BYWATER CALL - BYWATER CALL

Album Review

Album: 
BYWATER CALL - BYWATER CALL
Artist: 
Bywater Call
Record Label: 
Gypsy Soul records
Style: 
Bluesrock, Blues
Date: 
22/11/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BYWATER CALL - BYWATER CALL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Canadese band Bywater Call is een blues band uit Toronto, die begin 2017 opgericht werd. Kort daarna wonnen ze de Merriam Music Emerging Artist Award van het TD Oakville Songs of Summer Festival 2017. In juli 2018 werd Bywater Call uitgeroepen tot de Toronto Blues Society Talent Search Winner op het TD Toronto Jazz Festival. Het jaar daarop mochten ze de eer van Toronto verdedigen op de International Blues Challenge in Memphis, TN. Deze zeven koppige band verwerkt in hun muziek verschillende muziekgenres, zoals Southern Soul, gospel en blues. Met frontvrouw Meghan Parnell beschikt de band over een sterke zangeres met een rauwe en krachtige stem. Op 22 november verscheen het titelloze debuutalbum van Bywater Call, met daarop tien originele, door Dave Barnes en Meghan Parnell geschreven nummers. Songwriter Joe Ernewein hielp drie nummers schrijven en Tom Juhas verleende zijn medewerking aan twee songs. Bywater Call komt begin volgend jaar naar Europa voor een twee maanden durende promotie tournee, waarbij ze negen landen aandoen.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'Arizona', een song met een heel beklijvende en sferische intro. Dave Barnes op slide gitaar en Alan Zemaitis op orgel nemen deze toch wel speciale intro voor hun rekening. Eenmaal drummer Bruce McVarthy zijn intrede doet is 'Arizona' helemaal vertrokken en krijgen we een aantrekkelijke funky rocker. Wanneer Mehan Parnell begint te zingen valt meteen haar rauwe en krachtige stem op. Mike Meusel imponeert met een prachtige diepe baslijn en de waanzinnig mooie en verschroeiende solo's van saxofonist Julian Nalli en gitarist Dave Barnes zijn een lust voor het oor. Ook de backing vocals met Stacie Tabb, Sherie Marshall, Chantal Williams en Samantha Martin hebben een belangrijk aandeel in het vocale gedeelte. Samantha kennen jullie waarschijnlijk wel als frontvrouw van Samantha Martin & Delta Sugar. Het erg dansbare en soulvolle 'Forgive Me' heeft een groot Stax gehalte. Dit radiovriendelijk liefdesverhaal kent verscheidene sfeer en ritme wisselingen, die het nummer nog meer cachet geven. 'Forgive Me' wordt gedragen door de heerlijke orgel klanken van Alan Zemaitis en de blazers met Stephen Dyte op trompet en Julian Nalli verstevigen op uitstekende wijze het soulvolle Stax geluid. Met een stevige snaren riff trekt gitarist Dave Barnes 'Talking Backwards', een nummer dat qua stijl perfect in het verlengde van zijn voorganger 'Forgive Me' ligt, op gang. Ook in dit nummer drukt zangeres Meghan Parnell met haar krachtige en rauwe stem haar stempel op de song. Met strak slagwerk zorgt drummer Bruce McVarthy samen met bassist Mike Meusel voor een stomende groove. Alan Zemaitis op piano, Dave Barnes op gitaar en saxofonist Julian Nalli met een verschroeiende sax solo kleuren de sound van deze 'Talking Backwards'. Backing zangeressen Carleigh Aikins en Chantal Williams zorgen met hun prachtige soulvolle stemmen voor de vocale afwerking.
 
 
 
 
 
 
Gitarist Dave Barnes, pianist Alan Zemaitis en percussionist Adam Hindle zorgen in de ballade 'Bring Me Down' voor een intro vol sferische geluiden. Mehan Parnell zingt dit door orgel klanken gedragen trage nummer met heel veel emotie en passie. Naar het einde toe neemt de gitaar van Dave Barnes het heft in handen. Dave Barnes begint rustig aan zijn snarensolo en bouwt hem geduldig, maar zelfzeker op tot een waanzinnig en zinderende gitaarsolo, die door merg en been gaat. 'Nightmare' is een meeslepende en melodieuze ballade. Het hemelse geluid van de blazers zijn de juiste metgezel voor de mooie stem van Mehan Parnell. Het instrumentale gedeelte wordt beheerst door een vette slide solo van gitarist Dave Barnes. Wah Wah gestuurde gitaar riffs, stuwende blazers en strak slagwerk kleuren vanaf het prille begin de soulvolle rocker 'Over And Over'. Toetsenist Alan Zemaitis weet zijn orgel klanken regelmatig uitstekend te laten aanzwellen en met splijtende en vlijmscherpe riffs weet gitarist Dave Barnes nogmaals te bekoren. In de trieste ballade 'Hometown' haalt zangeres Mehan Parnell minder prettige herinneringen op aan de plaats waar ze opgroeide. Ze weet dit nummer ingetogen en met de juiste emotie te zingen en natuurlijk wordt ze ook weer schitterend bijgestaan door de prachtige stemmen van Carleigh Aikins en Chantal Williams. Met zijn ingetogen orgel klanken is toetsenist Alan Zemaitis heel het nummer uitstekend aanwezig. Hetzelfde kan gezegd worden van trompettist Stephen Dyte en saxofonist Julian Nall. Ze weten met hun knap blaaswerk de trieste sfeer nog te versterken. Gitarist Dave Barnes levert weer prachtig slide werk af. Geweldig nummer.
 
 
 
 
 
 
Ook in de melodieuze en soulvolle ballade 'Silver Lining' geven de blazers een trieste touch aan het nummer. Dave Barnes laat nogmaals zijn bottleneck op een schitterende wijze over de snaren op de hals van zijn gitaar glijden. Met een prachtige soulvolle orgel solo zet toetsenist Alan Zemaitis de kers op de taart. De ballade 'Walk On By' heeft een donkere en duistere sound en de stem van frontvrouw Mehan Parnell, roept hier herinneringen op aan de veel te jong gestorven Amy Winehouse. De gitaar solo van Dave Barnes past wat sfeer betreft perfect in deze 'Walk On By'. Bywater Call sluit hun debuut album af met het semi akoestische 'Swing Low', waarin het instrumentaal genieten is van de uitstekende finger picking van Dave Barnes op de akoestische gitaar en van het heerlijke piano en orgelwerk van Alan Zemaitis. Bywater Call mag bijzonder trots zijn op dit debuutalbum. Het is weinige bands gegeven om dadelijk met zo'n volwassen album voor de dag te komen. Bovendien is Bywater Call, een band die in 2017 opgericht werd, nog een heel jonge band die nog veel groei mogelijkheden heeft. Bywater Call heeft de toekomst aan haar kant. Zelf kijk ik nu al uit naar de opvolger van dit album en ook naar hun live prestaties. Begin 2020 begint hun uitgebreide Europese tournee en hun eerste concert is op 15 januari in De Rozenknop in Eindhoven (NL), op 18 januari zijn ze te gast in De Bosuil te Weert (NL), op 20 februari in CC De Steiger in Menen (B) en op 23 februari in Nix Podium in Enschede (NL) 8/10
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
Arizona
Forgive
Talking Backwards
Bring Me Down
Nightmare
Over And Over
Hometown
Silver Lining
Walk On By
Swing Low
 
 
Mehan Parnell: lead vocals
Dave Barnes: guitars
Stephen Dyte: trumpet
Bruce McVarthy: drums
Mike Meusel: bass
Julian Nalli: tenor en baritone sax
Alan Zemaitis: keyboards