BOBBY BLACKHAT - PUT ON YOUR RED SHOES

Album Review

Album: 
BOBBY BLACKHAT - PUT ON YOUR RED SHOES
Artist: 
Bobby BlackHat
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Soulvolle blues
Date: 
15/11/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BOBBY BLACKHAT - PUT ON YOUR RED SHOES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bobby "BlackHat" Walters is een Amerikaans mondharmonicaspeler/zanger/songwriter en acteur uit Cleveland, Ohio. Bobby speelt al veertig jaar harp. Hij is een gepensioneerd Amerikaans commandant van de kustwacht met zevenentwintig jaar vooraanstaand dienstbetoon, waaronder het dienen als militair assistent van de president en het behalen van de Coast Guard medaille voor heldendom. Bobby BlackHad mocht als support act al openen voor blues Legendes als B.B King, Taj Mahal en Steady Rollin Bob Margolin. Bobby heeft het podium al gedeeld met Kenny Neal, Lil Ray Neal, Jackie Scott, Bill Deal And The Rhondels, Jason Ricci, Eddie Shaw, Daryl Davis, Ruthie Foster, Sherman Robertson, Slam Allen, Tas Cru en Memphis Gold. Bobby Walters kocht zijn eerste mondharmonica nadat hij in 1975 Lee Oskar hoorde spelen bij de band WAR. Het geluid van de mondharmonica van Lee Oscar betoverde hem en hij wist meteen dat hij ook een harpspeler zou worden. In 2006 voegde BlackHat acteercredits toe aan zijn CV toen hij deelnam aan de verfilming van de History Channel documentaire 'Sherman's March To The Sea'. In datzelfde jaar verscheen zijn debuutalbum 'You Changed Your Mind Again'. Hij kreeg al verscheidene onderscheidingen als mondharmonicaspeler. In 2012 won hij een Blewzzy Award voor beste song van het jaar met 'I Hear Mama's Voice' en in 2015 deed hij dat nog eens over met de song 'Mr. BlackHat'. In 2016 ontving Bobby op de VEER Music Awards, een Award voor beste song van het jaar en een Award voor Best Blues Artist van het jaar. Hij geraakte dat jaar ook tot in de finale van de International Blues Challenge in Memphis. Op vijftien november 2018 verscheen met 'Put On Your Red Shoes' het zesde album van Bobby BlackHat. Buiten een cover van Jimmy Reed en Leonard Cohen, werden alle nummers geschreven door Bobby Walters
 
 
 
 
 
 
Met een gruizige riff op zijn mondharmonica neemt Bobby BlackHat de intro van de opener 'I Smell Another Man On You' voor zijn rekening. In deze Chicago blues song vertelt Bobby meer dan dat hij zingt, het verhaal van zijn vrouw die vreemd gaat. In het instrumentale gedeelte mogen we eerst genieten van het knappe en gevoelvolle slidewerk van Larry Berwald, daarna neemt Lucy Lawrence Kirkpatrick het uitstekend over op de toetsen en tenslotte plaatst Bobby zelf de kers op de taart in deze bijna zes minuten durende opener, met subliem zuig en blaaswerk op de mondharmonica. Met de lome Chicago blues shuffle 'Overdose Of The Blues' gaat het album gezapig verder. Drummer Michael Behlmar en bassist Brian Eubanks zorgen voor de traag swingende groove en Lucy Lawrence is weer uitstekend aanwezig op de toetsen met een prachtige solo. Toch is het ook hier weer Bobby die alle aandacht naar zich toetrekt met zijn bariton stem en met zijn mooi mondharmonicaspel. In het semi akoestische 'This Grey Beard' vertelt Bobby dat hij trots is op zijn grijze baard. Deze baard is een teken van levenservaring en daar horen verhalen bij van vreugde, verdriet, geluk en pijn. BlackHat weet het nummer weer met erg veel overtuiging te brengen en instrumentaal is het genieten van het mooie gitaarduet van gitarist Tom Euler en Lap Steel gitarist Larry Berwald. Gitarist Tom Euler maakt goed gebruik van de Wah Wah pedaal voor de intro van de titeltrack 'Put On Your Red Shoes'. Deze song stond al op het debuutalbum van Bobby, maar hij schreef er nieuwe arrangementen voor en de nieuwe versie is iets minder zwoel dan de eerste versie. Het nummer heeft nu meer swung en een feller en levendiger ritme. De eerste cover is 'Hallelujah' van Leonard Cohen. Bobby maakt er een instrumentale versie van met de mondharmonica in de hoofdrol. Met de akoestische gitaar als begeleiding neemt Bobby het hele nummer voor zijn rekening op de mondharmonica. Deze instrumentale versie wordt wel iets vlugger gespeeld dan het origineel van Leonard Cohen. Daarna gaat de band de swingende tour op met het erg dansbare 'Baby Mama Drama Blues', een blues nummer met uitstekend snarenwerk van Tom Euler en fris en wervelend toetsenwerk van Lucy Lawrence Kirkpatrick.
 
 
 
 
 
 
Ook onderwerpen als de dood gaat Bobby niet uit de weg en de beklijvende slowblues 'Grim Reaper' is daar een uitstekend voorbeeld van. Deze bijna tien minuten durende ballade heeft een erg mooie opbouw en is voor mij één van de hoogtepunten op het album. Instrumentaal weten gitarist Tom Euler met gevoelvol snarenwerk en Bobby BlackHat met huiveringwekkend mondharmonicaspel te imponeren tijdens hun subliem solowerk. De ingetogen bariton stem van Bobby weet dit verhaal van de dood die om de hoek komt kijken op een geweldige wijze te brengen. Naar het einde toe mogen we ook nog genieten van een erg mooie orgel solo van Cal Hamlin. Het ritme blijft heel traag tijdens de één tegel slow 'May I Have This Dance', dat door de prachtige en meeslepende Pedal Steel klanken een groot country gevoel aan het nummer geeft. Daarna komt er terug meer swung in de muziek van Bobby BlackHat met 'Back To Cleveland', dat een grote NOLA vibe heeft en daar heeft toetseniste Lucy Lawrence Kirkpatrick zeker een groot aandeel in met haar fris en barrelhouse achtig toetsenwerk. Met 'When I Cry It's Ugly' krijgen we opnieuw een semi akoestisch nummer. Bobby is heel bepalend in dit nummer, want hij zingt het en hij zorgt voor de knappe percussie en het uitstekende mondharmonicawerk. Tom Euler kruidt het nummer met prachtig mooi vingerwerk op de akoestische gitaar en zorgt zo voor de erg mooie instrumentale afwerking van het nummer. Bobby BlackHat drukt zijn eigen stempel op de Jimmy Reed cover ' You Got Me Runnin''. Er zit veel meer swung in deze nieuwe versie en het uitstekende toetsenwerk van Cal Hamlin op het orgel geeft het nummer nog een extra touch. Natuurlijk pakt Bobby BlackHat in deze swingende Chicago blues song ook uit met erg knap blaas en zuigwerk op de mondharmonica en maakt zo ook het verschil. Bobby sluit het album af met de meer dan tien minuten durende ballade 'I Hear Mama's Voice'. Dit ouder nummer staat net als de titeltrack op het debuut album 'You Changed Your Mind Again' en het werd in 2012 bekroond met een Blewzzy Award als beste song van het jaar. BlackHat stak het nummer in een nieuw jasje en zorgde er ook voor dat al zijn muzikanten konden schitteren in dit erg mooie en lange nummer, door hen de ruimte en de gelegenheid te bieden om hun instrumentale talenten te etaleren tijdens heel fraaie solo momenten. 'Put On Your Red Shoes' van Bobby BlackHat is een erg aangenaam soulvol blues album van een zanger met een mooie warme bariton stem, die bovendien veel gevoel in zijn mondharmonicaspel weet te leggen. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. I Smell Another Man On You
02. Overdose Of The Blues
03. This Grey Beard
04. Put On Your Red Shoes
05. Hallelujah
06. Baby Mama Drama Blues
07. Grim Reaper
08. May I Have This Dance
09. Back To Cleveland
10. When I Cry It’s Ugly
11. You Got Me Runnin’
12. I Hear Mama’s Voice
 
Bobby BlackHat brengt de beste bluesmuzikanten samen in Hampton Roads om klassieke, moderne en originele bluesmelodieën te maken die je tenen laten blinken en je heupen de hele nacht door schudden.
 
Bobby 'BlackHat' Walters: Zang, mondharmonica en percussie
Tom Euler: Gitaar, b-vocs
Brian Eubanks: Bas, b-vocs
Michael Behlmar: Drums, b-vocs
Lucy Lawrence Kirkpatrick: Keyboards
Guests
Cal Hamlin: Orgel, b-vocs (1,5,7,8,11,12)
Larry Berwald: Gitaar, pedal steel (1,3,8)
Lucius Bennett III: Zang (1), b-vocs (4)