CHAD RUBB & THE SUGAR ROOTS - THE DEVIL WON'T GET YOU

Album Review

Album: 
CHAD RUBB & THE SUGAR ROOTS - THE DEVIL WON'T GET YOU
Artist: 
Chad Rubb & The Sugar Roots
Record Label: 
Lightning In A Bottle Records
Style: 
Roots, Blues, Bluesrock
Date: 
11/08/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CHAD RUBB & THE SUGAR ROOTS - THE DEVIL WON'T GET YOU
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uit Portland, Oregon, komt het nieuwe album van Chad Rupp & The Sugar Roots vol vette soul, blues en roadhouse rock-'n-roll met invloeden van artiesten als The Fabulous Thunderbirds, Elvin Bishop en zelfs B.B. King in sommige gitaarpassages. De opname is een eerbetoon aan de Portland bluestraditie die levend en wel blijft dankzij bands als Chad Rupp & The Sugar Roots, die altijd hun onmiskenbare kracht tonen, niet alleen wanneer ze op het podium staan, maar ook in elk van de nummers die op het album zijn opgenomen. ​The Sugar Roots werd gelanceerd als een band door deel te nemen aan de Cascade Blues Association's 'Journey to Memphis' in september 2021, en ze slaagden erin de felbegeerde plek te bemachtigen om de CBA te vertegenwoordigen op de 2022 International Blues Challenge van de Blues Foundation. Tegelijkertijd schreven en namen ze een album op met origineel materiaal genaamd 'Savage's Life', dat in oktober 2021 werd uitgebracht door het label Lightning In A Bottle records. Tegen het einde van 2021 stond 'Savage's Life' in meerdere blues en rootscharts. Op 1 augustus 2023 verscheen met 'The Devil Won't Get You' het tweede album van Chad Rupp & The Sugar Roots. Het album telt elf originele, door Chad Rubb geschreven nummers. Voor 'I Got You' kreeg Chad hulp van bassist Timmer Blakely. 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de funky rocker 'Easy Money'. Gitarist Chad Rubb en toetsenist Brady T. Goss kruiden het nummer met knap solowerk. De band blijft alle registers opentrekken in de verschroeiende Texas boogierocker 'Blues Man In Black' met Johnny Wheels op de mondharmonica en zang in een hoofdrol. Chad Rubb & The Sugar Roots gaan de soul tour op met 'I Got You'. De blazers, met Scott Franklin op saxofoon en Joe Mack McCarthy op trompet, zijn het hele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Met een knappe solo spelen ze zich nog meer in de schijnwerpers. Ook Chad Rubb zingt het nummer op een fantastische wijze en hij tovert weer een fantastische solo uit zijn sixstring. 'Don't Bite The Hand - Rule #3'' heeft dankzij drummer/percussionist Jimi Bott een heerlijk Latijns getint ritme. Het nummer kent een paar fijne ritme en sfeer wisselingen en het gitaarwerk en zang van Chad Rubb zal weer veel luisteraars kunnen bekoren. De toetsenisten Brady T. Goss en Louis Pain leveren knap werk af in het loom swingende 'Leopard For Your Love'. Pianist Brady T. Goss en gitarist Chad Rubb kleuren het nummer met uitstekende solowerk. 
 
 
 
 
 
 
De prachtige ballade 'I've Been Thinking' is een gevoelvol duet tussen Chad Rubb en Valyra Arnold. Louis Pain draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en trompettist Joe Mack MacCarthy en gitarist Chad Rubb zorgen met erg mooie solo's voor de instrumentale hoogstandjes. Daarna wordt het gaspedaal volledig ingeduwd voor de swingende boogie 'At The Candlelight Room'. De toetsenisten Louis Pain en Brady T Goss voorzien het hele nummer van wervelend toetsenwerk. Met zijn stuwende baslijn zorgt bassist Timmer Blakely voor de swingende groove en Chad Rubb etaleert andermaal zijn grote klasse als gitarist met snedige gitaarvullingen en dito solo. Met fantastisch pianowerk steelt Brady T. Goss de show in het New Orleans getinte 'Red Heals, Hair Dressers And Chicks Named Tiffany', waarin Chad Rubb zingt dat we moeten oppassen voor 'Red Heals, Hair Dressers And Chicks Named Tiffany'. Het gitaarwerk in dit nummer komt van Peter Damman. Ook in de heel aantrekkelijke titeltrack 'The Devil Won't Get You' spelen de toetsenisten Brady T. Goss en Louis Pain een hoofdrol. Met knap en energiek slagwerk bepaalt drummer Jimi Bott het tempo van het nummer en met haar soulvolle stem maakt backing zangeres Valyra Arnold het nummer vocaal helemaal af. 
 
 
 
 
 
 
 
De blazerssectie, met saxofonist Scott Franklin en trompettist Joe Mack MacCarthy, blazen de juiste dosis soul in de soulvolle ballade 'You're Not My Baby', dat gezongen word door de veteraan Lloyd Jones (BB King en Delbert McClinton). Het album word afgesloten met het swingende 'Tighten It Up', waarin Chad Rubb tijdens het refrein, met Andrew Matthew, Paula Bunion, Jimmy Bott & TJ Wong, een vierkoppig koor als vocale ondersteuning krijgt. Ook hier krijgen we een paar knappe solo's te horen, ondermeer van orgelist Louis Pain, pianist Brady T. Goss en gitarist Chad Rubb. Voor mij is het album  The Devil Won't Get You' een heel aangename kennismaking met Chad Rubb & The Sugar Roots. Chad heeft een goede en aangename stem en is een uitstekende gitarist. Bovendien bewijst hij op dit album dat hij ook een getalenterd songwriter is. 'The Devil Won't Get You' van Chad Rubb & The Sugar Roots is een uitstekend en gevarieerd album, dat vanaf de openingsong 'Easy Money' tot de afsluiter 'Tighten It Up' boeiend en aantrekkelijk blijft om te luisteren. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Easy Money
02. Blues Man In Black
03. I Got You
04. Don’t Bite The Hand – Rule #3
05. Leopard For Your Love
06. I’ve Been Thinking
07. At the Candlelight Room
08. Red Heals, Hair Dressers And Chicks Named Tiffany
09. The Devil Won’t Get You
10. You’re Not My Baby
11. Tighten It Up 
 
 
 
Chad Rupp: Zang en gitaar
Brady T. Goss: Piano, Rhodes en Würlitzer
Louis Pain: Orgel
Timmer Blakely: Bas
Jimi Bott: Drums en percussie
Scott Franklin: Saxofoon
Joe-Mack McCarthy: Trompet
Peter Damman: Gitaar (8)
Lloyd Jones: Zang (10)
Valyria Arnold: Zang (6,9,10)
Johnny Wheels: Zang en mondharmonica (2) en zang (4)
Andrew Matthew, Paula Bunion, Jimmy Bott & TJ Wong: Zang (11) )