CHRIS CAIN - RAISIN' CAIN

Album Review

Album: 
CHRIS CAIN - RAISIN' CAIN
Artist: 
Chris Cain
Record Label: 
Alligator Records
Style: 
Soulvolle blues en bluesrock
Date: 
09/04/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CHRIS CAIN - RAISIN' CAIN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chris Cain werd geboren in San Jose, CA op 19 november 1955. Zijn beide ouders waren bluesliefhebbers, vooral zijn in Memphis opgegroeide, Afro Amerikaanse vader, maar ook zijn Griekse moeder. Hij werd vanaf het begin meegenomen naar concerten van blues en jazz legendes. Chris herinnert zich nog dat hij een B.B. King concert bijwoonde toen hij drie jaar was. Van zijn vader kreeg Chris op achtjarige leeftijd een gitaar. Chris studeerde muziek aan het San Jose City College en begon daar al snel jazz improvisatie te geven. Buiten gitaar speelt Chris ook piano en saxofoon. Zijn moeder liet Chris al vroeg kennismaken met de muziek van Mike Bloomfield. Het diende als een bevestiging dat iemand zoals hij kon bereiken wat hij zocht. De vocale inspiratie kwam van Curtis Salgado, Gary Smith en jazzy blueszangers met een grote stem als Jimmy Witherspoon en Big Joe Turner. In 1976 werd Chris professioneel gitarist bij zanger en mondharmonicaspeler Gary Smith. Cain vormde zijn eerste band in 1986. In de hoop meer optredens te krijgen, bracht hij zijn eerste album 'Late Night City Blues' uit op het lokale Blue Rock'It label. Bijna onmiddellijk veranderde alles. Boekingsagenten kwamen langs en Chris begon door de USA en Europa te toeren voordat hij wist wat hem overkwam. Het album ontving vier W.C. Handy Award nominaties (nu de Blues Music Awards) en de aanbiedingen om op te treden bleven binnenstromen. Daarna kwamen er op het Blind Pig label drie albums uit, namelijk 'Cuttin’ Loose' (1990), 'Can’t Buy A Break ' (1992) en 'Somewhere Along The Way' (1995). Ondertussen heeft Chris Cain al veertien albums uitgebracht. In 2017 gaf Chris nog een fantastisch concert op Swing Wespelaar. Verleden jaar tekende Chris Cain bij Alligator Records en daar verschijnt op negen april 'Raisin' Cain'. Het vijftiende album van Cain bevat twaalf originele, door Chris Cain geschreven songs. Het album werd opgenomen in de Greaseland Studios, San Jose, CA door Kid Andersen, die tevens de producer is.
 
 
 
 
 
 
 
Chris Cain opent zijn nieuwe album met de aantrekkelijke en soulvolle bluesrocker 'Hush Money'. Drummer Derrick 'D Mar' Martin en bassist Steve Evans zorgen voor de uitstekende funky groove. De vierkoppige blazerssectie met, de saxofonisten Doug Rowan en Michael Peloquin, trombonespeler Mike Rinta en trompettist Jeff Lewis, zijn het gehele nummer uitdrukkelijk en schitterend aanwezig en voegen de nodige soul toe aan het nummer. Greg Rahn etaleert zijn klasse op de toetsen van zijn Fender Rhodes en Chris Cain tovert een knappe, jazz verbogen solo uit zijn sixstring. Cain zingt het nummer op een relaxe en stijlvolle wijze. Chris en de band gaan verder met de swingende bluesrock shuffle 'You Won't Have A Problem When I'm Gone', waarin Chris uithaalt met een fantastische, vlijmscherpe snarensolo. De lopende baslijn van Steve Evans is van uitstekende kwaliteit en Greg Rahn weet zijn pianowerk weer op een knappe wijze doorheen deze aanstekelige song te weven. De blazers zijn weer uitdrukkelijk aanwezig in het uitstekende 'Too Many Problems', een nummer waarin veel invloeden van Chris zijn grote voorbeeld en mentor BB King in terug te vinden zijn. Chris heeft problemen wanneer zijn huisbaas om de huur komt vragen en hij slaagt er in om daar een mooi verhaal rond te bouwen. Het gitaarwerk van Chris is weer een lust voor het oor en is heel bepalend in deze song. Verder is het weer genieten van de geweldige baslijn van groovemaster Steve Evans en van toetsentovenaar Greg Rahn, die hier zijn Fender Rhodes combineert met het orgel. Chris Cain vertraagt het ritme voor 'Down On The Ground', een ballade waarvan de melodie gedragen wordt door de orgelklanken van Greg Rhan. De langdurige en gevoelvolle gitaarsolo van Cain zit vol onverwachte wendingen. Hij laat hier nogmaals horen dat hij een topgitarist is. Buiten de gitaar en de zang neemt Chris hier ook nog de piano voor zijn rekening.
 
 
 
 
 
 
Dat Chris Cain zijn zaken goed op orde heeft en dat hij zich goed in zijn vel voelt horen we in het funky en soulvolle 'I Believe I Got Off Cheap'. Ook hier weet hij zich in de spotlights te spelen met twee uitstekende en levendige snarensolo's. Er zitten heel wat Robert Cray invloeden in het melodieuze bluesnummer 'Can't Find A Good Reason'. Drummer Sky Garcia verzorgt hier het slagwerk, terwijl Derrick Martin schitterend werk levert op de percussie. Het nummer heeft een prachtige intro met Greg Rahn op orgel en Cain op de elektrische piano en gitaar. Chris zingt het nummer met erg veel gevoel en ook zijn melodieus en gevoelvol gitaarwerk zal bij de gitaarliefhebbers zeker weer in de smaak vallen. Met een erg knappe gitaar solo trekt Chris 'Found A Way To Make Me Say Goodbye'. Greg Rahn draagt de melodie met zijn Wurlitzer elektrische piano en met een knappe solo maakt hij zijn uitstekende instrumentale prestatie helemaal af. Er klinkt wel wat verdriet in zijn stem, maar dat zijn besluit vast staat om een einde aan de relatie te maken is nog veel meer merkbaar in de wijze waarop hij dit lied zingt. Van zijn gevoelvol en afwisselend gitaarwerk kan je nooit genoeg krijgen. Hier geeft hij weer wat jazzy vibes aan dat prachtig snarenwerk. De melodieuze en soulvolle bluesballade 'Born To Play' is een autobiografisch nummer, waarin Cain vertelt hoe zijn vader hem de liefde voor de bluesmuziek en voor de gitaar van kleins af bijbracht. Het is een schitterende ballade, die Chris weer weet te kruiden met geweldige riffs en dito gitaarsolo.
 
 
 
 
 
 
 
Een ander pareltje op het album is het melodieuze 'I Don't Know Exactly What's Wrong With My Baby'. De Amerikaanse gitaarvirtuoos weet ons weer te verwennen met zijn melodieuze en prachtige gitaarklanken. Ook Greg Rahn doet dat met een uitstekende solo op zijn Fender Rhodes. 'I Don't Know Exactly What's Wrong With My Baby' is één van de twee songs waarin producer Kid Andersen ritme gitaar speelt. Het ritme gaat de hoogte in voor het swingende 'Out Of My Head', waarin de sterke ritmesectie, met bassist Steve Evans en drummer Sky Garcia, weer voor een uitstekende groove zorgen. De vierkoppige blazerssectie is weer heel uitdrukkelijk aanwezig in deze uptempo song. Cain strooit weer gretig rond met prachtige levendige gitaar riffjes en ook zijn solo is weer van uitstekende kwaliteit. Het prachtige 'As Long As You Get What You Want' is een soulvol en melodieus nummer, zoals er nog een paar op dit album te vinden zijn. Instrumentaal is het weer met volle teugen genieten van het heerlijke gitaarwerk van Chris, de knappe baslijn van Steve Evans en het prachtig toetsenwerk van Greg Rhan op zijn Fender Rhodes. Cain sluit het album af met het instrumentale 'Space Force', een uptempo nummer waarin de toetsenborden centraal staan. Cain neemt zelf de clavinet en een ARP Synthesizer voor zijn rekening en Greg Rhan zit achter zijn vertrouwde Fender Rhodes. Een ander verrassend geluid in 'Space Force' is de melodica van producer Kid Andersen. Ik ben al het hele album onder de indruk van bassist Steve Evans en ook in deze afsluiter zorgt hij weer voor een uitstekende funky baslijn. 'Raisin' Cain' van Chris Cain is een prachtig album, dat ik elke muziekliefhebber kan aanraden. Chris Cain is een meer dan uitstekende gitarist, zanger en songwriter. Bovendien heeft hij een schitterende band naast hem. (9/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Hush Money 4:14
02. You Won't Have A Problem When I'm Gone 3:08
03. Too Many Problems 3:41
04. Down On The Ground 3:30
05. I believe I Got Off Cheap 3:20
06. Can't Find A Good Reason 3:06
07. Found A Way To Make Me Say Goodbye 3:07
08. Born To Play 3:18
09. I Don't Know Exactly What's Wrong With My Baby 4:39
10. Out Of My Head 3:21
11. As Long As You Get What You Want 4:14
12. Space Force 3:57  
 
 
Chris Cain Guitar and Vocals, Piano (4,8), Wurlitzer Electric Piano (6,12), Clavinet (12), ARP Soloist (12)   
Greg Rahn Fender Rhodes (1,3, 9,11,12), Piano (2,4), Organ (3,4,5,6,8,10), Clavinet (5), Wurlitzer Electric Piano (7)  
Steve Evans Bass   
Derrick "D'mar" Martin Drums (1,2,3,5,7,9,11) and Percussion (1,3,5,6,7,9,11,12)  
Sky Garcia Drums (4,6,8,10,12)  
Kid Andersen Rhythm Guitar (3,9), Background Vocals (6), Acoustic Guitar (7), Melodica (12)  
Lisa Leuschner Andersen Backup Vocals (11)  
Michael Peloquin Tenor Saxophone (1,3,5,8,10), All saxophones (2), Horn Arrangements (1,3,5)  
Mike Rinta Trombone (1,3,5,8,10)  
Jeff Lewis Trumpet (1,3,5,8,10)  
Doug Rowan Baritone Sax (1,3,5,8,10)