CHICKENBONE SLIM – DAMN GOOD AND READY

Album Review

Album: 
CHICKENBONE SLIM – DAMN GOOD AND READY
Artist: 
Chickenbone Slim
Record Label: 
Vizztone Label Group
Style: 
West Coast-swing, rockabilly en rootsrock
Date: 
04/08/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CHICKENBONE SLIM – DAMN GOOD AND READY
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
Zanger/gitarist Chickenbone Slim (alter ego voor Larry Teves) is een bluesmuzikant uit San Diego, die optreedt met zijn band The Biscuits. Hij is al decennia lang muzikant en was jaren lang bassist bij meerdere San Diego bluesbands zoals The Mississippi Mudsharks, The Boogiemen en Jinxking. In 2010 begon Chickenbone Slim gitaar te leren, hij volgde lessen bij Robin Henkel. In die periode kreeg Larry van John Flynn (The Boogiemen, The Little Kings) de bijnaam Chickenbone Slim. In 2012 richtte hij zijn eigen band The Biscuits op, met de bedoeling om elke week op te treden op Tasty Truck Tuesdays. Daarna volgden de plaatselijke clubs en de festivals uit de regio. The Biscuits bestonden toen uit drummer Bruce Stewart, bassist Mike Chiricuzio en mondharmonicaspeler Jon Atkinson. Chickenbone Slim zijn debuutalbum 'Gone' verscheen in 2015 en werd genomineerd als beste blues album op de San Diego Music Awards in 2016. In september 2017 verscheen de opvolger 'The Big Beat', een album met negen songs, die allemaal door Larry Teves werden geschreven. Dat tweede album werd door de pers over de gehele wereld goed onthaald en het geraakte tot op plaats 16 in de Living Blues Album charts. Op 2 maart 2020 verscheen het derde album van Chickenbone Slim en het kreeg 'Sleeper' als titel. Er staan tien songs op het album, die allemaal door Larry Teves werden geschreven. Larry draagt dit album op aan zijn vader Clarence Teves, die een paar jaar geleden overleed. De foto op de cover is een afbeelding van de auto van Clarence Tevens, een 1940 Flathead Ford. Clarence had heel wat tijd en werk gestoken in deze oldtimer en was er dan ook bijzonder trots op. In 2021 verscheen bij VizzTone label Group 'Serve It To Me Hot', het vierde album van Chickenbone Slim, met daarop dertien originele, door Larry Teves geschreven nummers. Sinds vier augustus is zijn tweede album bij VizzTone Label Group te koop. Het kreeg als titel 'Damn Good And Ready' en het bevat twaalf originele, door Larry Teves geschreven nummers. 
 
 
 
 
 
 
 
Mijn moeder noemde me vroeger haar kleine stier in een porseleinkast, maar zodra ik begon te rollen wilde ik niet meer stoppen. Dat is de openingszin van 'High Ballin' Man', het nummer waarmee Chickenbone Slim zijn nieuwe album opent. Het nummer roept herinneringen op aan 'Centerfield', in 1985 een grote hit voor John Fogerty. Met strak en energiek slagwerk bepaalt Marty Dodson het tempo van het nummer. Het snedige gitaarwerk komt van Laura Chavez die tijdens de Blues Music Awards 2023 in Memphis, Tennessee als eerste vrouw de Award won als beste gitarist. Met 'Let's Go Lindy' krijgen we een heel dansbaar West Coast Swing nummer. De ritmesectie met drummer Marty Dodson en contrabassist Justice Guevara spelen zich hier in de kijker. Chickbone Slim en Laura Chavez kleuren 'Let's Go Lindy' met pittige gitaarvullingen en hun briljante en spetterende snarensolo's zijn een lust voor het oor. Bij dit aanstekelig nummer is het onmogelijk om te blijven stilzitten. De lekker groovende rootsrocker 'Drink Me' krijgt halfweg een stevige injectie met de intens scheurende solo van Laura Chavez. 
 
 
 
 
 
 
 
In het rustig voortdeinende 'Rather Be Up' zingt Chickenbone Slim dat hij liever boven is dan onder, dat hij graag van de grond vliegt en graag het licht rondom hem ziet schijnen. De heerlijke gitaarklanken van Laura Chavez bezitten de juiste dosis galm voor dit positief klinkend lied. Het heeft bovendien een heel aantrekkelijk refrein. Van het zoete 'Rather Be Up' gaan we naar de stevige midtempo bluesrocker 'Damn Good And Ready'. De riff  roept herinneringen op aan de klassieker 'Born Under A Bad Sign', die geschreven werd door Booker T. Jones en waarmee Albert King een wereldhit scoorde. De ritmesectie, met drummer Marty Dodson en bassist Justice Guevara zorgen voor de stevige groove in deze titeltrack en Laura Chavez haalt andermaal fel uit op haar sixstring. Met haar snedige en splijtende solo's etaleert deze dame nogmaals haar klasse als gitariste. Chickenbone Slim klinkt heel overtuigend wanneer hij zingt dat hij damn good and ready is to loving you. Er klinkt veel melancholie in de stem van Chickenbone Slim wanneer hij de Tex Mex ballade 'Deepest Blue' zingt. Het lome rumba ritme geeft deze ballade een extra touch. 
 
 
 
 
 
 
 
Chickenbone Slim gaat de muzikale weg op van Bruce Springsteen en  George Thorogood in de stomende rocksong 'Rock And Roll Soul'. Dat dit schitterende nummer als eerste single werd getrokken uit dit nieuwe album hoeft niet te verbazen, want 'Rock And Roll Soul' heeft alles wat een goede song moet hebben. Het heeft een lekker stuwende groove, dwingende drums, een scheurende gitaarsolo en krachtige en enthousiaste zang. Bovendien krijgt het nog extra duwtje met de machtige saxofoonsolo van gastmuzikant Eric Spaulding. Met 'I'm Buying' gaat het weer een heel andere muzikale richting uit. Het nummer is opgebouwd rond een steeds weerkerend riffje. Het is een aantrekkelijke mix van Latijnse en gospel ritmes. Bovendien wordt je dadelijk blij bij het beluisteren van het nummer. Met de stampende en stompende groove van het bitsige 'Ice In My Whiskey' slaat Chickenbone Slim nogmaals een andere muzikale richting in. Met zijn krachtige stem waarschuwt hij de barman om geen ijs in zijn whisky te doen. Met een zwaar snijdende solo geeft gitariste Laura Chavez de woorden van haar frontman nog wat meer kracht. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het gaspedaal wordt helemaal ingedrukt voor de verschroeiende rocker 'Old Cat Man', met andermaal een waanzinnig sterke Laura Chavez en Marty Dodson op gitaar en op drums en percussie. Ook Justice Guevara schittert met zijn diepe stuwende baslijn. Het donkere, swampy 'Ty Cobbs Chiclets' vertelt ons de biografie van honkbalster Ty Cobb. Zowel zijn goede als zijn slechte kanten komen aan bod in de biografie van de eerste honkbalspeler ooit in The Hall Of Fame. Volgens Chickenbone Slim was Ty Cobb een gevreesd en gehaat man en werd hij begraven onder een zware grafsteen, om ervoor te zorgen dat hij zeker begraven bleef. Ook hier versterkt Laura Chavez de dreigende sfeer met haar subliem gitaarwerk. Chickenbone Slim laat duidelijk merken dat hij er niet teveel woorden wil aan vuil maken in het afsluitende 'I Don't To Talk About It', met andermaal gitariste Laura Chavez in een hoofdrol. 'Damn Good And Ready' is een meer dan schitterende opvolger voor het uitstekende 'Serve It To Me Hot' uit 2021. Het is een erg sterk en gevarieerd album met twaalf erg goede songs, dat ik iedereen kan aanraden. Met gitariste Laura Chavez, drummer Marty Dodson en bassist Justice Guevara heeft Chickenbone Slim enorme sterke muzikanten naast hem. (9/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
1. High Ballin’ Train
2. Let’s Go Lindy
3. Drink Me
4. Rather Be Up
5. Damn Good and Ready
6. Deepest Blue
7. Rock And Roll Soul
8. I’m Buying
9. Ice In My Whiskey
10. Old Cat Man
11. Ty Cobb’s Chiclets
12. I Don’t Want To Talk About It
 
 
 
Chickenbone Slim: Gitaar en zang
Laura Chavez: Gitaar
Marty Dodson: Drums en percussie
Justice Guevara: Elektrische en staande bas
Christoffer 'Kid' Anderson: Al het overige
Lisa Anderson: Zang
Eric Spaulding: Saxofoon op (7)