BOB CORRITORE & FRIENDS - HIGH RISE BLUES

Album Review

Album: 
BOB CORRITORE & FRIENDS - HIGH RISE BLUES
Artist: 
Bob Corritore & Friends
Record Label: 
VizzTone Label Group
Style: 
Chicago Blues
Date: 
26/05/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BOB CORRITORE & FRIENDS - HIGH RISE BLUES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bob Corritore is een Amerikaans mondharmonicaspeler, die op 27 september 1956 in Chicago werd geboren. Zijn leven veranderde voorgoed wanneer hij op twaalfjarige leeftijd voor het eerst Muddy Waters hoorde op de radio. In minder dan één jaar leerde hij mondharmonica spelen. Bob zocht contact met de grote harpspelers, zoals Big Walter Horton, Little Mack Simmons, Louis Myers, Junior Wells, Big John Wrencher en Carey Bell. Van hen kreeg hij veel mondharmonica tips en aanmoedigingen. In 1981 verhuisde Bob naar Phoenix, Arizona, waar hij in 1986 begon samen te werken met voormalig Howlin' Wolf drummer Chico Chism. Die samenwerking duurde twintig jaar, tot Chico in 2007 overleed. In 1991 opende Bob de inmiddels beroemde blues & roots club, The Rhythm Room en in 1999 bracht hij zijn debuutalbum 'All-Star Blues Sessions' uit. In 2005 bracht Bob de Rhythm Room All-Stars, met Big Pete Pearson, naar het Marco Fiume Blues Passions Festival in Italië. Hierdoor kwam er heel wat Europese interesse voor het vurig mondharmonica spel van Bob Corritore. In 2007 ontving Bob een Keeping The Blues Alive Award van de Blues Foundation. In datzelfde jaar werd 'Travelin' The Dirt Road', een samenwerking met Dave Riley, genomineerd voor een Blues Music Award. In 2011 won het album 'Harmonica Blues' van Bob Corritore & Friends een Blues Music Award voor Best Historical Blues Release. In 2013 werd 'Ain't Nothing You Can Do', de schitterende samenwerking met John Primer, gekozen tot Best Blues Album Of 2013 door het Duitse Blues News Magazine. Een jaar later kreeg Corritore ook een Blues 411 Jimi Award als Beste Mondharmonicaspeler. In mei 2020 verscheen 'The Gypsy Woman Told Me', de derde samenwerking tussen Bob Corritore en John Primer. In het najaar van 2020 verschenen nog drie albums van Bob Corritore in de reeks 'From The Vault Series'. Ook op zijn album 'Spider In My Stew' uit 2021 nodigde Bob Corritore weer een hele reeks gasten uit. Sugaray Rayford, Lurrie Bell, John Primer, Alabama Mike, Diunna Greenleaf, Francine Reed, Johnny Rawls, Oscar Wilson, Willie Buch, Bill & Shy Perry, Bob Stroger, Bob Margolin, Junior Watson, Kid Ramos, Johnny Main, Jimi Smith en Adrianna Marie zijn er een paar van. In de reeks Bob Corritore's 'From The Vaults' verscheen op 18 februari 2022 'Tell Me 'Bout It' van Louisiana Red en Bob Corritore. In maart 2022 verscheen  'Down Home Blues Revue' van Bob Corritore & Friends. In september verscheen het derde album van Bob dat jaar. Hij maakte het weer met een groot aantal vrienden. Het kreeg als titel 'You Schoked Me' en bevat zestien songs, die tussen 2018 en 2022 opgenomen zijn tijdens een twaalftal sessies in de Tempest Studios in Tempe, Arizona. De vrienden van Bob geraken niet op want hij heeft weer een hele reeks vrienden bereid gevonden om mee te werken aan het album 'High Rise Blues' dat op 26 mei verschijnt.  
 
 
 
 
 
 
 
 
Met 'High Rise Blues' focussen Bob Corritore en zijn vrienden zich op de rijke sound van de Chicago blues. De veertien nummers op het album zijn opgenomen tijdens veertien opnamesessies tussen 1992 en 2022. Bo Diddley, Jimmy Rogers, Koko Taylor, Magic Slim, John Primer en Pinetop Perkins zijn maar enkele namen van de Chicago blues legendes die aan dit album meewerkten. 'High Rise Blues' opent met de Chicago blues shuffle 'Last Time'. Drummer Chico Chism en bassist Bruce Lopez zorgen voor de heerlijk stuwende groove. Met zijn doorleefde stem zingt Jimmy Rogers heel relaxt en Bob kruidt het gehele nummer met knappe mondharmonica vullingen. S.E. Willis levert uitstekend werk af op de piano. Magic Slim neemt de gitaar en de zang voor zijn rekening in 'Buddy Buddy Friends'. Drummer B.J. Jones en bassist Andre Howard vormen hier de ritmesectie. Magic Slim tovert een knappe solo uit zijn sixstring en de mondharmonica klanken van Corritore zijn weer uitdrukkelijk aanwezig. De titeltrack 'High Rise Blues' is een Chicago bluesballade. Chico Chism is niet alleen de drummer van dienst, hij bewijst hier dat hij ook over een erg goede stem beschikt. Met snedige en pittige gitaarvullingen en een fijne en gevoelvolle solo speelt gitarist Luther Tucker zich in de kijker. 
 
 
 
 
 
 
 
Koko Taylor zingt het door Willie Dixon geschreven 'Twenty-Nine Ways'. Koko heeft een fantastische stem en het is steeds een genot om haar te horen zingen. Mondharmonicaspeler Bob Corritore schittert met een erg knappe solo en Bob Margolin speelt gitaar tijdens deze 'Twenty-Nine Ways'. Manuel Arrington vertelt zijn verhaal in de ballade 'Candy Bars'. Gitaristen Jon Atkinson en Danny Michel zorgen samen met mondharmonica virtuoos Bob Corritore voor het instrumentale genot. In de meeslepende Chicago bluesballade 'Short Haired Woman' krijgen we Eddie Taylor achter de microfoon, Illinois Slim op gitaar, Brian Fahay op drums, Bob Stroger op bas, Henry Gray op piano en Bob Corritore op mondharmonica. Het tempo gaat de hoogte in voor het swingende 'Honey Where You Going', met Sam Lay achter het drumstel en de microfoon. Bob's vriend John Primer zingt de Chicago blues shuffle 'Why Are You So Mean To Me'. Ook hier hebben met bassist Kedar Roy en drummer June Core weer een andere ritmesectie. Het pittige instrumentale solowerk komt van pianist Sid Morrow en gitarist John Primer. De hoofdrol in de piano gedreven Chicago bluesballade 'Grinder Man' is weggelegd voor pianist en zanger Pinetop Perkings. Bob Corritore etaleert andermaal zijn grote klasse op de mondharp en de liefhebbers van Kerstmis krijgen er van Pinetop Perkins nog een 'Jingle Bells' outro bovenop. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Blueslegende Bo Diddley speelt gitaar en zingt in het vloeiende bluesnummer 'Little Girl'. Tom Mahon levert prachtig werk af op de piano. Ook hier spelen Bob en zijn mondharmonica weer een belangrijke rol. In de Chicago bluesballade 'Hard Pill To Swalow' neemt John Brim de zang en de gitaar voor zijn rekening. Instrumentaal is het genieten van Bob op de mondharonica en Henry Gray op de piano. Willie 'Big Eyes' Smith zingt de Muddy Waters cover 'She's Allright'. Samen met bassist Calvin 'Fuzz' Jones zorgt drummer Willie ook voor de opwindende en opdwepende groove. Met zijn snedige stem zingt Eddie Clearwater de lome Chicago bluesshuffle 'Sail A Ship'. Met hun prachtige piano en gitaarsolo drukken Bob Reid en Eddie Clearwater hun instrumentale stempel op het nummer.  Het album wordt afgesloten met de emotionele bluesballade 'Caught In The Act'. Lil' Ed Williams zingt het nummer met erg veel gevoel en hetzelfde kan je zeggen van zijn erg fijne gitaarvullingen. De ingetogen mondharmonica en gitaar solo van Bob Corritore en Lil' Ed Williams zijn het perfecte verlengstuk van Lil' Ed Williams zijn stem. Met 'High Rise Blues' heeft Bob Corritore weer een knap album toegevoegd aan zijn reeks Bob Corritore & Friends. De bluesliefhebbers onder ons zullen zeker in hun nopjes zijn met dit uitstekende album. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Last Time (feat. Jimmy Rogers)
02. Buddy Buddy Friends (feat. Magic Slim)
03. High Rise Blues (feat. Chico Chism and Luther Tucker)
04. Twenty-Nine Ways (feat. Koko Taylor)
05. Candy Bars (feat. Manuel Arrington)
06. Short Haired Woman (feat. Eddie Taylor Jr.)
07. Honey Where You Going (feat. Sam Lay)
08. Why Are You So Mean To Me (feat. John Primer)
09. Grinder Man (feat. Pinetop Perkins)
10. Little Girl (feat. Bo Diddley)
11. Hard Pill To Swallow (feat. John Brim)
12. She’s Alright (feat. Willie “Big Eyes” Smith)
13. Sail A Ship (feat. Eddie Clearwater and Bob Reid)
14. Caught In The Act (feat. Lil’ Ed)