BRANDON ISAAK - RISE 'N' SHINE

Album Review

Album: 
BRANDON ISAAK - RISE 'N' SHINE
Artist: 
Brandon Isaak
Record Label: 
Eigen Beheer
Style: 
Blues
Date: 
26/10/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BRANDON ISAAK - RISE 'N' SHINE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brandon Isaak is een Canadese zanger, muzikant en songwriter. Hij onderscheidt zich van de rest omdat hij naast zijn muzikaliteit en het schrijven van songs ook het vermogen heeft om het publiek te betrekken bij zijn concerten. Brandon draait al heel wat jaren mee en werd al in 2010 genomineerd voor de Songwriter Of The Year Award op de Maple Blues Awards. Brandon's eerste solo album 'Bluesman's Plea' werd genomineerd voor Best Bluesalbum Of The Year voor de 2012 Western Canadian Music Awards. Isaak vertegenwoordigde British Columbia in 2012 op de International Blues Challenge die elk jaar plaatsvindt op Beale Street in Memphis, TN. Hij is tevens bekend als de frontman en de belangrijkste songwriter/ gitarist van de populaire Canadese jump band, The Twisters uit Vancouver. Momenteel is hij ook succesvol bij zijn nieuwe project, Brandon Isaak & Saints Of Swing. Na vele nominaties door The Maple Blues Awards (Canada's nationale Blues Awards) heeft deze Yukonion gitaarslinger vorig jaar eindelijk een eerste Maple Blues Award gewonnen, namelijk deze voor Acoustic Act of the Year. Brandon's laatste album 'Big City Back Country Blues', dat hij samen met Kenny Wayne en Tim Williams maakte werd in 2018 genomineerd voor Best Bluesalbum Of The Year voor de Juno Awards. Op 26 oktober 2018 verscheen zijn nieuwste solo album 'Rise 'N' Shine', met daarop dertien originele songs die door Isaak zelf werden geschreven. Alleen voor 'Time To Git It On' kreeg hij hulp van zijn broer Chris Isaak.
 
 
 
 
 
 
Brandon Isaak opent zijn derde studio album 'Shine 'N' Rise' met het loom swingende 'Right Around The Corner', waarin Brandon zingt dat de verlossing nabij is. De akoestische piano van Willie McCalder creëert een New Orleans sfeer en de upright bas van Pat Darcus zorgt voor de swingende groove. Dave 'Hurricane' Hoerl trekt op de mondharmonica het bluesy 'Lose The Blues' op gang. Een aangenaam en relax nummer dat op een erg ontspannen wijze gezongen wordt door Brandon. Er klinkt heel veel liefde in het funky getinte rhythm & blues nummer 'I Wanna Be Your Man'. Brandon Isaak bekoort met een erg fijne gitaarsolo en het sublieme blaaswerk van Jerry Cook op de saxofoon is uitdrukkelijk aanwezig en geeft het nummer de nodige swung en power. Ook het minder opvallende toetsenwerk van Aidan Miller is erg bepalend voor de sound van 'I Wanna Be Your Man'. 'Rise 'N' Shine' is een heel gevarieerd album en het aanstekelige en lekker swingende 'Can't Do No Wrong' is daar een mooi bewijs van. Dat Brandon buiten een goede stem ook nog een uitstekende multi instrumentalist is horen we in zijn gevoelvol blaas en zuigwerk op de mondharmonica. Voor mij is de country getinte ballade 'Beautiful Day' één van de hoogtepunten op het album. Een heel tevreden Brandon Isaak geniet hier met volle teugen van de rust en de kleine mooie dingen die het leven zo mooi maken. Het nummer heeft een mooie melodie en het sublieme spel van Brandon op de lapsteel geven 'Beautiful Day' nog een extra touch. Aidan Miller draagt het nummer op een ingetogen wijze op zijn Hammond A100. Het wordt iets steviger in de funky bluessong 'PHD In The Blues'. Brandon op drums en bas zorgt voor de funky getinte groove en ook de uitstekende snarensolo op de gitaar komt van zijn hand. Natuurlijk mogen op dit funky getinte nummer geen blazers ontbreken en het is opnieuw Jerry Cook die deze taak op zich neemt en de song duchtig kruidt met zijn heerlijke saxofoon klanken. 'That's How I Feel' is een prachtig liefdeslied met Hoerl op mondharmonica en Willie McCalder op de akoestische piano.
 
 
 
 
 
 
In het trieste akoestische Delta blues nummer 'Me And The Blues' zingt Brandon met veel emotie in zijn stem dat hij op weg is naar Memphis, nu zijn geliefde hem verlaten heeft en hij veel liefdesverdriet heeft. Buiten de subtiele drums van Chip Hart heeft de stem van Brandon alleen begeleiding van de uitstekende dobro die hij zelf bespeelt. Ook in het soulvolle 'Time To Git It On' is de liefde het dankbare onderwerp. Brandon zorgt zelf voor de knappe vloeiende baslijn, het mooie slagwerk, de funky gitaar riffjes en het uitstekende blaas en zuigwerk op de mondharmonica. De meeslepende en gevoelvolle ballade 'Blame It On The Girl' is een slowtje waarbij één tegel meer dan voldoende is. Deze jazzy getinte slow roept herinneringen op aan de muziek van jazz/blues muzikant Lonnie Johnson die in 1970 overleed. De aantrekkelijke Delta blues nummers 'No Matter What They Name' en 'Perfectly Happy With The Blues' hebben een heerlijk ritme en worden weer op een zeer relaxe wijze gezongen door Brandon. Op het eerste krijgt Brandon nog instrumentale hulp van drummer Chip Hart en contrabassist Sam Shoichet. Het akoestische 'Perfectly Happy With The Blues' neemt hij instrumentaal en vocaal helemaal alleen voor zijn rekening. De afsluiter 'Sweet Dana Lee' is een swingend New Orleans nummer dat instrumentaal veel rijker is dan zijn voorganger. Als ik de tekst mag geloven heeft Dana Lee toch een heel goede en liefdevolle indruk achter gelaten op Brandon Isaak. De pittige gitaarsolo van Brandon en uitstekende saxofoonsolo van Jerry Cook voegen nog wat extra toe aan dit erg dansbare nummer. 'Rise 'N' Shine' van Brandon Isaak is een heel aangenaam en gevarieerd album geworden, met de blues als stevige basis. (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Right Around The Corner
02. Lose The Blues
03. I Wanna Be Your Man
04. Can’t Do No Wrong
05. Beautiful Day
06. PHD In The Blues
07. That’s How I Feel
08. Me And The Blues
09. Time To Git It On
10. Blame It On The Girl
11. No Matter What They Name
12. Perfectly Happy With The Blues
13. Sweet Dana Lee
 
 
Brandon Isaak: Zang, alle gitaren, lapsteel, dobro, mondharmonica, drums en bas
Aidan Miller: Wurlitzer, Hammond A-100, Clave, Rhodes op #3-5-9-11
Chip Hart: Drums op #3-5-8-11,13
Dave “Hurricane” Hoerl: Mondharmonica op #2-7
Ed Isaak: Bas op #7-10
Jack Lavin: Bas op #5
Sam Shoichet: Upright bas op #11-13
Jerry Cook: Saxofoon op #3-6-13
Lisa Rae Simons: e-bas op #3, Backing vocals op #10
Pat Darcus: Upright bas op 1-2
Willie McCalder: Akoestische piano op #1-7-10