CHRIS BADNEWS BARNES - BADNEWS RISING

Album Review

Album: 
CHRIS BADNEWS BARNES - BADNEWS RISING
Artist: 
Chris Badnews Barnes
Record Label: 
Vizztone Label Group
Style: 
Rocking blues
Date: 
01/10/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CHRIS BADNEWS BARNES - BADNEWS RISING
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Barnes, een voormalige Seinfeld, Curb Your Enthusiasm, 30 Rock & Carol Burnett televisieshow performer en schrijver, heeft zijn stempel gedrukt in de bluesgemeenschap die wordt geprezen als The King of Hokum Blues door Elmore Magazine. Zijn eerste Vizztone release 'Hokum Blues' was een hommage aan The Hokum Boys.  Zijn tweede Vizztone release 'LIVE' werd opgenomen aan boord van de Legendary Rhythm And Blues Cruise. Tony Braunagel produceerde het album, dat twee Independent Blues Award nominaties ontving, namelijk Beste Live CD en Beste Blues Band. Voor 'Badnews Rising', de derde release bij Vizztone, werkte Chris Barnes samen met de Award winnende producer Tom Hambridge. De tien originele songs werden geschreven door Barnes & Hambridge en werden opgenomen in Nashville's Sound Stage Studio met top studiomuzikanten, zoals Kevin McKendree (Delbert McClinton, Anson Funderburgh) op piano / Hammond B3, Tommy MacDonald (Buddy Guy, Johnny Winter) op bas speelde, Pat Buchanan (Cameo, Hall & Oates) op gitaar/mondharmonica en Tom Hambridge (Buddy Guy, Susan Tedeschi, Roy Buchanan) achter het drumstel. 'Badnews Rising' levert dezelfde stock en trade ironische, salacious Hokum Blues teksten waar Barnes bekend om staat.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'You Wanna Rock? You Gotta Learn The Blues', een duistere en kwaadaardige ballade waarin Chris Barnes soms fluistert, maar het andere moment zijn passie uitschreeuwt. De zanger zet het nummer, dat geschreven werd door hemzelf, Tom Hambridge en John Hahn volledig naar zijn hand. De dreunende baslijn van Tommy McDonald is het kloppende hart van 'You Wanna Rock ? You Gotta Learn Blues'. De uitstekende slide solo van Pat Buchanan vertelt hetzelfde als de stem van Chris Barnes, namelijk dat de blues de wortels zijn van de rock, pop, jazz, rhythm and blues muziek. Kevin McKendree is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op de piano en het Hammond B3. In het autobiografische Chicago bluesnummer 'When Koko Cames To Town' vertelt Barnes over zijn vroegere Hokum optredens in de legendarische club Tramps in New York City. Barnes trad daar op met blues sterren als Koko Taylor, Pinetop Perkins, Johnny Copeland en nog vele anderen. Saxofonist Max Abrams en trompettist Steve Patrick vormen de sublieme blazerssectie. Kevin McKendree schittert weer met fantastisch pianowerk en de bijtende solo op de gitaar van Pat Buchanan gaat door merg en been. Top nummer. 
 
 
 
 
 
 
Daarna gaat het ritme de hoogte in voor het soulvolle, swingende 'Quid Pro Quo', waarin Barnes zingt over de ditjes en datjes van de muziek en het leven. Drummer Tom Hambridge en bassist Terry McDonald zorgen voor een heerlijke groove en de blazers zijn ook hier weer uitstekend aanwezig. Pianist Kevin McKendree en gitarist Pat Buchanan etaleren nogmaals hun klasse met subliem solowerk. Chicago legende Terry Abrahamson hielp het nummer schrijven. In de autobiografische en emotionele akoestische ballade 'I Slow Danced With Joni Mitchell' deelt Chris Barnes verdrietige, emotionele, maar ook goede momenten van zijn leven met de mensen die naar zijn muziek luisteren. Er klinkt veel emotie en pijn in de stem van Chris en zijn woorden zullen hier en daar wel een traan laten vloeien. Het werd geschreven als een Joni Mitchell achtige, akoestische ballade uit de late jaren '60, vroege jaren '70. Het ingetogen gitaarwerk van Pat Buchanan past perfect bij de sfeer van dit emotionele nummer. 'Chiks Dig Me' is een heavy bluesrocker met wervelend orgelwerk van Kevin McKendree en een splijtende en scheurende gitaar solo van Pat Buchanan. 
 
 
 
 
 
 
Hoe Chris Barnes aan zijn dag begint horen we in 'The Creamy Caramel Cafe', een mix van blues, soul en funk. Met een uitstekende baslijn zorgt Tommy McDonald voor een heerlijke groove. De teksten van Barnes zijn suggestief en de mondharmonica van Pat Buchanan is een lust voor het oor. De stevige boogie rocker 'Kettle Black' doet terugdenken aan de gouden jaren van ZZ Top. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet ofwel een ander beschuldigen van iets waaraan je zelf schuld hebt is het onderwerp van 'Kettle Black'. De pittige gitaarsolo van Pat Buchanan past perfect in deze heel aantrekkelijke boogie rocker. Het diepe en stuwende ritme in combinatie met Barnes zijn geestige teksten zorgen er voor dat je gaat meezingen met 'Texas Wiener'. Ook dit verhaal is weer te gek voor woorden. Kevin McKendree schittert weer met zijn barrelhouse getint toetsenwerk op de piano. De afsluiter 'I Like Cleavage' ligt perfect in het verlengde van zijn voorganger 'Texas Wiener'. De blazers zijn weer van de partij en de geweldige solo's van gitarist Pat Buchanan en saxofonist Mark Abrams zorgen voor het instrumentale genot. 'Badnews Rising' van Chris Badnews Barnes is een uitstekend album. Met Tom Hambridge, Kevin McKendree, Pat Buchanan en Tommy McDonald heeft hij zich omringd met erg goede muzikanten. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. You Wanna Rock? You Gotta Learn The Blues 
02. When Koko Came To Town
03. Quid Pro Quo
04.  My Baby Be Cray Cray Cray
05. I Slow Danced With Joni Mitchell
06. Chicks Dig Me
07. The Creamy Caramel Cafe
08. Kettle Black
09. Texas Weiner
10. I LIke Cleavage
 
Chris Barnes: vocals
Tom Hambridge: drums, backing vocals
Pat Buchanan: guitar, harmonica
Tommy McDonald: bass
Kevin McKendree: keyboards
Max Abrams; saxophone
Steve Patrick: trumpet
Rachael and Sarah Hambridge: backing vocals