en orgel op #10
Pete Kanaras : Gitaar op #2 en 10
Chris Vitarello : Gitaar op #1