BRAINDOGS - REAL LIVE BRAINS (CELEBRATION OF TOM WAITS)

Album Review

Album: 
BRAINDOGS - REAL LIVE BRAINS (CELEBRATION OF TOM WAITS)
Artist: 
Braindogs
Record Label: 
XLNT Records
Style: 
Tom Waits covers
Date: 
13/09/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BRAINDOGS - REAL LIVE BRAINS (CELEBRATION OF TOM WAITS)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Braindogs is geen doorsnee tributeband, want alle muzikanten hebben zelf een succesvolle carrière. Het begon allemaal verscheidene jaren geleden in Hongarije met een eerbetoon aan Tom Waits en zijn onvoorspelbare vindingrijkheid. Het concert bleek een groot succes. Zowel het publiek, als de muzikanten amuseerden zich enorm en sindsdien zijn er verscheidene concerten geweest in de periode van Tom Waits zijn verjaardag. Deze concerten worden blijkbaar gedaan zonder eerst te hebben gerepeteerd. Het concert voelt aan alsof je naar een uitstekende jamsessie kijkt en luistert. Het plezier dat deze jongens op het podium hebben is besmettelijk. The Braindogs zijn zeven uitstekende muzikanten. Deze band bevat de ingenieuze, in Londen gevestigde zanger/gitarist Ian Siegal. Tom Waits beschouwt Ian als één van de beste soul en blueszangers. Ripoff Raskolnikov is de meester van de Oostenrijkse blues, Mischa den Haring is de leider van T-99, één van de beste roots/rockbands van Europa en Lívius Varga is van de immens populaire Hongaarse band Quimby, die regelmatig optreden voor twintigduizend fans. 'Real Live Brains' is een live registratie van het concert van 7 maart 2018 in de A38 in Boedapest, Hongarije. Omdat die jaarlijkse concerten in Hongarije een groot succes kennen en omdat de muzikanten er zelf heel veel plezier aan beleven werd besloten om ook de rest van West Europa te laten kennis maken met deze prachtige concerten. Het uitstekende live album 'Real Live Brains', dat op dertien september verschijnt, moet het grote publiek warm maken voor dit concert. Het album bevat veertien songs die geschreven werden door Tom Waits en zijn vrouw Kathleen Brennan. De Nederlandse fans zullen op zes december dit concert al live kunnen beleven in de Q Factory in Amsterdam.
 
 
 
 
 
 
Het concert begint met het opwindende 'Goin' Out West' uit Tom's album 'Bone Machine' uit 1992. Drummer Frenk en bassist Laca Varga zorgen voor een stuwende groove en pianist Szabolcs Nagy is schitterend aanwezig op de piano. De doorleefde en met whisky doordrenkte stem van Ian Siegal is misschien de meest geschikte stem om de nummers van Tom Waits te zingen en Ian doet dat in deze opener subliem. Dat is ook geen verrassing voor de echte Ian Siegal fans, want zij weten dat er bijna altijd een song van Waits op de setlist van Ian's concerten staat. 'Goin' Out West' is in ieder geval een geweldige opener en dat is als ik de enthousiaste reactie van het publiek hoor, niet alleen mijn mening. Er wordt wat gas terug genomen voor 'Shore Leave', dat meer vertelt dan gezongen word. Livius Varga zorgt met schitterend percussiewerk voor de instrumentale afwerking. Als je drie schitterende gitaristen op het podium hebt mag in deze meer dan zeven minuten durende versie, de gitaar natuurlijk niet ontbreken. Even voorbij halfweg worden we op onze wenken bediend met een fantastische snarensolo. Daarna krijgen we met Ripoff Raskolnikov een andere stem te horen. Hij weet het jazz getinte 'Everybody's Talking At The Same Time', dat Tom samen met zijn vrouw schreef, met zeer veel gevoel te zingen. Instrumentaal is er weer een hoofdrol weggelegd voor de piano van Szabolcs Nagy. Het aanstekelige 'Underground' zal zeker voor de nodige ambiance zorgen tijdens de concerten van The Braindogs. Een nummer dat zelden op de setlist van Ian Siegal ontbreekt is het prachtige 'Jockey Full Of Bourbon', dat gekleurd wordt met uitstekend gitaarwerk. Tom Waits moet zeker gedronken hebben op het moment hij deze warrige tekst schreef. Ripoff zingt op een beklijvende wijze de ballade 'Dirt In The Ground', dat net als een paar andere pareltjes op dit album uit het schitterende album 'Bone Machine' komt. De snarensolo in dit nummer gaat door merg en been en geeft, misschien nog meer dan de stem de sfeer weer van dit nummer. Tom is er zich van bewust dat op het moment dat we sterven, we allemaal gelijk zijn, namelijk dirt in the ground. Het meeslepende 'Heartattack And Vine' is het volgende nummer op de setlist. Het wordt gedragen door de warme orgelklanken van Frenk en het gitaarwerk van Mischa den Haring.
 
 
 
 
 
 
Het wordt zowel instrumentaal als tekstueel wat rauwer en steviger in '16 Shells From A Thirty Ought Six', waarin Mischa weer schittert met een vlijmscherpe snarensolo. De akoestische gitaar begeleidt de mooie stem van Frenk in 'Yesterday Is Here'. Naar het einde toe versterkt het enthousiaste publiek de begeleiding met ritmisch handgeklap. De vloeiende rocker '2:19', waarin de geliefde vertrekt met de trein van twee uur negentien, heeft een erg catchy refrein dat uitnodigt om mee te zingen en deze kans laat het publiek in Boedapest niet aan zich voorbijgaan. Een nummer dat zeker niet mag ontbreken tijdens een Braindogs concert is 'Rain Dogs', al is het alleen maar omdat de band aan haar naam kwam dankzij deze song. 'Rain Dogs' is een feestelijke dronkeman song uit 1985 dat naar het einde een heel andere wending krijgt  met zijn Sirtaki ritme dat traag begint en steeds versnelt. De beklijvende afsluiter 'The House Where Nobody Lives' wordt met veel passie en emotie gezongen door Ian en het zal tijdens de concerten zeker bij heel wat concertbezoekers kippenvel veroorzaken. Tom Waits wist het zo mooi te verwoorden, dat een huis, maar een leeg gebouw is als er niemand woont. Het is pas als het bewoond is en als er liefde aanwezig is, dat een huis een paleis en een thuis wordt. Het uitstekende vingerwerk van Szabolcs Nagy op de piano geeft dit nummer nog een extra touch. Met de uitstekende rocker 'Union Square' als toegift kan de pret helemaal niet meer op. Probeer daar maar eens te blijven op stilstaan of niet mee te zingen, dat is bijna onmogelijk. De absolute afsluiter van dit fantastische concert is het liefdeslied 'Downtown Train'. 'Real Live Brains' is een schitterend album en een heerlijk eerbetoon aan Tom Waits die nu op zeven december zeventig jaar wordt. Dit album is een aanrader voor elke muziekliefhebber en vergeet niet dat je deel kan uitmaken van dit schitterende concert op zes december in de Q Factory in Amsterdam. Als je braaf geweest bent kan je misschien een ticket vragen aan Sinterklaas. Je weet maar nooit. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Goin' Out West
02. Shore Leave
03. Everybody's Talking At The Same Time
04. Underground
05. Jockey Full Of Bourbon
06. Dirt In The Ground
07. Heartattack And Vine
08. 16 Shells From A Thirty-Ought-Six
09. Yesterday Is Here
10. 2:19
11. Rain Dogs
12. The House Where Nobody Lives
13. Union Square
14. Downtown Train
 
 
 
Ian Siegal (UK): vocals, guitar
Ripoff Raskolnikov (A): vocals, guitar
Mischa den Haring (Nl): vocals, guitar
Livius Varga (HU): vocals, percussions
Frenk (HU): vocals, keyboards, drums
Szabolcs Nagy (HU): piano
Laca Varga (HU): bass