BROCK ZEMAN - THE CARNIVAL IS BACK IN TOWN

Album Review

Album: 
BROCK ZEMAN - THE CARNIVAL IS BACK IN TOWN
Artist: 
Brock Zeman
Record Label: 
Busted Flat Records
Style: 
Date: 
03/03/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BROCK ZEMAN - THE CARNIVAL IS BACK IN TOWN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brock Zeman is een Canadese singer/songwriter die in 1981 geboren werd. 'The Carnival Is Back In Town' is al zijn dertiende album. Met zijn vorige twaalf albums heeft hij al een hele reputatie opgebouwd in zijn thuisland, als schrijver van persoonlijke songs met veel diepgang en passie. Zijn grootste successen behaalde Brock met zijn twaalfde album 'Pulling Your Sword Out Of The Devil's Back' uit 2015 en met zijn live album met bijbehorende dvd uit 2016. Brock schreef een jaar aan de veertien nummers van 'The Carnival Is Back In Town'. Het album werd opgenomen in The Big Muddy in Lanark, Ontario. Buiten zijn vaste kompaan Blair Hogan heeft Brock nog een aantal muzikanten, zoals drummer Dylan Roberts, bassist Ryan Weber, accordeonspeler Tyler Kealy, fiddle speler Michael Ball en saxofonist Wayne Mills meegenomen naar de studio. De zangeressen Julie Corrigan en Kelly Prescott maken het plaatje compleet.
 
 
 
 
Het album 'The Carnival Is Back In Town' opent met de titeltrack, waarin Brock vertelt over de spanning die er in de stad heerst met de komst van het carnaval. Zeman gaat helemaal de Tom Waits weg op met 'Hammer Them Shakes Down', waarin hij het heeft over het opzetten van de tenten en de attracties. Ryan Weber op de piano is knap aanwezig, net als saxofonist Wayne Mills die met klasse heel zijn longen leeg blaast tijdens deze 'Hammer Them Shakes Down'. Het wordt melodieuzer tijdens 'Stitch' en de accordeon van Tyler Kealey, de fiddle van Michael Ball en de mandoline van Blair Hogan geven het nummer extra glans. Naar het einde toe zingen de backing zangeressen 'Swing Low, Sweet Chariot' van Eric Clapton. Alles staat klaar en het carnaval, met kermis en circus kan beginnen en Brock geeft het startschot met de wals 'Come One Come All', waar hij een tragere wals versie van 'Oh Oh What A Kiss' van Will Andy in verwerkt.
 
 
 
 
Daarna geeft Brock een rondleiding van het heel gebeuren en 'The Juggler' en 'Buckshot Sadie' zijn de eerste attracties die de revue passeren. Deze laatste staat voor één van de beste nummers op het album. Instrumentaal steekt alles erg mooi in elkaar en het refrein maakt je blij. Het wordt wat donkerder tijdens 'Dirty Little Secrets' waarin Michael Ball met de fiddle in de schijnwerper staat. Natuurlijk mag de 'Freak Show' niet ontbreken op dit groot feest. Ook hier vertelt Brock meer dan dat hij zingt. Tijdens 'Percy Jones' mag saxofonist Wayne Mills zich nog eens uitleven. De trillende mandoline van Blair Hogan begeleidt de stem van Brock Zeman in het trieste verhaal van de emotionele ster van de show tijdens 'Drinks (The Clown)'. Na de meeslepende ballade 'Closer To God' en het vloeiende gypsy nummer 'The Moon Ain't Full', met de accordeon in de hoofdrol is het tijd voor het carnaval om de stad te verlaten. Het album sluit dan ook af met het knappe en toepasselijke 'The Carnival Has Left Town', waarin de imposante Clarence Clemons achtige sax solo alle aandacht naar zich toe trekt. Eigenlijk is dit meer theater. Om tot zijn volle recht te komen moet dit album live gespeeld worden en gevisualiseerd worden met beelden. Op cd kan je die sfeer niet creëren en dan valt een heel stuk van de magie en feestgebeuren weg. (6/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01 The Carnival Is Back In Town
02 Hammer Them Stakes Down*
03 Stitch
04 Come One Come All
05 The Juggler*
06 Buckshot Sadie
07 Dirty Little Secrets
08 Little Mac
09 Freak Show*
10 Percy Jones
11 Drinks (The Clown)*
12 Closer To God
13 The Moon Ain't Full
14 The Carnival Has Left Town