CHARLIE WOOTON PROJECT - BLUE BASSO

Album Review

Album: 
CHARLIE WOOTON PROJECT - BLUE BASSO
Artist: 
Charlie Wooton Project
Record Label: 
Wild Heart Records
Style: 
Bluesrock, New Orleans Funk
Date: 
23/08/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom

 

 

 

 

CHARLIE WOOTON PROJECT - BLUE BASSO

 
 
 
 
 
 
 

Charlie Wooton werd geboren in Lafayette, Louisiana, waar hij samen met zijn vier oudere broers, die allemaal uitzonderlijke muzikanten zijn, opgroeide. Zo is John Wooton, hoofd percussie bij USM. Als tiener was muziek het leven van Charlie, hij studeerde overdag klassieke en jazz muziek en speelde vervolgens 's avonds met zijn broer David of Bobby Brooks of bracht zes uur achter elkaar door met Zydeco in LaLa met Grammywinnaar Chubby Carrier. Op twintigjarige leeftijd verhuisde hij naar Los Angeles en werkte hij als geluidstechnicus bij de 3rd Encore Studios. Daar ontmoette en speelde hij met Kim Stone, bassist van Spyro Gyro, van hem kreeg Charlie zijn kenmerkende blauwe basgitaar. Charlie keerde terug naar zijn roots in Louisiana en vormde Zydefunk. Deze energieke, kruisbestuivende band veroverde Atlanta en speelde uitverkochte optredens en feesten in heel het Zuidoosten. Zydefunk was zelfs meerdere keren te zien op CNN. Charlie begon ook zijn andere invloeden van jazz, klassiek, blues en wereldmuziek te vertonen met zijn Charlie Wooton Project (CWP). Charlie had de kans om te spelen met artiesten zoals Count M’Butu, Oliver Wood, Donny McCormick, Sean Costello, Grant Green Jr., Jeff Sipe, Dick Smith, Rev. Jeff Moser, Doug Belote en Willie Green. Sinds 2010 speelde Charlie met enkele van de beste acts in New Orleans, zoals Bonerama, Sonny Landreth, Zigaboo Modeliste, Johnny Vidacovich, Cyril Neville, Chief Monk Boudreaux, New Orleans Suspects, Big Sam's Funky Nation, John Mayall en nog veel meer. Hij was vier jaar lid van de Royal Southern Brotherhood en nam met hen vier albums op als bassist. Als Charlie niet op tournee is, dan is hij een actief werkende en veel gevraagde producer. Hoe graag hij ook speelt, Charlie geniet er evenveel van om de dromen van andere muzikanten te laten uitkomen. Dit jaar alleen produceerde hij vijf albums in verschillende studio's. Op 23 augustus verscheen zijn recentste album 'Blue Basso', genoemd naar zijn favoriete blauwe basgitaar. Er staan tien songs op het album, waaronder twee covers. Charlie hielp aan de meeste van de acht originele songs schrijven. Met Sonny Landreth, Anders Osborne, Eric McFadden en Damon Fowler zijn er ook enkele special guests te horen op deze 'Blue Basso'.

 
 
 
 

Het album opent met de  opwindende instrumentale funky rocker 'Jaceaux', dit nummer is een eerbetoon aan super bassist Jaco Pastorius, die dertig jaar geleden overleed. De ritme sectie bestaat hier uit drummer Jermal Watson en twee basgitaristen. Jawel, Charlie en Dough Wimbish (Living Color) zorgen voor een dubbele bas in deze knappe opener. Zij zorgen voor de funky groove waarop toetsenist Keiko Komakt alle registers opengooit en ons verwend met heerlijke wervelende en opwindende orgel klanken. Het jazzy rhythm & blues nummer 'Reflections' is het eerste gezongen nummer op het album en hier maken we kennis met de prachtige soulvolle stem van de jonge zangeres Arsene Delay. Gitarist Daniel Groover zorgt voor mooie jazzy gitaar riffs en toetsenist Keiko Komakt is het gehele nummer weer uitstekend aanwezig op zijn klavieren. Ook in de harmonieuze jazz song 'I Don't Know' mogen we genieten van het mooie stemgeluid van Arsene Delay. Charlie Wooton zorgt met een geweldig mooie baslijn voor een heerlijke groove en Damon Fowler geeft met een uitstekende solo op zijn Lapsteel nog meer cachet aan het nummer. Charlie Wooton zorgt met een knappe, zoete bas solo voor een prachtige outro van 'I Don't Know'. Daarna keert Charlie terug naar de New Orleans funk met de Jaco Pastorius cover 'Come On Over', dat ondermeer bekend werd in de versie van Sam & Dave. Arsene haar stem klinkt hier anders, door het gebruik van één of ander effect op de microfoon. Jermal Watson trekt met opwindend slagwerk het swingende instrumentale fusion nummer 'Dime Note' op gang. Hier mag gitarist Daniel Groover zich in de kijker spelen en wees maar zeker dat hij dat doet. Zijn snarenwerk is vingervlug en heeft een groot jazzy fusion gehalte. Charlie Wooton zorgt op de Blue Basso weer voor een geweldige groove.

 
 
 
 

De prachtige stem van Arsene Delay komt volledig tot haar recht in de blues getinte ballade 'One Night', waarin gastmuzikant Anders Osborne uitpakt met een heel fijne snarensolo. Het instrumentale, psychedelische New Orleans funk nummer 'Fulton Alley' is één van de hoogtepunten op dit uitstekende album. Drummer Jermal Watson zorgt voor het ritme en Charlie Wooton speelt een geweldige funky baslijn. Verder is er een hoofdrol weggelegd voor het orgel van toetsenist Keiko Komakt in deze funky fusion song. Ook 'Tell Me A Story', met topgitarist Sonny Landreth in een glansrol, heeft een funky touch. Sonny is één van de beste slide gitaristen van zijn generatie en het is dus niet verwonderlijk dat het slide werk uitdrukkelijk aanwezig is in 'Tell Me Story'. Sonny laat de bottleneck op een fantastische wijze over de snaren glijden en dat levert zinderend slidewerk op. Ook Charlie Wooton etaleert nogmaals zijn klasse met fenomenaal baswerk. De twee heren laten horen dat de combinatie van bas en slide erg opwindend kan klinken. In het swampy Delta blues nummer 'Front Porch' schittert Sonny nogmaals, deze keer op de dobro. Het album wordt afgesloten met The Rolling Stones cover 'Miss You'. Charlie en zijn muzikale kompanen maken er een bijna zes minuten durende versie van, die vlugger gespeeld wordt dan het origineel. Persoonlijk vind ik de stem van Arsene Delay iets minder geschikt voor dit nummer. Jermal Watson zorgt voor een opwindende drumbeat en Charlie Wooton voor een uitstekende funky bas groove. Gastgitarist Eric McFadden zorgt voor vlijmscherp en splijtend snarenwerk. Prachtige versie. 'Blue Basso' van Charlie Wooton Project is een uitstekend album. Charlie heeft zich weer weten te omringen met enorm sterke muzikanten en de fantastische gastmuzikanten die hun medewerking aan dit album verlenen stuwen het album samen met Charlie naar een hoger niveau. (8,5/10)

 
 

Walter Vanheuckelom

 

Charlie Wooton – Bas
Daniel Groover – Gitaar
Jermal Watson – Drums
Keiko Komakt – Keyboards
Featuring:
Arsene Delay – Zang

Special Guests:
Sonny Landreth – SlideGuitar (Front Porch en Tell Me A Story)
Anders Osborne – Gitaar (One Night)
Dough Wimbish – Bas (Jaceaux)
Eric McFadden – Gitaar (Miss You)
Damon Fowler – Lapsteel (I Don’t Know)

Tracklist:
1. Jaceaux
2. Reflections
3. I Don’t Know
4. Come On Over
5. Dime Note
6. One Night
7. Fulton Alley
8. Tell Me A Story
9. Front Porch
10. Miss You