CHRIS MURPHY - THE ROAD AND THE STARS

Album Review

Album: 
CHRIS MURPHY - THE ROAD AND THE STARS
Artist: 
Chris Murphy
Record Label: 
Teahouse Records
Style: 
Folk, Keltische muziek
Date: 
16/06/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CHRIS MURPHY - THE ROAD AND THE STARS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chris Murphy werd geboren in een Iers-Italiaanse familie in de buurt van New York City en werd omringd door de ongelijksoortige en eclectische geluiden van de traditionele muziek van zijn buren. 'Ik hoorde en werd beïnvloed door alles - van Italiaanse mandolinemuziek, tot bluegrass en folk, tot Latijns-Amerikaanse muziek',  zegt hij. Onvermijdelijk ontdekte hij rock-'n-roll en claimde hij nog meer invloed van enkele van de meest avontuurlijke en eclectische iconen van de rock: Lou Reed en Ry Cooder, Bob Dylan en Richard Thompson. Zijn grootste muzikale held is David Lindley. Chris hield er van om David viool en lapsteel te horen spelen met Jackson Browne. Chris Murphy leerde over Turkse en Indiase muziek aan het Simon's Rock of Bard College en studeerde vervolgens compositie aan het New England Conservatory of Music in Boston. Murphy is al lang een instrumentale dabbler en heeft zichzelf vooral percussie, gitaar en mandoline leren spelen, zelfs enkele oosterse instrumenten, maar hij vond zijn juiste match op tweeëntwintigjarige leeftijd, toen hij de viool oppakte. Uiteindelijk deed Murphy wat zoveel Amerikaanse avonturiers voor hem hadden gedaan,  hij zocht zijn fortuin in het Westen. Murphy woont nu in Los Angeles en verdient zijn brood door viool, mandoline en gitaarles te geven, door te werken aan muziek voor films en door zijn live optredens. Op 16 juni verscheen het album 'The Road And The Stars', een complicatie van originele muziek die Chris Murphy tussen 2016 en 2018 uitbracht bij Teahouse Records. 'The Road And The Stars' bevat een muziekcollectie die Murphy's talent als multi genre artiest, singer/songwriter en multi-instrumentalist op viool, mandoline, gitaar en percussie onder de aandacht brengt. Rootsrock, Celtic, bluegrass, folk, world, blues en jazz zijn hier allemaal vertegenwoordigd om bewustzijn te creëren voor het brede muzikale palet dat Chris Murphy als artiest de luisteraar te bieden heeft. Universele thema's, verhalen en instrumentale muziek zorgen voor een sonische reis die de honger zal wekken om meer over zijn muziek te horen en te leren.
 
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het vloeiende folk nummer 'Sailing The World Alone'. Drummer Adam Gust en bassist Ted Russell Kamp zorgen voor een heerlijke groove. Met een akoestische gitaar intro van Joshua Cutsinger wordt het nummer op gang getrokken. Multi instrumentalist Chris Murphy is meteen te horen op de viool, mandoline en akoestische gitaar. Het toetsenwerk is van pianist Dave Schulz en de gitaar solo van Nate LaPointe. Ook het volgende 'Connemara Ponies' is een aanstekelijk folknummer. De viool van Murphy, de fluit en de bouzouki van Zac Leger en de Bodhran van Andy Reilly creëren meteen een Keltische sfeer in dit heel dansbare nummer. De Keltische folksfeer blijft aanwezig tijdens het instrumentale 'Red Mountain Blues'. Chris Murphy op viool en Tim O'Brien op mandoline zijn de instrumentale smaakmakers van 'Red Mountain Blues'. De viool van Chris Murphy is andermaal uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig in het verhaal van de 'Last Of The Twickham Blackbirds', 'Kitchen Girl' en 'Small Wonder'. Nog even vermelden dat de zang in 'Kitchen Girl' van Tim O'Brien komt.
 
 
 
 
 
 
 
Dan volgen met 'Caves Of Kilala' en 'Hard Bargain' twee live tracks met alleen de stem en de viool van Chris Murphy. Met 'Caves Of Kilala' krijgen we een prachtig, meer dan acht minuten durend, live nummer te horen. De eerste twee minuten van 'Caves Of Kilala' beginnen traag met alleen de viool van Chris Murphy. Daarna gaat het ritme de hoogte in en krijgen we weer dat heel dansbare ritme en de Keltische invloeden. Beide nummers vallen duidelijk in de smaak van de aanwezige folkliefhebbers en fans van Chris Murphy. Met een titel als 'Music For A Feast' kan het niet anders of we krijgen feestelijke muziek om op te dansen. Zac Leger is weer van de partij met zijn bouzouki, gitaar en fluit in 'Cape Horn'. Er heerst een droeve en melancholische sfeer in het door Marcus Blake gezongen 'Vernon Tool & Die'. 'High Country' is dan weer een instrumentale song met Chris Murphy en zijn viool in een glansrol. Ook Dennis Caplinger op de banjo en Tim O'Brien op de mandoline zorgen voor het instrumentaal genot.
 
 
 
 
 
 
'I Swear I'm Going To Learn This Time' is de vreemde eend in de bijt op dit album. Het is een mix van pop, jazz en folk. Het album wordt afgesloten met het instrumentale verhaal van 'The Hunter & The Fox'. De knappe ritme versnelling halfweg 'The Hunter & The Fox' geeft het nummer een extra touch. 'The Road And The Stars', het twintigste album, van Chris Murphy zal bij de liefhebbers van folk en Keltische muziek zeker in de smaak vallen. (7,5/10)
 
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Sailing The World Alone
02. Connemara Ponies
03. Red Mountain Blues
04. Last Of The Twickham Blackbirds
05. Kitchen Girl
06. Small Wonder
07. Caves Of Killala
08. Hard Bargain
09. Music For A Feast
10. Cape Horn 
11. Vernon Tool & Die
12. High Country
13. I Swear I’m Going To Learn This Time
14. The Hunter & The Fox
 
 
Chris Murphy (zang, viool, mandoline, gitaar, percussie) 
Ted Russell Kamp (basgitaar – #1,3-6,10-12,14)
Nate LaPointe (gitaar – -#1-5,9,10-14, zang – #1,4,11)
Tony Byrne (gitaar – #2) 
Zac Leger (bouzouki – #2,10, gitaar – #2,10, fluit – #2,10, penny whistle – #2,10) 
Greg Anderson (gitaar – #6) 
Michael Abraham (gitaar – #13)
Tim O'Brien (zang – #5, mandoline – #3,12) 
Dennis Caplinger (banjo – #3,5,12)
Dave Schulz (piano – #1,11, orgel – #1,11) 
Jamieson Trotter (piano – #3,12,13) 
Robbie Gennet (piano – #6) 
Lou Fanucchi (accordeon – #10)
Trevor Hutchinson (basgitaar – #2) 
Oscar Cartaya (basgitaar – #9) 
Tim Emmons (basgitaar – #13) 
Adam Gust (drums – #1,2,4,10,12) 
DJ Bonebrake (drums – #3,5,6,9, percussie – #3,5,9) 
Michael Jerome Moore (drums – #11,14) 
Danny Frankel (drums – #13, percussie – #13) 
Andy Reilly (bodhran – #2,10, drums – #2,10, percussie – #2,10)
Joshua 'Cartier' Cutsinger (gitaar – #1,4, percussie – #1,4, zang – #11, theremin – #11) 
Walfred Reyes, Jr. (percussie – #9) 
Marcus Blake (zang – #6,10,11) 
Olivia Brownlee (achtergrondzang – #13)