BOOGIE BEASTS – DEEP

Album Review

Album: 
BOOGIE BEASTS – DEEP
Artist: 
Boogie Beasts
Record Label: 
Naked Records
Style: 
Rauwe Swampy Hypnotiserende Boogie Blues
Date: 
11/01/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BOOGIE BEASTS – DEEP
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een debuut album van een Belgische band waar erg naar uitgekeken werd was 'Come And Get Me’ van Boogie Beasts. Op 22 oktober 2015 werd deze cd in maar liefst twintig landen uitgebracht. Maar wie zijn eigenlijk de Boogie Beasts? Eigenlijk zijn het twee duo’s, waarvan er één duo uit Limburg komt en het andere uit Luik. Het Limburgse duo Jan Jaspers en Gert Servaes heeft al in verschillende bands gespeeld, maar we kennen ze zeker nog van Voodoo Boogie. Het Luikse duo Mathias Dalle en Fabian Bennardo speelden samen bij Stinky Lou And The Goon Mat with Lord Bennardo. Het viertal leerde elkaar kennen tijdens een jamsessie en die sessie beviel de jongens zo goed dat ze besloten om samen te blijven spelen. Boogie Beasts waren geboren. Voodoo Boogie speelde psychedelische boogie blues en Stinky Lou And The Goon Mat with Lord Bennardo was een roots boogie blues band. Wat die samenwerking opleverde mochten we horen op  horen op hun debuut album 'Come And Get Me'. Het is moeilijk om hun stijl te definiëren, zelf noemen ze het withete punkboogie. 'Come And Get Me' beschreef een traject van onbeantwoorde liefde, het was een album waar veel verschillende gevoelens in passeerden. Er was tragiek, melancholie, bloedgeil verlangen, toenadering, afwijzing, passie en liefdespijn, maar ook zelfspot en berusting. Er stonden elf songs op 'Come and Get Me', die allemaal door de heren van Boogie Beasts werden geschreven. Het album was een schot in de roos en ik denk dat Boogie Beasts in België en Nederland op elke festivalweide en concertpodium gestaan hebben met hun opzwepende sound. Ook in de andere buurlanden werd de sound van Boogie Beasts goed onthaald en had de band verscheidene optredens. Na zo een schitterend album is het wel een zware en moeilijke opgave om een waardige opvolger te maken. De jongens van Boogie Beasts hebben er lang aan gewerkt en een paar weken geleden verscheen de opvolger 'Deep', met daarop tien originele songs.
 
 
 
 
 
 
Wanneer we het album gaan beluisteren rolt meteen die kenmerkende zware hypnotiserende stomende swampy sound door onze luidsprekers. Gert Servaes zorgt met zijn stuwende slagwerk voor de stomende groove. Vette zware steeds terugkerende gitaarriffs kleuren de sound van het openingsnummer 'Inside' en op tijd en stond horen we uitdagend mondharmonicawerk van harpvirtuoos Fabian Bennardo. Net als op hun debuutalbum klinkt de zang hier ook een beetje hol, maar dat is bijzaak in dit pompend ritme dat je meezuigt en verplicht te bewegen. Spijtig dat het nummer zo plots en veel te vroeg eindigt. Met 'Emotion' dat als single verscheen gaan Boogie Beasts de rockweg op. Drummer Geert Servaes zorgt voor de strakke uptempo groove en wanneer de vlijmscherpe gitaarklanken van Jan en Mathias zich vermengen met de heerlijke mondharmonica klanken van Fabian barst het nummer helemaal open. 'Emotion' heeft een erg sterk refrein en het gezamenlijk scheurend gitaarwerk van de gitaren geeft het nummer nog een extra touch. Met Jan Jaspers en Mathias Dalle heeft Boogie Beasts al twee sterke gitaristen, maar dat is blijkbaar nog niet genoeg voor het gitaargeweld in 'Emotion', want producer Rodrigo Fuentealba Palavicino komt met een derde gitaar het duo nog versterken. Het blijft rauw en stomend in 'Mad', waarin Jan in één strofe zingt dat hij geen Bob Dylan is en in het andere dat hij geen Koning is. Ook hier weer zuigt de bonkende hypnotiserende sound van Boogie Beasts je weer volledig mee met zijn opwindend en opzwepend ritme. Als dan in het instrumentale gedeelte ook nog Fabian Bennardo alle registers opentrekt met zijn mondharmonica, kan het helemaal niet meer stuk. Het blijft broeierig tijdens de hypnotiserende sound van 'Long Gone', een nummer dat elke festivalweide of concertzaal in een oogwenk kan laten exploderen en veranderen in een zinderende en enthousiast dansende menigte. Geen boogie meer in 'No Good', een trager nummer met een dreigende en angstaanjagende sound. Ook de zang en de ingetogen mondharmonica weten zich perfect in deze spookachtige sound in te leven. Het geheimzinnige uitstekende percussiewerk van Rodrigo Fuentealba Palavicino is heel bepalend in 'No Good'.
 
 
 
 
 
 
 
Een wanhopige Jan of Mathias zingen dat ze het helemaal niet begrijpen tijdens 'I Don't Know Why'. Het nummer heeft een erg sterke riff, ingetogen mondharmonicawerk en uitstekende percussie. Het bonkende en stompende 'Trouble' heeft dankzij drummer Gert Servaes een erg knappe groove. De jongens van Boogie Beasts zijn duidelijk niet opgezet met de avances van de jonge meid die duidelijk meer wil, maar van haar gelaat staat duidelijk af te lezen dat ze voor problemen zal zorgen. De sterke steeds weerkerende snarenriff en het opwindende en gruizige blaas en zuigwerk van Fabian op de bluesharp geven het funky getinte 'Trouble' nog een extra instrumentale injectie. Het is weer boogie time met de derde single van het album 'Deep'. 'Gonna Be Your Man', dat in tegenstelling tot de Engelstalige titel laat vermoeden, wordt grotendeels in het Frans gezongen. Er wordt door Jan Jaspers en Mathias Dalle weer gretig met vette hypnotiserende gitaar riffs rondgestrooid en harpvirtuoos Fabian Bernardo voelt zich hier helemaal in zijn sas en laat zich volledig gaan en de fans van Boogie Beasts weten ondertussen wel tot welke geweldige momenten dit leidt. De invloeden van Serge Gainsbourg zijn overvloedig aanwezig in de geweldige groove van 'Gonna Be Your Man'. Met strak en dwingend slagwerk trekt Gert Servaes het rauwe beukende 'Night Time Hero' op gang, waarin Fabian nogmaals zijn talent op de bluesharp etaleert. De rauwe swampy Delta blues song 'In Front Of You' is de begeesterende voodoo afsluiter van het album 'Deep'. De typische mysterieuze zang drukt zijn stempel op het nummer. De prachtige splijtende slide gitaar, de heerlijke drumbeat en het beklijvende en pompende mondharmonicaspel doen de rest. Met 'Deep' gaan Boogie Beasts dezelfde muzikale weg op die ze ingeslagen waren met 'Come And Get Me'. Opnieuw slagen ze er in om met hun rauwe, broeierige en opwindende sound te imponeren en niemand hoeft er dan ook aan te twijfelen dat 'Deep' het succes van zijn voorganger gaat evenaren of verpulveren. Natuurlijk is je luie zetel niet de meest aanbevolen plaats om naar dit album te luisteren, want dit is muziek die je live moet horen en met het nodige volume. Boogie Beasts zullen nog veel festivals en concertclubs in vuur en vlam zetten met hun opwindende, rauwe en broeerige sound, waar zij toch wel een patent op blijken te hebben. Wie Boogie Beasts live aan het werk wil zien kan dat op 21 februari in JH 'T Onkrooid in Arendonk, op 22 februari op Het Bluesfestival in Delft, op 22 maart in De Bosuil te Weert, op 27 april in Het Burgerweeshuis te Deventer, op 30 april in De Muziekgieterij in Maastricht en op 9 juni op het Be Mine Festival in Beringen.(8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Inside
02. Emotion
03. Mad
04. Long Gone
05. No Good
06. I Don’t Know Why
07. Trouble
08. Gonna Be Your Man
09. Night Time Hero
10. In Front Of You
 
 
Mathias Dalle : Zang en gitaar
Jan Jaspers : Zang en gitaar
Fabian Bennardo : Mondharmonica
Gert Servaes : Drums