CHRIS BERGSON & ELLIS HOOKS - LIVE IN NORMANDY CD/DVD - Gevarenwinkel Festival Herselt 24 augustus 2017

Album Review

Album: 
CHRIS BERGSON & ELLIS HOOKS - LIVE IN NORMANDY CD/DVD - Gevarenwinkel Festival Herselt 24 augustus 2017
Artist: 
Chris Bergson & Ellis Hooks
Record Label: 
2 Shirts Records
Style: 
Blues, bluesrock
Date: 
17/06/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CHRIS BERGSON & ELLIS HOOKS - LIVE IN NORMANDY CD/DVD - Gevarenwinkel Festival Herselt 24 augustus 2017
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chris Bergson is een Amerikaanse zanger, songwriter, gitarist en producer, die geboren werd in Manhattan, opgroeide in Somerville, MA , maar nu al meer dan twintig jaar zijn thuisbasis heeft in New York. Chris begon al op vrij jonge leeftijd gitaar te spelen en volgde een jazz gitaar opleiding in de muziekschool. Wanneer Chris in 1995 terugkeerde naar New York begeleidde hij jazz zangeressen zoals Annie Ross, Dena DeRose en pop jazz sensatie Norah Jones. Zijn debuut album 'Blues For Some Friends Of Mine' verscheen in 1997. Chris wilde andere invloeden zoals blues en Americana in zijn muziek verwerken en met 'Blues' uit 2003, 'Another Day' uit 2005 en 'Fall Changes' uit 2007 leverde Bergson drie uitstekende albums af. Voor dat laatst genoemde album nam Levon Helm, de legendarische drummer van The Band, Chris Bergson en zijn bandleden onder zijn vleugels. Nadien volgde er nog een studio album in 2011 met de titel 'Imitate The Sun' en in 2014 het live album 'Live At Jazz Standard'. Dit laatste album werd door MOJO Magazine gekozen tot album van de maand in juni 2014. Ondertussen stonden de organisatoren van de grotere blues festivals in Europa ook te springen om Chris Bergson op hun podium te krijgen. Dani Vazoller van Goodtime Booking zorgde er voor dat Chris in 2015 op het Gevarenwinkel Festival in Herselt stond, waar hij één van de toppers van het festival werd. Ook op Swing Wespelaar 2016 lieten Chris Bergson en zijn band een sterke indruk na bij de vele festival bezoekers. Begin 2017 was Chris nog te gast op de Hageland Blues & Roots Night 2017 in Glabbeek en op zeventien maart 2017 verscheen zijn recentste studio album 'Bitter Midnight'. Ellis Hooks is een Amerikaanse soul/blues zanger en songwriter, die tot nu toe al zeven albums heeft uitgebracht. Zijn debuutalbum 'Undeniable' verscheen in 2002 en zijn zesde album 'Another Saturday Morning' in 2007. Daarna was het acht jaar wachten op 'Needle In A Haystack' dat in 2015 verscheen. Chris Bergson en Ellis Hooks kennen elkaar al lang en hebben ook al heel wat nummers samen geschreven en ze hebben ook al veel concerten samen gespeeld, dus is het geen verrassing dat ze nu samen op een live album te horen zijn. 'Chris Bergson & Ellis Hooks Live In Normandy' verscheen op 17 juni 2019 als CD en als DVD. Er staan twaalf songs op het album, waarvan het duo de helft samen schreef. Op 24 augustus staat het duo met hun band op het Gevarenwinkel Festival in Herselt.
 
 
 
 
 
 
'Live In Normandy' werd opgenomen tijdens de Nuit Du Blues in zaal Zenith De Caen, in Caen, Normandy in Frankrijk. Van het concert verscheen een audio opname op CD en een filmopname op DVD. Buiten zanger/gitarist Chris Bergson en zanger Ellis Hooks bestaat de band nog uit toetsenist Philippe Billoin, bassist Philippe Dandrimont en drummer Pat Machenaud. Het concert begint met de vloeiende midtempo rocker '61st & 1st', een nummer dat over de buurt gaat waar Chris Bergson opgroeide. Chris zingt zelf het nummer. Bassist Philippe Dandrimont en drummer Pat Machenaud zorgen voor de stuwende groove en Philippe Billoin weeft prachtige toetsen riffjes in de sound van dit mooie nummer. Met een knappe solo op zijn witte en zwarte toetsen zet hij zijn instrumentale bijdrage nog meer in de verf. Chris Bergson laat met een erg knappe snaren solo op zijn Telecaster meteen horen dat hij een uitstekende gitarist is. In het Frans verwelkomt Chris het publiek en kondigt hij zijn vriend en soulzanger Ellis Hooks aan. Wanneer Ellis op het podium verschijnt begint de band aan 'Knuckles & Bones', een funky soul nummer dat Chris en Ellis samen schreven. Ellis begint dadelijk in de handen te klappen en vraagt aan het publiek om hetzelfde te doen. Hooks heeft een echte doorleefde soulstem en is een echte frontman. Hij neemt dadelijk de microfoon in de hand en verkent elke vierkante centimeter van het podium, daarbij veelvuldig contact zoekend met het publiek. Net als in de opener is toetsenist Philippe Billoin ook hier uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig en ook Chris Bergson haalt weer prachtig uit met opwindend vingerwerk op de snaren van zijn Telecaster. De eerste twee songs kwamen uit 'Bitter Midnight', het recentste studio album van Chris Bergson uit 2017. Met het erg aantrekkelijke 'The Only One' gaat de band terug naar het album 'Live At Jazz Standard'. De stroves in 'The Only One' worden om beurt door Chris en Ellis gezongen en het refrein zingen ze samen. 'The Only One' heeft een sterk catchy meezing refrein en instrumentaal kunnen we weer genieten van de pittige gitaar solo van Chris die op een prachtige wijze wordt overgenomen door Phillippe Billoin op het keyboard.
 
 
 
 
 
 
'Bitter Midnight' is nog één van de prachtige nummers die Chris en Ellis samen schreven. Beide heren zingen het ook samen en maken er zo een heel genotvol en intens duet van. Instrumentaal etaleert Chris Bergson opnieuw zijn klasse als gitarist, met knap en erg  gevoelvol snarenwerk. Voor dit live album schreven Chris en Ellis ook een nieuw nummer, dat de titel '55 Miles From Bromley' meekreeg. Vocaal neemt Ellis dit krachtige soulvolle nummer voor zijn rekening en de manier waarop hij het nummer zingt roept herinneringen op aan soullegendes zoals Otis Redding en Wilson Pickett. De ritmesectie, met drummer Pat Machenaud en bassist Philippe Dandrimont, zorgt voor een heerlijke groove en met zijn warme orgel klanken draagt Philippe Billoin de sound van dit aanstekelig nummer. Met een vette slide riff op zijn tele trekt Chris Bergson '55 Miles From Bromley' op gang en ook in het verdere gedeelte laat hij de bottleneck meesterlijk over de snaren van zijn gitaarhals glijden. Ook het oudere werk komt aan bod met een lange versie van de stevige rocker 'Greyhound Station' uit het album 'Another Day' uit 2005. Net als bij het vorige nummer neemt de Amerikaan ook deze intro voor zijn rekening op de gitaar, alleen is het deze keer niet met de bottleneck. Na de splijtende snarenintro blijft Chris het nummer domineren met krachtige en pittige gitaar riffs en hij zet de kers op de taart met een verschroeiende gitaar solo. Bergson zingt het nummer eveneens met veel overtuiging. Ongeveer zestig jaar geleden schreven Sam Cooke en Roscoe Robinson de prachtige ballade 'Somewhere's There's A Girl' en dit nummer draagt Ellis, in naam van alle muzikanten op het podium, op aan al de vrouwen in de zaal. Het beklijvende 'Somewhere's there's A Girl' zorgt voor het kippenvel moment op dit prachtige album. De warme doorleefde soulstem van Ellis Hooks komt in dit nummer volledig tot zijn recht. Daarna verdwijnt Ellis even van het podium. Oorspronkelijk was 'Heavenly Grass' een gedicht uit de jaren veertig van de Amerikaanse schrijver Tennessee Williams. Jaren geleden Chris Bergson maakte er Delta blues arrangementen op en sindsdien ontbreekt 'Heavenly Grass' zelden of nooit op de setlist van Chris Bergson. Op 'Live In Normandy' is deze heerlijke, meer dan zeven minuten durende blues song het langste nummer op het album. Het wordt weer voortreffelijk gezongen door Chris en zijn snarenwerk is weer van uitstekende kwaliteit. Dan kan ook gezegd worden van de lange prachtige toetsen solo van Philippe Billoin op de piano.
 
 
 
 
 
 
Het volgende nummer op de setlist is 'Grits Ain't Groceries', een Little Milton cover uit 1969. Deze erg dansbare soul song wordt zowel door Ellis als door Chris gezongen. Instrumentaal is het weer genieten van het wervelend toetsenwerk van Philippe Billoin en het uitstekende snarenwerk van Bergson. Met 'Float Your Mind' keert Bergson terug naar zijn album 'Fall Changes' uit 2007. Hij schreef 'Float Your Mind' samen met Kate Ross. Chris trekt deze stevige gitaar gedreven rocker op gang met een vlijmscherpe en vingervlugge gitaar intro. Met zijn gitaar blijft hij het gehele nummer door uitstekend aanwezig en zijn snarensolo is om duimen en vingers af te likken. Ook toetsenist Philippe Billoin laat zich weer positief opmerken met zijn heerlijk pianowerk. Er volgt ook nog een knappe versie van de Otis Redding cover 'Nobody's Fault But Mine', dat ook het laatste nummer van het concert is. Een minutenlang daverend applaus volgt, waarna de band terug op het podium komt voor de traditional 'Corinna', dat voor het eerst werd opgenomen in 1928, maar bekend werd in de versie van Taj Mahal. Dit oudje dat in een modern kleedje gestopt wordt door Chris, Ellis, Philippe, Philippe en Pat is een erg mooie afsluiter van dit concert. De DVD en CD hebben een uitstekende beeld en audio kwaliteit en zijn aanraders voor elke muziekliefhebber. Voor de fans van Chris Bergson kan ik nog vertellen dat hij op 24 augustus 2019 te gast is op het Gevarenwinkel Festival in Herselt en met wat ik hier gezien en gehoord heb, ben ik er zeker van het een geweldig concert wordt op het Gevarenwinkel Festival. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. 61st & 1st
02. Knuckles & Bones
03. The Only One
04. Bitter Midnight
05. 55 Miles from Bromley
06. Greyhound Station
07. Somewhere There’s a Girl
08. Heavenly Grass
09. Grits Ain’t Groceries
10. Float Your Mind
11. Nobody’s Fault but Mine
12. Corinna
 
 
Chris Bergson : gitaar en zang
Ellis Hooks : zang
Philippe Billoin : toetsen
Philippe Dandrimont : bas
Pat Machenaud : drums