BOOGIE PATROL - MAN ON FIRE

Album Review

Album: 
BOOGIE PATROL - MAN ON FIRE
Artist: 
Boogie Patrol
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Soul, Funk, Bluesrock
Date: 
28/04/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BOOGIE PATROL - MAN ON FIRE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Boogie Patrol is een band uit West Canada die opgericht werd in 2007. Met veel energie en enthousiasme hebben ze in hun thuisland al een mooie live reputatie opgebouwd. Hun muziek is een smeltkroes van blues, rock, soul en funk. In 2009 verscheen het debuutalbum 'Groove On Or Bug Out' van deze vijfkoppige Canadese band. In 2016 verscheen hun live album 'Alive' en met 'Man On Fire', dat op 28 april 2017 verscheen, is de band al aan zijn derde studio album toe. 'Man On Fire' bevat tien songs die allemaal door de bandleden geschreven zijn, al neemt het duo Rott'n Dan Shinnan en Yuji Ihara wel het merendeel van de songs wel voor hun rekening.
 
 
 
 
 
Boogie Patrol opent hun nieuwe album 'Man On Fire' met het heel dansbare 'Players Blues'. In deze mix van soul en funk krijgen de vijf bandleden uitstekende hulp van de blazerssectie The Mocking Shadows Horns, met Kim Beachum op trompet, Garreth Huges op tenor sax en Carsten Rubeling op trombone. Dit trio blazers is constant en bepalend aanwezig in het nummer, maar ook de andere gastmuzikant Mac Arnold draagt meer dan zijn steentje bij met uitstekend toetsenwerk op het Hammond B3. De soulvolle stem van frontman Rott'n Dan Shinnan past perfect in dit geheel en gitarist Yuji Ihara haalt in deze opener al meteen fel uit. Tijdens de heel dansbare bluesrock shuffle 'Whole Lotta Gravy' wordt het gaspedaal iets verder ingedrukt, dankzij drummer Emmet Van Etten en bassist Nigel Gale die voor de heerlijk stomende groove zorgen. Frontman Rott'n Dan Shinnan op de bluesharp en Yuji Ihara op gitaar halen beiden verschroeiend tijdens dit knappe swingende nummer. Daarna wordt er gas terug genomen voor het melodieuze en soulvolle 'Foolisch Mind', waarin de blazers van The Mocking Shadows Horns en het Hammond van Mac Arnold weer volledig tot hun recht komen. Tijdens de warme ballade 'Hard To Tell You' weet Dan Shinnan weer te bekoren met zijn stem en hij sluit het nummer ook knap en sereen af met de bluesharp. Daarna is het weer tijd om de dansvloer op te zoeken en de beentjes los te gooien met het soulvolle 'Shaker Down Below', dat met de bonkende basdrum en aanstekelijke funky blazers weer de nodige sfeer en ritme in het album brengt. Ook hier ontbreekt het knappe blaas en zuigwerk van Mister Shinnan op de bluesharp niet.
 
 
 
 
Na 'Shaker Down Below' worden alle registers open getrokken voor de stampende bluesrocker 'Easy To See'. Drummer Emmet Van Etten en bassist Nigel Gale zorgen voor een verschroeiende groove, waarop Shinnan met zijn rauwe rokerige bluesharp klanken kan schitteren. Tijdens de ballade 'I Wanna Make Love' bepalen drummer Emmet Van Etten en toetsenist Mac Arnold de sound van het nummer. Yuji Ihara of Chad Holtzman, één van deze twee gitaristen komt 'I Wanna' nog een extra touch geven met een erg knappe solo op de toetsen. Als je 'Got One On Ya' op de radio zou horen dan gaan je gedachten meteen naar James Brown. Inderdaad zowel instrumentaal als vocaal heeft het nummer veel gelijkenissen met de songs die de Godfather Of Soul groot gemaakt hebben. Het aanstekelige funky ritme grijpt je van bij het begin vast en laat je niet meer los. De korte, maar knappe drum en bas solo van Emmet en Nigel krijg je er zomaar bovenop. Het complexloze en swingende 'Let's Get Randy' is een bluesrock shuffle, waar het plezier vanaf spat. Boogie Patrol sluiten hun knappe album 'Man On Fire' af met de aanstekelige titeltrack, waarin de rauwe stem van Dan, het vlijmscherp snarenwerk van Yuji en de blazers van The Mocking Shadows Horns weer voor vuurwerk zorgen. Voor de liefhebbers van funk en soul is deze 'Man On Fire' van Boogie Patrol zeker een aanrader. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Tracks:
01. Player’s Blues
02. Whole Lotta Gravy
03. Foolish Mind
04. Hard To Tell You
05. Shaker Down Below
06. Easy To See
07. Just Wanna
08. Got One On Ya
09. Let’s Get Randy
10. Man On Fire
 
 
 
 
Boogie Patrol
Rott’n Dan Shinnan – zang, mondharmonica
Yuji Ihara – gitaar
Chad Holtzman – gitaar, backing vocals
Nigel Gale – bas
Emmet Van Etten – drums, percussie, backing vocals
 
Gastmuzikanten
Mac Arnold – B3, Fender Rhodes, Wurlitzer, clavinet
The Mocking Shadows Horns
Kim Beachum – trompet
Garreth Huges – tenor sax
Carsten Rubeling – trombone