BUURMAN - DANS & DWAAL

Album Review

Album: 
BUURMAN - DANS & DWAAL
Artist: 
Buurman
Record Label: 
Golfplaten
Style: 
Nederlandstalige Kleinkunst en poppy rock
Date: 
08/09/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BUURMAN - DANS & DWAAL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Buurman is een Belgische band, uit Limburg die Nederlandstalige nummers brengt. Geert Verdickt is de frontman en de spilfiguur van Buurman. Buurman kreeg bekendheid in heel Vlaanderen toen de groep in maart 2008, tweede werd in een aflevering van het muziekprogramma 'Zo is er maar één' op de openbare televisiezender Eén. In het najaar van datzelfde jaar werd hun debuut album 'Rocky komt altijd Terug' voorgesteld in een uitverkochte Ancienne Belgique. Buurman toerde twee jaar lang het gehele land door met de muziek van 'Rocky Komt Altijd Terug'. Ze stonden bijna in elke Vlaamse theaterzaal, maar ze waren ook te horen en te zien op enkele populaire festivals, zoals, Marktrock, De Gentse Feesten, Dranouter, Boterhammen In Het Park en Genk On Stage. In april 2009 speelden ze op Nekka Nacht in het Antwerpse Sportpaleis. 'Rocky Komt Altijd Terug' behaalde goud in België. In het najaar van 2010 verscheen het tweede album van Buurman, met de titel 'Mount Everest'. Dat album werd ook uitgebracht in Nederland. Buurman onderging een tijdje daarna een gedaante verwisseling en van de originele bandleden van het debuut album bleven alleen nog frontman Geert Verdickt en gitarist Stijn Gevaert over. Sinds 2013 is toetsenist Koen Renders een vast lid van Buurman. In oktober 2014 kwam het derde album 'Een Kus In Ruil Voor Een Koninkrijk' uit en in 2015 speelde Buurman als gast op Nekka Nacht, nu in de Lotto arena te Antwerpen. Sinds september van dit jaar is het vierde album 'Dans & Dwaal' te koop. Op het album staan elf nummers, waarvan er tien door Buurman geschreven werden.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het opdwepende 'Alles Wat Je Niet Kapot Maakt', een poppy melodie met een knappe groove. De pompende baslijn, het ritmisch handgeklap en het uitstekend toetsenwerk worden aangevuld door elektronische snufjes. De knappe volle stem van Geert Verdickt en de frivole backings van Stijn en Koen vullen elkaar goed aan. 'Alles Wat Je Niet Kapot Maakt' is een knappe en dansbare opener. De strakke percussie en bas zorgen voor de solide, dwingende basis van het catchy 'Goldrush', waarin de gitaar het ganse nummer door, voor kreunende geluiden zorgt. Het wordt intiemer in 'Los Van De Wereld', voor mij één van de beste songs op het album 'Dans & Dwaal'. Deze ballade heeft een hypnotiserende groove en daar hebben de percussie en de elektronische geluiden een groot aandeel in. Met zijn zachte dromerige zang weet Geert een feeërieke sfeer te creëren. Met de titeltrack 'Dans En Dwaal' gaat Buurman weer de poppy weg op. Het heeft een erg genietbare en aanlokkelijke beat die je uitnodigt om mee te dansen. 'Dans En Dwaal' is ook de single die het album moest promoten. Een grote hit leverde dit aanstekelige nummer Buurman spijtig genoeg niet op, al kan ik me voorstellen dat het bij de concerten wel voor de nodige ambiance zorgt. 'Kuiltjes Als Ze Lacht' is een andere favoriet van mij. Persoonlijk word ik meer geraakt door de tragere songs van Buurman en dat heeft te maken met de manier waarop Geert deze songs zingt en de speciale sfeer die de band in deze nummers weet te creëren. De tekst van 'Kuiltjes Als Ze Lacht' is een prachtig gedicht dat je honderd keer opnieuw kan lezen en het zal je elke keer ontroeren. De percussie, de toetsen en de elektronica snufjes zijn weer overvloedig aanwezig in 'Intuïviteit', een sterk nummer met een erg catchy refrein.
 
 
 
 
 
 
Een weemoedige en mijmerende Geert Verdickt vertelt ons dat we niet meer achterom moeten kijken, want dat het toch nooit meer wordt zoals het was in 'Achter De Horizon'. We moeten reizen naar een nieuw begin weet hij er nog bij te vertellen en dat is wat Buurman met dit nieuwe album ook doet want met 'Dans & Dwaal' weet Buurman toch een nieuwe sound te creëren zonder het oude geluid van Buurman te verloochenen. Buurman toont op dit album dat ze erg veelzijdig zijn. Luister maar eens naar 'Zo Voorbij' waarin ze de draak steken met het jachtige leven van deze tijd. 'Zo Voorbij' is een song over frustratie op een speelse wijze gebracht zodat je er blij van wordt. Een gedeelte van het nummer wordt in rapvorm gedaan en het catchy refrein nodigt uit om mee te zingen en te dansen. In 'Bladeren Van Goud' weten de jongens van Buurman opnieuw een pakkend verhaal in een speciale dromerige sfeer te brengen. Dat deden ze al in hun vorige albums en ook op dit album doen ze dat tijdens 'Los Van De Wereld', 'Kuiltjes Als Ze Lacht' en nu ook in 'Bladeren Van Goud'. Die gave is voor mij de grote kracht van Buurman. Deel twee van de opener 'Alles Wat Je Niet Kapot Maakt' vinden we terug in 'Het Maakt Je Sterker'. Mijmerend en met heimwee in zijn stem zingt Geert over een vroegere liefde in de afsluiter 'Boten Die Naar Dover Varen'. De toetsen zijn weer constant en uitdrukkelijk aanwezig in dit mooie dromerige lied. Het vierde album 'Dans & Dwaal' van Buurman is weer een erg knappe CD geworden, met heel wat vertrouwde zaken zoals de prachtige stem van Geert, de mooie teksten en de dromerige, weemoedige sfeer in sommige nummers. Maar in 'Dans & Dwaal' horen we ook nieuwe geluiden en meer dansbare ritmes. Prima album. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Alles Wat Je Niet Kapot Maakt
Goldrush
Los Van De Wereld
Dans En Dwaal
Kuiltjes Als Ze Lacht
Intuïviteit
Achter De Horizon
Zo Voorbij
Bladeren Van Goud
Het Maakt Je Sterker