Chickenforce - 2

Album Review

Album: 
Chickenforce - 2
Artist: 
Chickenforce
Record Label: 
Coast To Coast
Style: 
blues/bluesrock, soul/funk en country
Date: 
03/11/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
Chickenforce - 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chickenforce is een project van Gooitzen Greidanus, Rik Meijer en Nico Outhuijse uit Friesland. Laatstgenoemde muzikant is o.a. bekend van De Kast. Vorig jaar bracht Rik Meijer, die eerder al werkte met Erwin Java, Huub van der Lubbe, Bert Heerink e.v.a., een album uit met een goed gevulde topbezetting. Ook op dit album treffen we veel gasten aan. Veel door de wol geverfde muzikanten zoals Cindy Oudshoorn (o.a. Kayak) Monique Bakker (o.a. Candy Dulfer) Fokke de Jong (o.a. Normaal, KOTW), Jack Bottleneck e.a. werkten mee aan dit project. Het album biedt de luisteraar vooral blues/bluesrock, soul/funk en country en lijkt met duidelijk plezier te zijn gemaakt. Het tweede album van Chickenforce bevat twaalf nummers die op geheel eigen wijze zijn bewerkt van het origineel. Het album werd opgenomen in Studio Greenbaum van Nico Outhuijse. 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de Ike & Tina Turner cover 'A Fool In Love'. Het is een rhythm & blues song met een uitstekende groove. Geen Tina Turner achter de micro hier, maar wel de sterke Nederlandse zangeres Minke Adema. Met de Delbert McClinton cover 'Blues About You Baby' krijgen we pure rock'n roll, die begint met een erg knappe piano intro van Ruben Mulder. Willem Pen op saxofoon, Ruben Mulder op piano en Rik Meyer op gitaar tekenen voor de heerlijke solo's. De stem die je hoort is deze van Jack Bottleneck. Monique Bakker en Kevin Stuurhaan maken een prachtig duet van de Leon Russell ballade 'Hummingbird'. Het fantastische snarenwerk is ook deze keer weer van Rik Meijer. Het funky 'Why Did You Do It' was de enige grote hit van Stretch, de Britse band van frontman Elmer Gantry en gitarist Graham 'Kirby' Gregory. Deze laatste schreef het nummer na een mislukte tournee in de USA. Drummer Fokke de Jong en bassist Gooitzen Greidanus zorgen (zoals op alle songs) voor een heerlijk pompende groove. Met zijn rockstem zingt Cobus Prins het nummer met veel overtuiging en Cindy Oudshoorn doet zoals op bijna alle andere songs de backing vocals. Rick Meyer etaleert andermaal zijn klasse als gitarist met vlijmscherp, maar ook met funky, pedaal gestuurd snarenwerk 
 
 
 
 
 
 
De aanstekelige Nathaniel Rateliff cover 'Need Never Get Old' is voor mij één van de hoogtepunten op dit knappe album. Jack Bottleneck zingt het nummer met veel passie en overgave en levert hier een sterke vocale prestatie. Instrumentaal horen we weer een grootse Ruben Mulder en Willem Pen op toetsen en saxofoon. 'Need Never Get Old' is een tijdloze song, die over vijftig of honderd jaar nog steeds zal gedraaid worden. Frontvrouw zong in 1979 met haar band The Motels het prachtige 'Total Control'. Ze schreef dit nummer nadat haar hart gebroken werd. Op het album wordt het nummer gezongen door een mannelijke stem en dat is even wennen. Niet dat Pieter Sijbesma het nummer niet goed zingt. Integendeel zelfs, hij legt heel zijn hart in het nummer en hij beschikt over een heel goede en warme stem. Ruben Mulder draagt de melodie van 'Total Control' met zijn warme orgelklanken. De diepe baslijn van Gooitzen Greidanus is het kloppend hart van dit prachtig nummer. Instrumentaal weet Rik Meijer de pijn en het verdiet knap weer te geven met zijn gitaarwerk. 
 
 
 
 
 
 
 
Ook voor de Fox cover 'Single Bed' keert Chickenforce terug naar de jaren zeventig. Het is een poppy rock nummer met suggestieve teksten. Monique Bakker neemt hier het vocale werk voor haar rekening en Auke Busman de backing vocals. De Rolling Stones fans komen op dit album ook aan hun trekken met 'Midnight Rambler', een Stones nummer uit hun beginjaren dat hier wordt gezongen door Einte Bijlsman. In het midden kent het nummer een knappe ritmevertaging. Minke Adema en Cindy Oudshoorn schitteren bij de backing vocals en het gitaarwerk van Rik Meijer is weer van uitstekende kwaliteit. Pieter Sijbesma zingt de vloeiende jazz rocker 'Love You Like A Man', een cover van Chris Smither. Drummer Fokke de Jong en bassist Gooitzen Greidanus zorgen andermaal voor een uitstekende groove. Bas Kleine op mondharmonica, Ruben Mulder op toetsen en Rik Meijer op gitaar zorgen voor de instrumentale hoogstandjes. Billy Maddox en Paul Thorn schreven de gevoelvolle en emotionele liefdesballade 'What Could I Do'. Minke Adema en Jack Bottleneck maken er op dit album een beklijvend duet van, waarin het genieten is van de heerlijke mandoline en strijkersklanken van Rik Meijer en Frank van Essen. 
 
 
 
 
 
 
 
De heren van Chickenforce blijken fan te zijn van Delbert McClinton, want na 'Blues About You Baby' krijgen we met 'Lie No Better' een tweede cover van deze Texaanse artiest. Cobus Prins zingt het nummer en Bas Kleine speelt een hoofdrol op de mondharmonica. Een ander hoogtepunt op dit album is de schitterende afsluiter 'Gun In My Hand', een cover van Dorothy. Het is een Delta bluesrocker met een stampende groove, waarin Bas Kleine andermaal schittert op de mondharmonica. Met haar krachtige rockstem zingt Cindy Oudshoorn het nummer met veel overtuiging en energie. Top nummer. Hoewel het alleen maar covers zijn op dit tweede album van Chickenforce is dit toch een heel aangenaam album en wel om volgende redenen: De schitterende nummerkeuze en de sterke versies die de muzikanten brengen. Ook de uitgebreide groep gastmuzikanten, met Auke Busman, Bas Kleine, Cindy Oudshoorn, Cobus Prins, Einte Bijlsma, Fokke De Jong, Frank van Essen, Gooitzen Greidanus, Jack Bottleneck, Kevin Stuurhaan, Marieke Meijer, Minke Adema, Monique Bakker, Nico Outhuijse, Pieter Sijbesma, Ruben Mulder & Willem Pen, brengen een grote meerwaarde aan de nummers. Gooitzen Greidanus, Rik Meijer en Nico Outhuijse mogen terecht fier zijn op '2', het nieuwe album van Chickenforce. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 Fool In Love
02 Blues About You Baby
03 Humming Bird
04 Why Did You Dot It
05 Need Never Get Old
06 Total Control
07 Single Bed
08 Midnight Rambler
09 Love You Like A Man
10 What Could I Do
11 Lie No Better
12 Gun In My Hand