BLUESSHACK - TEN TO FIVE

Album Review

Album: 
BLUESSHACK - TEN TO FIVE
Artist: 
BluesShack
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues
Date: 
17/08/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BLUESSHACK - TEN TO FIVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het verhaal van BluesShack begint in een gezellige buurtkroeg, op de hoek van een straatje, verscholen net buiten het centrum van Utrecht. ln dit kleine café, gerund door vrijwilligers, komt elke derde donderdag van de maand een groep mensen samen om de blues in dans en muziek te vieren. Op dit podium van 5m2 ontmoetten de leden van BluesShack elkaar in 2018 en begon de band langzaam zijn huidige vorm aan te nemen. Sindsdien hebben de bluesdans avonden geleid tot meer optredens, internationale aandacht en optredens op blues(dance)festivals, en tot het opnemen van enkele mooie albums. De band kreeg voor het eerst bredere zichtbaarheid met hun in 2019 in Studio Moskou (NL) opgenomen album ‘Live In Moskou’. Het tweede album ‘Hold On Tight' werd opgenomen tijdens de lockdown periode in 2020 en 2021. Het gelijknamige titelnummer van dit album stond veertien weken lang in de top 10 van een belangrijke Britse onafhankelijke blues hitlijst. Het album kreeg ook aandacht in de VS, zo werd via Radio Muscle Shoals een flink aantal radiostations in zowel de VS als Canada bereikt. Het derde BluesShack album, opgenomen en gemixt in het vroege voorjaar, verschijnt medio augustus 2023. Dit nieuwe album kreeg ‘Ten To Five’ als titel en bevat drie nieuwe originele nummers geschreven door de bandleden en één nieuw nummer dat Chad Strentz schreef voor de Nederlandse band. Het album bevat eveneens enerverende samenwerkingen met Chad Strentz uit het Verenigd Koninkrijk en met Franck L. Goldwasser, alias Paris Slim, uit de Verenigde Staten en Frankrijk. Een BluesShack optreden brengt je regelrecht terug naar de oude Blues  en Jazzclubs en naar de muziek van onder meer Etta James, Willy Dixon en T-Bone Walker. Laat je betoveren door de jazzy-soul sound van leadzangeres Loes Jongerling en geniet van het smaakvolle spel van de band (bluesharp, piano/Hammond, gitaar, bas en drums).
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het door Eric Bibb en Charlotte Hoglund geschreven 'Don't Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down' uit 1999. BluesShack drukt meteen hun stempel op deze klassieke blues cover en daar heeft de prachtige stem van Loes Jongerling een groot aandeel in. Instrumentaal is het genieten van het heerlijk blaas en zuigwerk van Simon Bullock op de bluesharp en van het knappe snarenwerk van gitarist Les Wiechers. Het eerste van de vier nieuwe originele nummers is de zwoele lovesong 'You Say You Love Me', dat geschreven werd door Christian Johansson en Loes Jongerling. Andermaal weet Loes met haar prachtige stem te imponeren. Christian Johansson is het gehele nummer uitstekend aanwezig en met een knappe pianosolo speelt hij zich nog meer in de kijker. Les Wiechers tovert weer een mooie, gevoelvolle solo uit zijn sixstring en Simon Bullock kleurt de sound met mooi, subtiel mondharmonicawerk. Met de Jimmy Rogers cover 'That's Alright' gaat BluesSchack meer dan zeventigjaar terug in de tijd, meer bepaald naar 1950. De hoofdrol in deze cover is weggelegd voor gastmuzikant Franck L.Goldwasser, aka Paris Slim, die met magistraal sidewerk zijn stempel drukt op deze cover.
 
 
 
 
 
 
De diepe baslijn van Mich Buschman vormt het kloppend hart van de emotionele ballade 'Ocean Of Tears', een cover van Rolly Platt uit 1914. Christian Johansson  draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en gitarist Les Wiechers en bluesharp speler Simon Bullock zorgen voor de prachtige, ingetogen solo's. Er klinkt veel emotie in de stem van Loes wanneer ze deze erg mooie ballade zingt. Het originele 'Salty Water' is het tweede nummer dat Loes Jongerling en Christian Johansson voor dit album schreven. Chas Strentz, die ook gastmuzikant is op dit album, schreef speciaal voor BluesShack het nummer 'It's Alright'. De uitstekende mondharmonica solo van Bullock is het ideale verlengstuk voor de prachtige stem van Loes Jongerling. Dan komen we aan één van de hoogtepunten op het album met de Joe McCoy cover 'Why Don't You Do Right' uit 1936. Peggy Lee scoorde er een paar jaar later een grote hit mee. BluesShack maakt er een modern duet van met Loes Jongerling en Chad Strentz die het vocale werk voor hun rekening nemen. Hun stemmen matchen erg goed met elkaar. Chad Strentz of Les Wiechers voorziet het nummer van een pittige solo en Christian Johansson levert erg knap toetsenwerk af op de piano. 
 
 
 
 
 
 
 
Buster Brown componeerde 'Is You Is You (My Baby)', een nummer dat perfect past bij de stem van Loes Jongerling. Het laatste originele nummer is de swingende titeltrack 'Ten To Five'. Deze keer schreef Loes Jongerling het nummer samen met gitarist Les Wiechers. Drummer Marcel Poeze en bassist Mich Buschman zorgen voor een heerlijke groove. Toetsenist Christian Johansson kleurt het hele nummer met fantastisch piano en wervelend orgelwerk. 'That's Alright' van Jimmy Rogers is de bonustrack. Het nummer hoorden we al eerder op het album. Nu krijgen we een vintage, ietwat uitgeklede versie van het nummer, met slidegitarist Franck L. Goldwasser en bluesharpspeler Simon Bullock in de instrumentale hoofdrollen. 'Ten To Five' het derde album van de Nederlandse band BluesShack is een prima bluesalbum geworden. De ezs covers op het album kregen allemaal een BluesShack jasje aangemeten en de vier originele nummers tonen aan dat de band ook sterke eigen nummers kan schrijven. Daar bovenop is er ook nog de volle en mooie stem van zangeres Loes Jongerling. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Don’t Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down
02. You Say You Love Me
03. That’s Alright
04. Ocean Of Tears
05. Salty Water
06. It’s Alright
07. Why Don’t You Do Right
08. Is You Is You (My Baby)
09. Ten To Five
10. That’s Alright Vintage (Bonustrack)
 
 
Loes Jongerling: Zang
Ies Wiechers: Gitaar
Simon Bullock: Blues harp
Marcel Poeze: Drums
Mich Buschman: Bas
Christian Johansson: Piano en  Hammond
 
guests:
Chas Strentz: Zang & Gitaar (7) 
Franck L.Goldwasser: Slide (3,10)