CATHY GRIER & THE TROUBLEMAKERS - I'M ALL BURN

Album Review

Album: 
CATHY GRIER & THE TROUBLEMAKERS - I'M ALL BURN
Artist: 
Cathy Grier & The Troublemakers
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, soul, jazz, rhythm & blues
Date: 
27/11/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
CATHY GRIER & THE TROUBLEMAKERS - I'M ALL BURN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse Cathy Grier is een blues gitariste, zangeres, songwriter, producer, filmmaakster, sociaal activiste en NYC Busker. Cathy groeide op in Connecticut, speelde van 1999 tot 2015 in de metro's van New York en woont sinds 2015 in Sturgeon Bay, Wisconsin genietend van alles wat het midwesten en het prachtige Door County te bieden heeft. Haar muziek is doordrongen van de muren van Key West en Frankrijk, waar een Frans/Zweedse popster haar teksten zong voor een Franse hit. Met een veertienkoppige band zong ze in de Opera van Parijs op de bruiloft van Hermes/Rostropovich en ze deed zelfs een live optreden in Marokko. Ze voer in een bijna zinkende gondel in Venetië, gebukt onder versterkers en drums, terwijl ze schreef voor een bekroonde Franse artiest. Ze heeft solo optredens gedaan in Brazilië, Engeland en Wales. Ze tourde door Duitsland als leadgitarist van de Franse meidengroep Parallel Vif. Ze heeft geopend voor Joan Armatrading, Laura Nyro en Dave Mason. Ze nam haar eerste demo op in de studio van Paul Leka, schrijver van  de wereldhit 'Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye'. In de vijf jaar dat Cathy in Sturgeon Bay, Wisconsin woont, heeft ze als solo artiest honderden shows uitgevoerd in Door County en Wisconsin. Ze won de Paramount Music Association (Grafton) Solo en People's Choice Award in 2017 Blues Competition, wat haar het recht gaf om in 2018 te spelen op de International Blues Challenge in Memphis. In 2017 vormde ze de band Troublemaker's voor haar eerste Summerfest (US Cellular One Stage 2017-2018) en BMO Harris Pavilion (2019). Cathy heeft het Door Community Auditorium (DCA) podium meerdere malen gesierd sinds ze naar Door County verhuisde. In het najaar van 2020 verscheen met 'I'm All Burn' haar veertiende album. Er staan zestien songs op het album, waarvan Cathy Grier er zelf elf schreef. Aan vier andere nummers hielp Cathy schrijven.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de soulvolle titeltrack 'I'm All Burn', een lied over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Cathy heeft een prachtige stem en brengt deze protestsong met veel overtuiging. De blazerssectie, met Andrew Spadafora op saxofoon, Joe Neimann op trompet en Mike Lizzo op trombone, is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Ze blazen de nodige soul in het nummer. Cathy speelt nog een knappe solo met een wat onbekend geluid. Het blijkt van een sitar gitaar te komen. Met veel emotie in haar stem zingt Cathy het verhaal van een relatie die zo goed als over is in het trieste 'Get Me Away'. De gevoelvolle slide riffs en uitmuntende slide solo komen van Greg Koch. Larry Byrne draagt met zijn warme orgelklanken de melodie van 'Get Me Away'. De blazerssectie is weer van de partij in het soulvolle 'Down On My Knees'. Cathy Grier klinkt veel opgewekter en helderder. Andrew Spadafora op bariton sax en Larry Byrne op orgel kleuren de sound en Grier tovert een fijne solo uit haar sixstring. De Amerikaanse gaat de bluesweg op met het prachtige 'Backroad Blues', met een zinderende Steve Cohen op de mondharmonica in de hoofdrol. Ook Greg Koch drukt met zijn gevoelvol slide spel zijn stempel op het nummer. De blazers spelen zich weer in de kijker in het aantrekkelijke 'Cool Trick'. De stemmen van zangeres Cathy Grier en backing vocals zangeres Deirdre Fellner matchen erg goed met elkaar en met hun beiden zorgen ze er voor dat deze song vocaal helemaal af is. De gevoelige ballade 'Easy Come, Easy Go' wordt gedragen door de orgel klanken van Larry Byrne. Wanneer hij ook nog een prachtige solo uit zijn orgel tovert kan het helemaal niet meer stuk. Gitarist Jim Ohlschmidt weet zijn gitaar getokkel erg mooi in dit lied te weven en Cathy zingt het nummer weer op een glorieuze wijze.
 
 
 
 
 
 
 
Met zoete stem zingt Cathy 'Key To My Survival', een mix van jazz en blues. Jim Voegeli op Rhodes en Greg Koch op slide gitaar geven het nummer een grote instrumentale meerwaarde. Bassist Tony Menze en drummer Matt Liban zorgen voor een heerlijke groove in het soulvolle 'Good Thing'. Het wervelend toetsenwerk komt uit het clavinet van Jimmy Voegeli en gastmuzikant Billy Flynn haalt geweldig uit op zijn sixstring en mondharmonica. De heel zachte en gevoelvolle mondharmonica van Steve Cohen is de ideale partner voor de prachtige en emotionele stem van Cathy Grier in de blues ballade 'Happiness Blues'. De fijne en intieme snarensolo van Jim Ohlschmidt past perfect bij de intieme sfeer van het nummer. Cathy Grier blijft in de intieme sfeer met het meeslepende 'Roots Run Deep'. Met de gevoelvolle en intense gitaarsolo speelt Jim Oldschmidt misschien wel zijn beste solo op het album en de stem van Cathy is puur genot om naar te luisteren. De blazers zijn weer van de partij in het soulvolle en funky 'Keep You Out'. De enige cover op het album is 'Ode To Billy Joe'. Het werd geschreven door country zangeres Bobbie Gentry. Ze had er in 1967 een nummer één hit mee in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Ook hier is het weer genieten van de uitstekende stem van Cathy. Toch is het Howard Levy die alle aandacht naar zich toetrekt met zijn subliem blaas en zuigwerk op zijn mondharmonica.  In de blues ballade 'What Fools Do' neemt gastmuzikant Billy Flynn voor de tweede maal op dit album de gitaar en de mondharmonica voor zijn rekening.
 
 
 
 
 
 
Het aantrekkelijke 'Protecting My Heart' is een mix van jazz en blues. Het heeft dankzij drummer Jamey Clark en bassist Greg Roteik een geweldige groove en saxofonist Andrew Spadafora is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op de saxofoon. Hij bekoort niet alleen met zijn knappe sax riffs, ook met zijn solo weet Andrew te bekoren. Met 'Question Of Desire' krijgen we een swingend rhythm and blues nummer. Cathy Grier, maar ook backing zangeres Deirdre Fellner halen vocaal weer alles uit de kast en maken 'Question Of Desire' vocaal helemaal af. De erg knappe mondharmonica solo van Johnny Orlock geeft het nummer een instrumentale surplus. Ook zonder haar muzikanten is Cathy Grier top. Luister maar eens hoe deze dame haar album 'I'm All Burn' solo afsluit. Haar stem en haar cigarbox gitaar zijn meer dan genoeg om een prachtige 'Cathy's Bike Song' te brengen. Dit aparte nummer is een erg knappe afsluiter van een uitstekend en gevarieerd album. 'I'm All Burn' is voor mij een heel prettige kennismaking met Cathy Grier. De dame beschikt over een heel aangename en prachtige stem. Ze kan bovendien erg sterke songs schrijven en is een prima gitariste. Ik kan 'I'm All Burn' van Cathy Grier aan iedereen aanbevelen. Prachtig album. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 I’m All Burn
02 Get Me Away
03 Down On My Knees
04 Backroad Blues
05 Cool Trick
06 Easy Come Easy Go
07 Key To My Survival
08 Good Thing
09 Happiness Blues
10 Roots Run Deep
11 Keep You Out
12 Ode To Billy Joe
13 What Fools Do
14 Protecting My Heart
15 Question Of Desire
16 Cathy’s Bike Song
 
 
Cathy Grier: Zang, gitaar, cigar box, sitar gitaar, solo's op #1,3,5,9 en 13
 
The Troublemakers
Tony Menzer: Bas op #2,4,5,6,8,9,10,12,13 en 15
Jamey Clark: Drums op #4,5,10,11, 12,14 en 15
Larry Byrne: Toetsen op 1,2,3,4,5,6,8,9,10,11,12,13,14 en 15
Jim Ohlschmidt: Gitaar op #1,3(solo), 4,5,6,9,10,11,12,13,14 en 15(solo)
Johnny Orlock: Mondharmonica op #15
 
 
Gastmuzikanten
Pauli Ryan: Percussie op #1,2,7,10,14 en 15
Greg Koch: slidegitaar en solo's op #2,4,7,10 en 11
Howard Levy: Mondharmonica op #12
Jimmy Voegeli: Rhodes op #7, clavinet op #8
Billy Flynn: Gitaar en mondharmonica op #8 en 13
Matt Liban: Drums op #1,2,3,6,7,8,9 en 13
Pat MacDonald: Mondharmonica en backing vocals op #10
Pauli Ryan: Percussie op #1,2,7,10,14 en 15
Andrew Spadafora: Saxofoon op #1,3,5,8,11 en 14
Joe Neimann: Trompet op #1,3,5,8 en 11
Mike Lizzo: Trombone op #1,3,5,8 en 11
Greg Roteik: Bas op #1,3,7,11 en 14
Steve Cohen: Mondharmonica op #2,4,7,8 en 9
Deirdre Fellner: Backing vocals op #1,2,3,4,5,6,8,11,14 en 15
Liv Mueller: Backing vocals op #2,6,7,8,11 en 14