CHRIS BARBER - MEMORIES OF MY TRIP

Album Review

Album: 
CHRIS BARBER - MEMORIES OF MY TRIP
Artist: 
Chris Barber
Record Label: 
The Last Music Company
Style: 
Blues, jazz
Date: 
11/10/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CHRIS BARBER - MEMORIES OF MY TRIP
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Trombonespeler en bandleider Chris Barber heeft aangekondigd dat hij voltijds met pensioen gaat na het leiden van zijn internationaal populaire band sinds 1954. Zijn oorspronkelijke kleine groep speelde aanvankelijk in jazzclubs, maar werd eind jaren vijftig een attractie in grote concertzalen in het Verenigd Koninkrijk en Europa. De jazzband van Chris Barber tourde voor het eerst door Amerika in 1959, nadat ze samen met klarinet speler Monty Sunshine een miljoenen hit scoorden met 'Petite Fleur'. De passie van Chris Barber voor Afro-Amerikaanse muziek bracht veel Amerikaanse blues en gospel legendes, zoals Sonny Terry & Brownie McGhee, Muddy Waters, Louis Jordan, Sonny Boy Williamson en Sister Rosetta Tharpe, naar Groot-Brittannië, om daar met zijn band te spelen. Samen met zijn zakenpartner Harold Pendleton opende Chris in 1958 de gevierde Marquee Club in Londen, waar veel Britse bluesartiesten, waaronder Alexis Korner's Blues Incorporated en The Rolling Stones, voor het eerst voor een publiek speelden. De invloed van Chris Barber op de Europese muziekscene is enorm geweest, variërend van traditionele jazz tot Chicago blues. Nu Chris met pensioen is, gaat The Big Chris Barber Band door als een eerbetoon aan zijn rijke muzikale nalatenschap.
 
 
 
 
 
 
Chris werd in 1930 geboren in Welwyn, Hertfordshire en werd een fervent verzamelaar van jazz en bluesplaten, voordat hij op achttienjarige leeftijd zijn eerste trombone kocht. Hij vormde een semi professionele band waarmee hij in 1949 voor het eerst opnam. Hij studeerde trombone en contrabas aan de Guildhall School of Music en assembleerde zijn eerste professionele band in 1953, met trompettist Ken Colyer. Colyer werd vervangen door Pat Halcox in 1954, die vierenvijftig jaar bij Barber bleef. Chris speelde ook bij een skiffle groep met zanger/ gitarist Lonnie Donegan. De krachtige blueszangeres Ottilie Patterson, die later met Chris trouwde, speelde twintig jaar lang met zijn band. In de loop der jaren heeft Barber met succes zijn jazz and blues band ontwikkeld en zijn personeel uitgebreid en omgedoopt tot The Big Chris Barber Band met veel getalenteerde jonge muzikanten, waardoor er nieuw leven werd ingeblazen in zijn muziek. De band nam de afgelopen jaren productief op in vele vormen en met talloze speciale gasten. Barber werd in 1991 bekroond met de OBE. Zijn autobiografie 'Jazz Me Blues', samen geschreven met Alyn Shipton, verscheen in 2014. Het dubbele album 'Memories of My Trip', dat in 2011 verscheen, bevat zijn carrière omvattende samenwerkingen met andere jazz, blues, skiffle en gospel muzikanten. Naar aanleiding van het stopzetten van zijn muzikale carrière als muzikant wordt 'Memories Of My Trip' op elf oktober, opnieuw uitgebracht door The Last Music Company.
 
 
 
 
 
 
Op het dubbelalbum staan eenendertig nummers en het spreekt voor zichzelf dat we niet alles grondig kunnen bespreken. CD één begint met de titeltrack 'Memories Of My Trip', een blues song, die geschreven werd door de Amerikaanse blueszanger Brownie McGhee, die Barber op eigen kosten naar Engeland haalde, zodat hij en zijn bandleden konden leren van de traditionele Amerikaanse bluesmuzikanten. We horen Chris zijn vrouw Ottilie Patterson aan het werk in de slepende blues ballade 'When Things Go Wrong' en in het swingende duet 'Do Lord, Do Remember Me'. De trieste bluesballade 'Weeping Willow' wordt niet alleen gezongen door Eric Clapton, ook het slide werk op de akoestische gitaar komt van slowhand Clapton. Chris Barber versterkt op zijn trombone het verdriet nog meer. 'Kansas City', waarin Chris Barber samen met The Muddy Waters Band speelde, is een live opname die in 1979 opgenomen werd op het Capital Jazz Festival in Alexandra Palace. 'Love Me Or Leave Me' met James Cotton op zang en mondharmonica is één van de weinige nummers op het album met Chris Barber op basgitaar. Chris Barber speelde ook basgitaar bij de Ierse bluesrock legende Rory Gallagher op het in 1990 verschenen album 'Rory Live With Chris Barber'. 'Can't Be Satisfied' was één van de nummers op dat album en staat nu op 'Memories Of My Trip'. Sommige nummers krijgen een introductie en 'Diggin' My Potatoes' is er daar eentje van. Chris weet te vertellen dat de BBC problemen had met de tekst van het nummer. We zijn nog maar aan nummer negen en het lijstje legendes waarmee Chris Barber samen speelde is al weergaloos. Bij 'Going Down The River', met een grootse Brian Graville op piano, kan je daar ook nog de grote Jeff Healey aan toevoegen. 'Met How Long Blues', 'Going Home' en 'Oh Didn't He Ramble' komen drie songs met Van Morrison aan de beurt. Op de laatst genoemde song speelt ook de dit jaar overleden Dr. John mee op de piano. De mooie stem van Ottilie Patterson, Chris zijn vrouw, zorgt voor het vocale gedeelte in de trieste bluesballade 'Lonesome Road'. Pat Halcox op trompet en Chris Barber op trombone zorgen voor het uitstekende koperen blaaswerk. In dezelfde stijl volgt 'Precious Lord, Take My Hand', waarin Chris samen met Andy Fairweather Low speelt. Het swingende piano gedreven gospel nummer 'Couldn't Keep It To Myself', heeft professor Alex Bradford op zang en piano.
 
 
 
 
 
 
CD twee opent met de medley 'St. Louis Blues/ Missouri Special/ St. Louis Blues', waarin Ottilie Patterson al haar vocale registers opentrekt. 'High Society' is een vrolijk instrumentaal nummer met Edmond Hall en Ian Wheeler op klarinet. Ook progressieve rock komt aan bod in het instrumentale 'Rock Candy', met Keith Emerson op de keyboards. Een ander vrolijk instrumentaaltje, dat deze keer door de blazers gedomineerd word, is 'Rose Room', met een uitstekende Joe Darensbourg op klarinet, Pat Halcox op trompet en Chris Barber op trombone. Ook in het instrumentale jazzy 'Tea Party Blues' spelen de blazers de hoofdrol. In 'Jack Teagarden Blues' krijgen we met de trombone van Chris Barber en de trombone van Eddie Durham een heerlijke conversatie tussen deze twee instrumenten. Met 'Tailgate Boogie' krijgen we een piano gedreven Boogie woogie, met pianist Sammy Price, trompettist Keith Smith,trombone speler Chris Barber en gitarist Johnny McCallum in de hoofdrollen. Met zijn six piece band aangevuld met Jools Holland op de piano, brengt Chris Barber met 'Winin' Boy Blues' en 'On The Sunny Side Of The Street' een paar blues klassiekers. De laatste drie songs op CD twee speelt Barber samen met Dire Straits frontman Mark Knopfler. 'Blues Stay Away From Me' is een meeslepende blues ballade, 'Dallas Rag' is een instrumentaal nummer waarin eerst de fingerpicking van Mark op de gitaar centraal staat en later de blazers uitgebreid aan bod komen. Het album wordt afgesloten met het gezapige 'Til The Next Time I'm In Town' dat gezongen wordt door Mark Knopfler. 'Memories Of My Trip' is een gevarieerde terugblik op de lange en succesvolle carrière van Chris Barber. De trombone is misschien niet het hipste muziekinstrument, maar als je het volkomen beheerst zoals Chris Barber, kan je er toch een heel mooie carrière mee maken, waar vele muzikanten heel jaloers zullen op zijn. 'Memories Of My Trip' is een album dat vooral a must have is voor de liefhebbers van blaasinstrumenten. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Tracks: CD 1
01. Memories Of My Trip- met Brownie Mc Gee
02. When Things Go Wrong- met Ottilie patterson, Sonny Terry
03. Do Lord, Do You Remember me-  met Ottilie patterson met Pat and Chris
04  Weepin’ Willow- met Eric Clapton, Chris Stainton
05. Kanas Citty-  met Muddy Waters and band
06. Love Me Or Leave me- met James Cotton, Alexis Korner
07. Cann’t be satisfied- met Rory Gallagher en Chris
08. Diggin’My Potatoes- met Lonnie Donegan
09. Goiin Up The River- met Jeff Healy
10. How Long Blues-  met Van Morrison
11. Goiin Home- met Van Morrison
12. Oh Didn’t He ramble- met Van Morrison
13. Lonesome Road- met Ottilie Patterson
14. I’ll Be Restred- met Paul Jones.
15. Precious Lord, Take My Hand- met Andy Fairweather Low.
16. Could’t Keep It To Myself- met Alex Branford
17. Another Sad One- met John Slaughter.
Tracks: CD 2.
01. St. Louis Blues Missouri- met Ottielie Patterson
02. High Society- met Edmon Hall and Ian Wheeler
03. Rock Candy- met Keith Emmerson and the T-Bones
04. Georgia On My Mind- met Trummy Young
05. Rose Room- met Joe Darensburg and Chris
06. C-Jam Blues-  met Albert Nicholas
07. The party Blues- met Chris at The Boston Tea Party
08. Jack Teegarden Blues- met Eddie Durham
09. Tailgate Boogie-  met Sammie Price, Sandy Brown o.m.
10. Winin’ Boy Blues- Chris barber six Piece met Jools Holland.
11. On The Sunny Side Of The Street- Six Piece set met Jools Holland
12. Blues Stay Away From me- met  Mark Knopfler
13. Dallas Rag- met Mark Knopfler
14. Till The Next Time I am in Town- met Mark Knopfler