CHICKENBONE SLIM - THE BIG BEAT

Album Review

Album: 
CHICKENBONE SLIM - THE BIG BEAT
Artist: 
Chickenbone Slim
Record Label: 
Lo Fi Mob Records
Style: 
Blues
Date: 
29/09/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CHICKENBONE SLIM - THE BIG BEAT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zanger/gitarist Chickenbone Slim (alter ego voor Larry Teves) is een bluesmuzikant uit San Diego  die optreedt met zijn band The Biscuits. Hij is al decennia lang muzikant en was jaren lang bassist bij meerdere San Diego bluesbands zoals The Mississippi Mudsharks, The Boogiemen en Jinxking. In 2010 begon Chickenbone Slim gitaar te leren, hij volgde lessen bij Robin Henkel. Op dat moment kreeg hij van John Flynn (The Boogiemen, The Little Kings) de bijnaam Chickenbone. In 2012 richtte hij zijn eigen band The Biscuits op, met de bedoeling om elke week op te treden op Tasty Truck Tuesdays. Daarna volgden de plaatselijke clubs en de festivals uit de regio. The Biscuits bestaan uit drummer Bruce Stewart, bassist Mike Chiricuzio en mondharmonicaspeler Jon Atkinson. Zijn debuutalbum 'Gone' verscheen in 2015 en in september van dit jaar verscheen 'The Big Beat', een album met negen songs, die allemaal door Larry Teves geschreven zijn en hij is eveneens de producer van het album.
 
 
 
 
 
Het album opent met de titeltrack 'The Big Beat'. Het heeft een aantrekkelijke blues groove en het nodigt uit om te dansen. Big Jon Atkinson voorziet het nummer van heerlijke klanken uit de mondharmonica. Chickenbone Slim heeft een aantrekkelijke stem en met een pittige gitaar solo zet hij de kers op de taart. 'Long Way Down' is een swamprocker van het genre zoals Tony Joe White ze maakt. Scott Smart pakt uit met vlijmscherp en machtig snarenwerk en geeft het nummer daardoor nog een extra troef. Daarna gaat Chickenbone Slim een heel andere muzikale weg op met de country roadsong 'Hemi Dodge'. Gitaarvirtuoos Kid Anderson neemt hier het gitaar werk voor zijn rekening en een pittige vingervlugge solo met wat twang in mag dan niet ontbreken. Jon Atkinson verricht weer uitstekend blaas en zuigwerk op de mondharmonica. Tijdens het eenvoudige 'Vodka And Vicodin' krijgen we alleen de stem en de akoestische gitaar van Chickenbone Slim te horen. Gelukkig komt de band terug in actie in het volgende 'Long Legged Sweet Thing' , een stampend Chicago blues nummer met uitstekend slagwerk van Marty Dodson. Toch is het weer Jon Atkinson die alle aandacht naar zich toe trekt met knap gruizig werk op de bluesharp.
 
 
 
 
 
Bassist Scott Smart en drummer Marty Dodson zorgen voor de heerlijke groove in het iets meer swingende 'Do You Like It?', toch is het weer Mister Atkinson die de show steelt met zijn heerlijke mondharmonica geluiden. Met meer dan zes minuten is de blues ballade 'Me And Johnny Lee' het langste nummer op het album 'The Big Beat'. De band weet deze song elke seconde boeiend te houden en daar hebben het uitstekende vocale werk van Chickenbone Slim, de gruizige mondharmonica riffs van Jon Atkinson en de knappe gitaar solo een heel groot aandeel in. Scot Mars zorgt met een funky baslijn voor de funky groove tijdens het aanstekelige 'Man Down'. Ook het pittige slagwerk van Marty Dodson is om van te smullen. Afsluiten doet Chickenbone Slim met de erg dansbare shuffle 'Break Me Off A Piece'. De ritmesectie zorgt voor de stuwende groove en Jon Atkinson maakt nog maar eens het verschil op de bluesharp. De muziek op 'The Big Beat' is niet vernieuwend, het is degelijke blues uit de late sixties, begin seventies die nog steeds kan boeien, als ze goed gebracht wordt. De liefhebbers van dat soort blues en van de bluesharp zullen met het album 'The Big Beat' zeker aan hun trekken komen. (7/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
1. The Big Beat
2. Long Way Down
3. Hemi Dodge
4. Vodka and Vicoden
5. Long Legged Sweet Thing
6. Do You Like lt?
7. Me and Johnny Lee
8. Man Down
9. Break Me Off a Piece
 
 
Chickenbone Slim (Larry Teves): guitar and vocals
Kid Anderson: guitar #3
Jon Atkinson: guitar, bass, harmonica
Scot Smart: bass, guitar#2
Marty Dodson: drums.