BRANDON ISAAK - MODERN PRIMITIVE

Album Review

Album: 
BRANDON ISAAK - MODERN PRIMITIVE
Artist: 
Brandon Isaak
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Vintage blues en swing
Date: 
15/06/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BRANDON ISAAK - MODERN PRIMITIVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brandon Isaak is een authentieke Canadese roots en blues muzikant. Of het nu gaat om zijn eenmansband, zijn dynamisch duo, zijn hard hitting trio of zijn vijfkoppige Saints of Swing allstar groep, als concertbezoeker krijg je altijd honderd procent van deze artiest. Brandon werd geboren in Whitehorse, Yukon in een familie die altijd in de muziekindustrie heeft gezeten. Zijn ouders bezaten een paar bluesclubs. Zijn vader, Ed Isaak, is een fulltime muzikant en is dat al zijn hele leven. De jonge Isaak groeide op in een bluesy, artistieke en muzikale sfeer die zijn identiteit en toekomstige beroep vorm gaf. Hij leerde veel van de blues meesters die voor twee of drie weken in de clubs of hotels van zijn familie logeerden. Van hen leerde hij de kneepjes van het vak en daar begon de reis naar de gruizige, soulvolle speler die hij nu is. Brandon Isaak is een Award winnende muzikant, met een passie en een dorst naar de geschiedenis van de muziek en de oorsprong van de blues en dit is duidelijk te zien en te horen in zijn live shows en en op zijn albums. Hij is zowel entertainer als begenadigd muzikant. Volgens Brandon Isaak is het vermaken van een publiek en het maken van een band met hen net zo belangrijk als het leveren van geweldige muziek of goede teksten. Na zijn laatste album 'Rise ‘N’ Shine' uit 2018 moesten de fans drie jaar wachten op nieuw werk van hun idool. Op zestien juli 2021 verscheen 'Modern Primitive', Brandon's vierde solo album. Er staan elf originele, door Brandon Isaak geschreven nummers op het album. Het album werd live opgenomen in de beroemde penthouse suite van het Rosewood Hotel Georgia in Vancouver, BC op tien oktober 2019. Brandon nam het album op samen met zijn goede vriend Keith Picot, die de staande bas en de backing vocals voor zijn rekening nam. Alle andere instrumenten, zoals de gitaar, mondharmonica, piano, drums, banjo, Lap Steel en zang werden door multi instrumentalist Brandon Isaak bespeeld.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de luie en ontspannen Chicago bluesshuffle 'Lost Love & Loose Women', waarin Brandon zingt over het overwinnen van moeilijke periodes. Brandon bezit een heel aangename, rokerige stem en hij weet ook de juiste emoties in zijn stem te leggen. Op de piano bepaalt Brandon het ritme van het nummer. Het uitstekende gitaarwerk op de Lapsteel gitaar geeft deze song nog een extra touch. In het knap groovende 'Three Little Questions' stelt Brandon drie simpele vragen aan zijn (ex) liefje of vrouw. Het nummer heeft een hoog Keb Mo gehalte. Brandon vertelt het nummer meer dan dat hij het zingt. Brandon Isaak weet zowel in zijn stem als in zijn gitaarspel de juiste intonatie te leggen. 'I Wish I Did What I Said' ligt qua stijl en vertolking in het perfecte verlengde van 'Three Simple Questions', alleen zijn hier de mondharmonica en de banjo de instrumentale smaakmakers. Het uitstekende pianospel van Brandon Isaak speelt de instrumentale hoofdrol in het lui swingende 'Lucky So 'n' So'. Je voelt dadelijk de New Orleans sfeer en het rumba getint ritme nodigt dadelijk uit om mee te dansen op dit aanstekelige nummer.
 
 
 
 
 
 
Brandon Isaak blijft swingen met 'Valentine Blues' en 'Something New', nummers die ons meenemen naar de jaren dertig en veertig van vorige eeuw. Beide nummers zouden perfect in het repertoire van Louis Armstrong gepast hebben. In 'Valentine Blues' zorgt de vloeiende baslijn op de staande bas van Keith Picot voor een heerlijke groove en toont Brandon Isaak nogmaals dat hij een erg fijne gitarist is. Zijn gipsy gitaar stijl en fingerpicking roept herinneringen op aan gitaarlegende Django Reinhardt, de grootmeester van het gipsyjazz gitaarwerk. In 'Something New' is het weer met volle teugen genieten van de heerlijke Lapsteel gitaar klanken. Er klinkt veel weemoed, maar ook hoop in de stem van Brandon Isaak in het liefdeslied 'One To Many Blues'. 'Six Little Letters' is een vrolijk uptempo jazzy blues nummer. Keith Picot tovert weer een prachtige, vloeiende baslijn uit zijn upright bas en de erg fijne en aanstekelige solo van Brandon Isaak is er eentje om in te kaderen. 'Six Little Letters' is een song waar je blij van wordt en voor je het weet ben je aan het mee bewegen op het aantrekkelijke ritme.
 
 
 
 
 
 
Met het vrolijke en swingende 'Back To New Orleans' gaat Brandon Isaak op dat elan verder. Als extraatje krijgen we hier ook nog een mondharmonica solo. Je oogst wat je zaait is de wijze raad die Brandon Isaak meegeeft in 'Walk That Road Alone'. Het is een mix van gospel, country en blues, waarin Brandon zowel op de banjo als op de lapsteel speelt. Brandon sluit zijn nieuwe album feestelijk en swingend af met 'I Wanna Swing For Christmas'. 'Modern Primitive', het vierde solo album van Brandon Isaak is voor mij een aangename kennismaking met deze Canadese rootsmuzikant. Hij heeft een mooie rokerige stem en weet zijn songs met de nodige intonatie en emoties te brengen. Deze multi instrumentalist is bovendien een uitstekend gitarist, banjo speler, mondharmonica speler, pianist en Lapsteel gitarist. Met zijn muziek keert Brandon Isaac regelmatig terug naar de oude blues en swing uit de jaren dertig en veertig van vorige eeuw. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Lost Loves & Loose Women (4:20)
02. Three Simple Questions (3:07)
03. Lucky So ’n’ So (3:14)
04. Valentine Blues (3:47)
05. I Wish I Did What I Said (4:34)
06. One Too Many Blues (4:03)
07. Something New (3:11)
08. Six Little Letters (3:58)
09. Back To New Orleans (4:33)
10. Walk That Road Alone (3:10)
11. I Wanna Swing For Christmas (3:13)