CHRIS ANTONIK – MONARCH

Album Review

Album: 
CHRIS ANTONIK – MONARCH
Artist: 
Chris Antonik
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Bluesrock
Date: 
07/04/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CHRIS ANTONIK – MONARCH
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chris Antonik is een Canadese blues muzikant uit Toronto. In 2010 verscheen Chris zijn titelloze debuutalbum en op de Canadese Maple Blues Awards 2011 werd hij meteen genomineerd voor Best New Artist. Sindsdien is Chris uitgegroeid tot een vaste waarde van de Canadese blues scène. Door zijn prachtig blues gitaarwerk wordt hij door sommige critici vergeleken met Eric Clapton. Het tweede album 'Better For You' verscheen in 2013 en werd door de Canadese muziekpers bestempeld als een meesterwerk. Het album werd gekozen tot beste Canadese bluesrock album van 2013. De Duitse Record Critics Vereniging droeg 'Better For You' voor als beste Blues Album van het jaar. Tot nu toe tourde Chris in de USA en Canada, maar daar komt verandering in want een eerste tournee in het Verenigd Koninkrijk is al toegezegd, waar hij onder andere op het prestigieuze Upton Blues Festival zal spelen. Op zeven april 2017 verscheen Chris Antonik zijn derde album 'Monarch'. Het bevat dertien nummers, waarvan er twaalf door Chris of door zijn bandleden geschreven zijn.
 
 
 
 
 
Het album 'Monarch'  opent met de funky bluesrocker 'I'd Burn It All Down For You'. Eerst is er de drum intro van Chuck Keeping, die een paar seconden later wordt aangevuld met de clavinet van Jesse O'Brien. Even later doen ook de blazers met William Sperandei op trompet en Richard Underhill en Perry White op saxofoon hun intrede. In dit nummer zingt Chris hoe groot zijn liefde voor zijn twee kinderen is. De verschroeiende gitaar solo's hebben een hoog Jimi Hendrix gehalte en Chris beschikt tevens over een erg mooie stem en zingt het nummer met veel gevoel. Knappe opener. De enige cover op het album is 'You're Killing My Love' van Mike Bloomfield en Nick Gravenites. Ook in deze cover speelt de blazerssectie een bepalende rol. Jesse O'Brien is constant en uitdrukkelijk aanwezig op het Hammond en Chris Antonik weet met vette gitaar riffs en een erg knappe solo opnieuw te overtuigen. Met 'Slow Moving Train' gaat de Canadees, de muzikale weg op van Gary Clark Jr. Dit is hoe moderne blues moet klinken. Een stomende ritme sectie met drummer Chuck Keeping en bassist Guenther Kapelle leggen de basis waarop hun frontman geweldig kan uithalen met zinderend snarenwerk. Jesse O'Brien levert uitstekend toetsenwerk af en zijn verschroeiende solo op het Hammond is er eentje om van te smullen. In dit nummer moedigt Chris ons aan om onze GSM's en de sociale media wat minder aandacht te geven en ze een tijdje opzij te leggen, zodat we meer tijd kunnen besteden aan waardevolle zaken, zoals relaties en het echte leven. 'Gold Star' is een heel energieke funky bluesrocker, waar de energie zo afspat. Met vlug vingerwerk op de hals van zijn gitaar komt de klasse van Chris Antonik nogmaals bovendrijven. Samantha Martin, Sherie Marshall en Stacie Tabb zorgen voor de verleidelijke backing vocals in 'The Monarch And The Wrecking Ball'. Tijdens dit nummer laat Chris buiten knap vingerwerk ook uitstekend vet slide werk horen.
 
 
 
 
 
 
'Love, Bettike' is één van de weinige ballades op 'Monarch' en dat is misschien wel spijtig, want deze slowblues is een pareltje. Chris schreef het nummer in 2015 tijdens zijn tournee in de USA. Na een optreden in Groveland, CA praatte Chris met de eigenaar van de club waar hij opgetreden had. Op de spiegel achter de bar stond 'Love, Bettike' geschreven. Het bleek om de overleden schoonmoeder van de eigenaar te gaan. De eigenaar vertelde aan Chris wat een fantastische vrouw ze was en Chris kon het verhaal niet loslaten en goot het in een intense slowblues. Na dit rustig moment worden alle registers open getrokken voor de funky rocker 'Forgiveness Is Free', waarin de blazerssectie weer een groot aandeel heeft. Chris Antonik verwent de gitaarliefhebber nogmaals met vingervlug snarenwerk op zijn sixstring. Chris Antonik zingt in 'The Art Of Letting Go', dat we onze slechte herinneringen en pijnlijke situaties moeten proberen los te laten en vergeten. Dat we verder moeten met ons leven, hoe moeilijk het soms ook lijkt. Een perfect leven bestaat niet. Drummer Chuck Keeping en bassist Guenther Kapelle zorgen voor een heerlijke groove in deze soulvolle song. De backing zangeressen Samantha, Sherie en Stacie zijn weer van de partij en zoals in elk nummer weet Chris ons te verwennen met knap gitaarwerk, ditmaal met vlijmscherp en spetterende riffs. Na een paar mindere nummers weet Chris Antonik het niveau terug op te krikken met 'Hungry Ghost', dat een funky ondertoon heeft dankzij bassist Guenther Kapelle en orgelist Jesse O'Brien. Chuck Keeping is niet alleen de drummer van dienst, hier wisselt hij het drumwerk af met knap werk op de congas. 'Hungry Ghost' heeft een catchy refrein en natuurlijk ontbreekt het pittig gitaarwerk van Chris ook niet tijdens dit nummer. Dezelfde funky ondertoon vinden we ook in de zoete midtempo rocker 'A Slip In The Rain', waarin Chris met een vlijmscherpe solo, die door merg en been gaat, de kers op de taart zet. Het album wordt afgesloten met het akoestische en harmonieuze 'Everywhere I Go'. 'Monarch', het derde album van Chris Antonik is een prachtig album geworden. Hopelijk komt deze uitstekende gitarist en zanger ook naar onze contreien. Hij zou in ieder geval een goede aanwinst zijn op onze podia. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Tracks:
01. I’d Burn It All Down (For You)
02. You’re Killing My Love
03. Slow Moving Train
04. Gold Star
05. The Monarch And The Wrecking Ball
06. Love, Bettike
07. Forgiveness Is Free
08. The Art Of Letting Go
09. All Our Days
10. New Religion
11. Hungry Ghost
12. A Slip In The Rain
13. Everywhere I Go
 
 
Chris Antonik: vocals & guitar
Chuck Keeping: drums
Guenther Kapelle: bass
Jesse O'Brien: keyboards
Samantha Martin, Sherie Marshall en Stacie Tabb: backing vocals (5,8,9)
Burke Caroll : Pedal steel guitar (9)
Richard Underhill : Alt sax (1,2,7,9)
William Sperandei : Trompet (1,2,7,9,13)
William Carn : Trombone (2,9)
Drew Jurecka en Rebekah Wolkstein : Viool (9)
Shannon Knights : Viola (9)
Lydia Munchinsky : Cello (9)
Ben Fisher : Harmony vocals (12, 13)
Paul Olsen : Harmony vocals (13)