BRETT SPAULDING & THE PSYCHIC SPIES - LIVIN' TO PLAY

Album Review

Album: 
BRETT SPAULDING & THE PSYCHIC SPIES - LIVIN' TO PLAY
Artist: 
Brett Spaulding & The Psychic Spies
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, pop,
Date: 
14/06/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BRETT SPAULDING & THE PSYCHIC SPIES - LIVIN' TO PLAY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Canadees Brett Spaulding werd geboren en groeide op in Calgary, Alberta en is al meer dan tien jaar actief in de lokale muziekscene van Calgary. Hij deelde het podium als sideman met The Mike Clark Band, Donald Ray Johnson, Kenny 'Blues Boss' Wayne. Spaulding co fronted de Silvertone Devils met gitaarvirtuoos Brent Wright. In 2015 won Brett de Calgary Blues Music Association Guitar Player of the Year Award en toerde hij met verschillende acts door West Canada. Spaulding begon The Psychic Spies met bassist Chad Holtzman tijdens een regulier house optreden in The Blues Can in Calgary. Samen begonnen ze demo's op te nemen in Stationblissmusic, de muziekstudio van Chad. Brett Spaulding & The Psychic Spies hebben een geweldige live show vol energie en originaliteit neergezet en ze probeerden dat geluid naar hun album te vertalen. Hun debuutalbum 'Livin ’To Play' is een gitaar gedreven album, doorspekt met zware grooves, strakke harmonieën en popmelodieën. 'Livin ’To Play' bestaat uit negen originele nummers, die geschreven werden door Brett Spaulding en Chad Holtzman. Ze bevatten een veelheid aan geluiden, waaronder rock, blues, funk, R&B en pop. The Psychic Spies zijn Chad Holtzman op gitaar, bas en backing vocals, Brent Wright op slide gitaar en backing vocals, Stephen Fletcher op keyboards en Emmet Van Etten op drums, percussie en backing vocals.
 
 
 
 
 
 
Brett Spaulding & The Psychic Spies openen het album met de titeltrack 'Livin' To Play'. Het is een logge bluesrocker met strak dwingend slagwerk van drummer Emmett Van Etten en met een uitstekende diepe baslijn van Chad Holtzman. Brett Spaulding vertelt het verhaal meer dan dat hij het zingt en toetsenist Stephen Fletcher kleurt de sound van deze titeltrack met heerlijke orgel riffjes. De sound van 'Livin' To Play' wordt gedomineerd door de zware overstuurde gitaar riffs van Brett Spaulding en Brent Wright. Met het radiovriendelijke 'Driveby', krijgen we een knappe mix van pop, soul en funky rock. Hoewel we in al in september zijn doet dit nummer aan zomer, zon en vakantie denken. Brett Spaulding & The Psychic Spies nemen ons met 'The Ride' mee naar de muziek uit de jaren zestig. In het refrein van deze poppy rocker zijn de invloeden van The Beatles goed hoorbaar.
 
 
 
 
 
 
'Can't Stop' heeft een aantrekkelijke melodie en de pittige gitaar riffs geven het nummer nog een extra touch. Met 'Waiting' gaat de band de akoestische singer/songwriter weg op. Met het catchy 'The Lucky One' krijgen we opnieuw poppy rock muziek uit de jaren zestig. De uitstekende gitaar en toetsen riffs weten de sound van dit zomerse nummer op een prachtige wijze in te kleuren. De vintage rocker 'City Walls' heeft een knappe drumbeat. De funky rocker 'Everyday' met het wervelende toetsenwerk van Stephen Fletcher en de vurige snarensolo van Brett of Brent is voor mij het absolute hoogtepunt op het album. In de afsluitende rocker 'Little Differences' neemt Brett behalve de zang ook nog de basgitaar voor zijn rekening. Het nummer kent halfweg een mooie sfeer en ritmewisseling. 'Livin' To Play' is een aangenaam album om naar te luisteren. (7/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Livin’ to Play*
02. Driveby
03. The Ride*
04. Can’t Stop
05. Waiting
06. The Lucky One
07. City Walls
08. Everyday*
09. Little Differences
 
 
 
Album line-up:
 
Brett Spaulding: Zang, gitaar, bas op #9
Chad Holtzman: Gitaar, bas en zang
Emmet Van Etten: Drums en percussie
Brent Wright: akoestische, elektrische en slide gitaar
Stephen Fletcher: Keyboard, Orgel en piano
Geoff Brock: Danelectro sitar