BRAVE RIVAL - LIFE'S MACHINE

Album Review

Album: 
BRAVE RIVAL - LIFE'S MACHINE
Artist: 
Brave Rival
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
06/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BRAVE RIVAL - LIFE'S MACHINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Britse band Brave Rival is een soulvolle rockband uit het Zuidoosten van de UK, met Ed 'The Shred' Clarke op gitaar, ondersteund door de ex Albany Down ritmesectie, met Donna Peters op drums en Billy Dedman op bas. Met Lindsey Bonnick en Chloe Josephine heeft de band twee frontvrouwen die voor het vocale vuurwerk zorgen. Volgens Raw Ramp Magazine was Brave Rival één van de top 20 bands om in 2020 naar uit te kijken. Get Ready To Rock radio nomineerde de band voor de Breakthrough Act 2019. Brave Rival is begonnen met drie vastberaden vrouwen die originele muziek wilden maken. Donna Peters had al veel ideeën op gitaar vastgelegd. Die nog verder moesten uitgewerkt worden en Lindsey en Chloe hadden heel wat teksten die muziek nodig hadden. In 2017 begonnen Donna, Lindsey en Chloe als akoestisch trio. Pas later kwamen bassist Billy Dedman en gitarist Ed Clarcke aan boord. Donna had goede herinneringen aan bassist Billy Dedman, met wie ze samen de ritmesectie van Albany Dawn vormde. Na Albany Dawn gingen beiden naar de band Fuzzwalker en nu zijn ze ook samen in Brave Rival. De zoektocht naar een gitarist verliep wat moeilijker, maar eenmaal ze bij Ed Clarcke terecht kwamen, was de keuze snel gemaakt, want met hem viel alles gewoon op zijn plaats. Ed was het laatste ontbrekende stukje van de puzzel. De muziek van Brave Rival bevat invloeden van John Mayer, Aretha Franklin, Heart, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Pat Benatar en Tedeschi Trucks. In het najaar van 2020 verscheen het album 'Live At The Echo Hotel Music Club', dat  werd opgenomen door Simon Taylor in januari 2020 tijdens het concert van Brave Rival in The Echo Hotel Music Club in Hook, Wokingham. In Mei 2022 verscheen het eerste studioalbum van Brave Rival. Het kreeg 'Life's Machine' als titel en bevat twaalf, originele songs die geschreven werden door de leden van Brave Rival. 
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de opwindende en energieke  rocker 'Heart Attack'. Het is één van de vier songs die ook op het eerder verschenen live album te vinden zijn. Bassist Billy Dedman en drumster Donna Peters, beiden ex Albany Dawn, zorgen voor een verschroeiende groove en gitarist Ed Clarcke strooit gretig rond met pittige gitaar riffs en zijn priemende solo is van sublieme kwaliteit. Toetsenvirtuoos Jonny Henderson is het gehele nummer uitstekend aanwezig met wervelend toetsenwerk op zijn Hammondorgel. Met Chloe Josephine en Lindsey Bonnick bezit Brave Rival twee erg sterke zangeressen, wiens stemmen echt goed met mekaar matchen. De etherische en zachte ritmevertraging in het tweede gedeelte van het nummer geeft 'Heart Attack' nog een extra touch. 'Heart Attack' en het volgende 'Guilty Love' verschenen ook als single om het album te promoten. Met zijn aantrekkelijke melodie zorgt 'Guilty Love' vanaf het prille begin dat je begint mee te zingen en te dansen. Het is muziek die herinneringen oproept aan Kim Wilde, Pat Benatar en Heart, die met hun muziek hoge toppen scheerden in de jaren tachtig. Met zijn diepe baslijn zorgt Billy Dedman voor de perfecte basis, waarop Jonny Henderson en Ed Clarcke zich weer helemaal kunnen uitleven met geweldig solowerk op hun Hammond en gitaar. Ook hier is het weer genieten van de prachtige stemmen can Chloe Josephine en Lindsey Bonnick. 
 
 
 
 
 
 
'Without You' begint zacht en rustig met de sentimentele stemmen van Chloe en Lindsey. Eenmaal drumster Donna en bassist Billy hun intrede doen verandert het ritme en stuwen ze het nummer de hoogte in. 'Without You' heeft prachtige harmonieën en een anthemisch refrein. Naar het einde toe schittert Ed Clarcke met een heerlijke, melodieuze gitaarsolo. Dat Brave Rival veel invloeden heeft van Heart en Pat Benatar horen we andermaal in het zwaardere 'Run And Hide'. Met energiek en dwingend slagwerk bepaalt Donna Peters het tempo van ''Run And Hide'. Jonny Henderson is het gehele nummer weer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. Met een krachtige, priemende snarensolo tilt gitarist Ed Clarke het nummer nog een paar niveaus hoger en Chloe en Lindsey leveren andermaal groots vocaal werk af. De prachtige en krachtige slowblues 'Come Down' was ook te vinden op het eerste live album van Brave Rival. Ed Clarcke trekt met een uitstekende gitaarsolo deze erg mooie ballade op gang. Het nummer wordt met veel passie gezongen door Chloe Josephine. Het ene moment klinkt de zangeres heel zacht en intiem en het andere moment gromt ze en haalt ze krachtig uit. Instrumentaal is het weer met volle teugen genieten van de gevoelvolle en melodieuze snarensolo van gitarist Ed Clarcke en de energieke en krachtige ritmesectie, met Donna Peters op drums en Billy Dedman op bas. 'Come Down' is een prachtig nummer en één van de hoogtepunten op het album.
 
 
 
 
 
 
De Gothische power rockballade 'What's Your Name Again' is een ander pareltje op dit album. In dit nummer proberen de zangeressen, herstellend van een kater, zich te herinneren hoe ze in een vreemde slaapkamer met een vreemde bedgenoot wakker werden. Jonny Henderson neemt op zijn keyboards de intro voor zijn rekening. Drumster Donna Peters en bassist Billy Dedman zorgen voor een zware slome groove. In het instrumentale gedeelte schittert Ed Clarcke met een geweldig vette slide solo, die perfect in dit nummer past. De rocker 'Secrets' is een lekker groovend nummer, met een bluesy tekst. Andermaal bewijst Ed Clarke met een priemende en splijtende solo dat hij een erg begaafd gitarist is. Dat Chloe Josephine en Lindsey Bonnick, de twee frontvrouwen van Brave Rival, beiden over een fantastische stem beschikken laten ze nogmaals horen in de uitstekende, broeierige ballade 'Long Time Coming'. Het is een episch nummer dat een heel geduldige en prachtige opbouw heeft tot het in de finale uitmondt in een weergaloze snarensolo van Ed Clarcke, gevolgd door onweerstaanbaar vocaal werk waarin Lindsey Bonnick haar stem crescendo opbouwt. Later krijgt ze ondersteuning van de stemmen van Chloe Josephine en het fantastische koor The Bravian Choir, bestaande uit Amba Tremain, Bradley Jago Jackson, Faye Carpenter, Jeonie Gale, Olivia Haggerty en Marlene Hill. Drumster Donna Peters en bassist Billy Dedman zorgen voor een retestrakke groove in de rocker 'Thin Ice', waarin ook weer heel wat invloeden van Pat Benatar en Heart in terug te vinden zijn. Chloe en Lindsey zingen het nummer weer met heel veel overtuiging en Ed Clarcke haalt weer krachtig en sterk uit op zijn sixstring. 
 
 
 
 
 
 
 
Het bluesy 'Break Me' is het verhaal van twee vrouwen gevangen in een driehoeksverhouding. Ook hier is het weer genieten van de werkelijk prachtige stemmen van Chloe Josephine en Lindsey Bonnick. Het zeskoppige Bravian Choir maakt het vocale gedeelte helemaal af. De priemende en brandende gitaarsolo van Ed Clarcke is een langdurig orgasme voor het oor. Brave Rival sluit hun album af met de titeltrack 'Life's Machine'. Het werd geschreven tijdens de Covid 19 pandemie en vertelt het hartverscheurende verhaal hoe het voelt om iemand van wie je houdt te verliezen in zo'n moeilijke periode. In het begin van deze meer dan zes minuten ballade meanderen de ingetogen verzen en de treurige refreinen langzaam voorbij. Zowel vocaal als instrumentaal wordt dit Pink Floyd achtig nummer geduldig opgebouwd, naar een explosief hoogtepunt, waarin de gitaar van Clarcke en de stemmen van Chloe, Lindsey en The Bravian Choir je haren op je armen zullen doen recht staan. Om even later terug in te dompelen en uit te sterven in een ingetogen outro. Top nummer. 'Life's Machine' van Brave Rival is een uitmuntend en gevarieerd album, dat elke muziekliefhebber zeker in huis moet halen. Van Engelse vrienden hoor ik dat ze live een genot zijn om te horen en te zien. Als je hun boordevolle concertagenda bekijkt ben je dan ook niet verbaasd. Het spijtige voor de mensen aan deze kant van de Noordzee is dat alle concerten in het United Kingdom zijn. Hopelijk zijn er toch wat organisatoren die dit album gaan beluisteren en het wagen om deze fantastische band naar de Benelux te halen. Ik kijk er in ieder geval naar uit. (9/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Heart Attack
02. Guilty Love
03. Without You
04. Run And Hide
05. Come Down
06. What’s Your Name Again?
07. Secrets
08. Long Time Coming
09. Thin Ice
10. Fool Of You
11. Break Me
12. Life’s Machine
 
 
Chloe Josephine: Zang
Lindsey Bonnick: Zang 
Ed Clarke: Gitaar
Donna Peters: Drums
Billy Dedman: Bas
 
Jonny Henderson: Hammond orgel en toetsen
Ian Shepherd: Piano op 'Heart Attack' en 'Life's Machine '
Bravian Choir: Amba Tremain, Bradley Jago Jackson, Faye Carpenter, Jeonie Gale, Olivia Haggerty en Marlene Hill: Backing vocals