BOB CORRITORE & FRIENDS - DOWN HOME BLUES REVUE

Album Review

Album: 
BOB CORRITORE & FRIENDS - DOWN HOME BLUES REVUE
Artist: 
Bob Corritore & Friends
Record Label: 
Vizztone Label Group
Style: 
Down Home Blues, Mississippi Blues
Date: 
04/03/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BOB CORRITORE & FRIENDS - DOWN HOME BLUES REVUE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bob Corritore is een Amerikaans mondharmonicaspeler, die op 27 september 1956 in Chicago werd geboren. Zijn leven veranderde voorgoed wanneer hij op twaalfjarige leeftijd voor het eerst Muddy Waters hoorde op de radio. In minder dan één jaar leerde hij mondharmonica spelen. Bob zocht contact met de grote harpspelers, zoals Big Walter Horton, Little Mack Simmons, Louis Myers, Junior Wells, Big John Wrencher en Carey Bell. Van hen kreeg hij veel mondharmonica tips en aanmoedigingen. In 1981 verhuisde Bob naar Phoenix, Arizona, waar hij in 1986 begon samen te werken met voormalig Howlin' Wolf drummer Chico Chism. Die samenwerking duurde twintig jaar, tot Chico in 2007 overleed. In 1991 opende Bob de inmiddels beroemde blues & roots club, The Rhythm Room en in 1999 bracht hij zijn debuutalbum 'All-Star Blues Sessions' uit. In 2005 bracht Bob de Rhythm Room All-Stars, met Big Pete Pearson, naar het Marco Fiume Blues Passions Festival in Italië. Hierdoor kwam er heel wat Europese interesse voor het vurig mondharmonica spel van Bob Corritore. In 2007 ontving Bob een Keeping The Blues Alive Award van de Blues Foundation. In datzelfde jaar werd 'Travelin' The Dirt Road', een samenwerking met Dave Riley, genomineerd voor een Blues Music Award. In 2011 won het album 'Harmonica Blues' van Bob Corritore & Friends een Blues Music Award voor Best Historical Blues Release. In 2013 werd 'Ain't Nothing You Can Do', de schitterende samenwerking met John Primer, gekozen tot Best Blues Album Of 2013 door het Duitse Blues News Magazine. Een jaar later kreeg Corritore ook een Blues 411 Jimi Award als Beste Mondharmonicaspeler. In mei 2020 verscheen 'The Gypsy Woman Told Me', de derde samenwerking tussen Bob Corritore en John Primer. In het najaar van 2020 verschenen nog drie albums van Bob Corritore in de reeks 'From The Vault Series'. Ook op zijn album 'Spider In My Stew' uit 2021 nodigde Bob Corritore weer een hele reeks gasten uit. Sugaray Rayford, Lurrie Bell, John Primer, Alabama Mike, Diunna Greenleaf, Francine Reed, Johnny Rawls, Oscar Wilson, Willie Buch, Bill & Shy Perry, Bob Stroger, Bob Margolin, Junior Watson, Kid Ramos, Johnny Main, Jimi Smith en Adrianna Marie zijn er een paar van. In de reeks Bob Corritore's 'From The Vaults' verscheen op 18 februari 2022 'Tell Me 'Bout It' van Louisiana Red en Bob Corritore en nu ligt 'Down Home Blues Revue' van Bob Corritore & Friends hier voor me om te bespreken. 
 
 
 
 
 
 
 De opnames voor de release ‘Down Home Blues Revue’ werden geregistreerd in Phoenix, Arizona tussen 1995 en 2012. In die periode slaagde Bob Corritore er weer in om een tiental blueslegendes bij hem in de studio te krijgen.  Honeyboy Edwards, T-Model Ford, Big Jack Johnson, Robert "Bilbo" Walker, Smokey Wilson, Henry Townsend, Dave Riley, Tomcat Courtney, All Garrett en Pecan Porter zijn de genodigden. De meesten doen één nummer, al zijn er twee uitzonderingen. Robert Walker krijgt drie nummers en T-Model Ford twee nummers. Het album opent met het lekker swingende 'Rooster Blues' met Robert 'Bilbo' Walker op zang en gitaar. Hij zingt over de dieren die hem helpen rocken. Corritore is heel het nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig en met een knappe solo zet hij zijn mooie instrumentale prestatie nog meer in de kijker.  Tomcat Courtney, die in januari 2021 op eenennegentigjarige leeftijd overleed, levert hier nog een prima prestatie met 'Clara Mae', een nummer over het kwaad dat de drug crystal meth aanricht. Samen met Bob Corritore op mondharmonica en Chris James op gitaar geeft zanger/gitarist Tomcat Courtney 'Clara May' de goede raad om met dat vergif te stoppen. Met 'Mean Old Frisco' met T- Model Ford op zang en gitaar krijgen we deep and down home blues. 
 
 
 
 
 
 
De in 1909 geboren Henry Townsend begeleidt zichzelf tijdens 'Nothing But The Blues' op de piano. De piano en de mondharmonica van Bob Corritore zijn trouwens de enige instrumenten die de stem van deze kranige bluesman begeleiden. We krijgen Mississippi blues met 'Didn't Know What I'm Gonna Do', dat met veel pit gezongen word door Smokey Wilson, die ook de gitaar voor zijn rekening neemt. De ritmesectie met Chico Chisms op drums en Paul Thomas op bas zorgen voor een heerlijke groove en Smokey Wilson op gitaar en Bob Corritore op mondharmonica zorgen voor het knap solowerk. De Muddy Waters cover 'Still A Fool' wordt gezongen door Robert 'Bilbo' Walker. Het nummer heeft een mooie footstomping groove en Corritore schittert weer op de mondharmonica en Walker laat horen dat hij nog steeds over een krachtige en goede stem beschikt. Walker zingt ook de zoete en aantrekkelijke Sam Cooke cover 'Baby, Baby, Baby'. In de Robert Lockwood cover 'Take A Little Walk With Me' horen we Honeyboy Edwards op zang en gitaar. Misschien nog vermelden dat het slagwerk van drummer Willie 'Big Eyes' Smith komt. Het meest bekende nummer op dit album is ongetwijfeld de Wilbert Harrison klassieker 'Let's Work Together'. Canned Heat scoorde er in 1969 een wereldhit mee. Pecan Porter maakt er een heel aangename versie van.
 
 
 
 
 
 
'My Money Done Run Out' is een uitstekende slowblues van Al Garett, waarin Bob Corritore nogmaals bewijst dat hij een begenadigd mondharmonicaspeler is. Ook Johnny Rapp laat zich positief opmerken met heel fijn gitaarwerk. Een andere parel op dit album is zeker en vast 'Home In Chicago' van Dave Riley. De ritmesectie, met drummer Brian Fahey en bassist Yahni Riley, zorgen voor de prachtig stuwende groove. Gitarist Dave Riley en mondharmonicaspeler Bob Corritore zorgen voor het knappe solowerk. De Chester Burnett, beter bekend als Howlin' Wolf, cover 'I Asked For Water' wordt hier gezongen door T-Model Ford. Het album wordt afgesloten met de slowblues 'Bluebird Blues'. Deze Sonny Boy Williamson cover wordt gebracht door Big Jack johnson. Buiten het schitterend blaas en zuigwerk van Bob Corritore op de mondharmonica kunnen we hier ook nog genieten van intens en gevoelvol snarenwerk op de gitaar van Big Jack johnson en Johnny Rapp. De liefhebbers van de oude blues en mondharmonicawerk kan ik 'Down Home Blues Revue' van Bob Corritore & Friends van harte aanbevelen, want zij gaan zeker  in hun nopjes zijn met dit nieuwe album van Bob Corritore. Ook voor de andere bluesliefhebbers blijft dit een heel aantrekkelijk album. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Rooster Blues
02. Clara Mae
03. Mean Old Frisco
04. Nothing But Blues
05. Didn't Know What I'm Gonna Do
06. Still A Fool
07. Baby Baby Baby
08. Take A Little Walk With Me
09. Let's Work Together
10. My Money Done Run Out
11. Home In Chicago
12. Asked For Water
13. Bluebird Blues
 
 
T-Model Ford: Zang en gitaar (3 en 12)
Henry Townsend: Zang en piano (4)
Smokey Wilson: Zang en gitaar (5)
Robert Walker: Zang en gitaar (1,6 en 7)
Honeyboy Edwards: Zang en gitaar (8)
David porter: Zang en gitaar (9)
Tomcat Courtney: Zang en gitaar (2)
Dave Riley: Zang en gitaar (11)
Al Garrett: Zang en gitaar (10)
Big Jack Johnson: Zang en gitaar (13)
Bob Corritore: Mondharmonica 
Johnny Rapp: Gitaar (1,4,5,6,7,9,10 en 13)
Chris James: Gitaar (2,3 en 12)
Paul Thomas: Bas (1,5,6,7,9,10 en 13)
Patrick Rynn: Bas (3 en 12)
Yahni Riley: Bas (11)
Chico Chism: Drums (1,5,6,7,9,10 en 13)
Willie Smith: Drums (8)
Mart Reinsel: Drums (3 en 12)
Brian Fahey: Drums (11)