THE BLUESLAND HORN BAND - SIX

Album Review

Album: 
THE BLUESLAND HORN BAND - SIX
Artist: 
The Bluesland Horn Band
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Louisiana blues, shuffles, New Orleans grooves en roadhouse blues
Date: 
16/06/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE BLUESLAND HORN BAND - SIX
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Bluesland Horn Band is een groep gevormd door acht uitstekende muzikanten uit Canada die een repertoire ontwikkelen op basis van de meest klassieke bluestraditie, comfortabel bewegend in stijlen zoals Memphis blues, rhythm and blues, klassieke blues en New Orleans ritmes, allemaal gekruid met een vleugje gospel en country swing die helderheid en inhoud geven aan alle nummers die ze spelen. Tussen 1998 en 2004 deden ze talloze tournees door heel Canada en brachten ze hun eerste album '1st. Street' uit. In 2013 werden enkele muzikanten vervangen en namen ze hun tweede album 'Down In New Orleans' dat in 2014 in de top tien van meest gedraaide bluesalbums op Canadese radiostations geraakte. Met hun volgende album 'Radio Waves' geraakte de band zelfs op nummer één bij het Canadese Blues Radio Network. 'Six' is hun zesde album. Er staan tien nummers op die een goed voorbeeld geven van de vaardigheden en kwaliteiten van The Bluesland Horn Band. Louisiana blues, shuffles, New Orleans grooves en roadhouse blues geven ons een idee van het energieke, leuke, intense en aanstekelijke repertoire dat de band speelt. Alle nummers werden geschreven door gitarist Terry Medd.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'My Old Truck', een swampy vintage liefdesnummer in Louisiana stijl. Met zijn doorleefde stem zingt Marty Cochrane dit nummer op een fantastische wijze. Terry Medd schittert op de akoestische gitaar en de dobro. Verder is het genieten van het knappe pianospel van Jan Randle, het mooie mandolinespel van David Wilkie en van het uitstekende werk van de vijfkoppige blazerssectie. De blazerssectie, met trompettist Doug Zacharias en de saxofonisten John Reid en Paul Evans, zijn ook uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig in het feestelijke 'Creole Queen', een funky nummer in NOLA stijl. Met strak en dwingend slagwerk bepaalt drummer Gavin Sorochan het tempo van 'Creole Queen'. Met een wervelende orgelsolo speelt Guy Plecash zich in de schijnwerpers. Ook drummer Gavin Sorochan en trompettist Doug Zacharias mogen met een korte solo op het voorplan. Met 'Shuffle In The attic' krijgen we een instrumentale Chicago bluesshuffle. Jan Randle draagt de melodie met zijn orgelklanken en met zijn mooie lopende baslijn zorgt bassist Jack Lavin voor de heerlijke groove. De hoofdrollen zijn hier weggelegd voor gitarist Terry Medd en orgelist Jan Randle die het nummer kleuren met uitstekend solowerk. 
 
 
 
 
 
 
 
Met 'Rock My Roll' krijgen we een erg aanstekelijke rock'n roll song voor de voeten geworpen. Marty Cochrane zingt het nummer andermaal met veel overtuiging en passie. Het is een ijzersterk nummer dat zeker voor de nodige sfeer zal zorgen tijdens de concerten van The Bluesland Horn Band. De soulvolle blazers stuwen het nummer vooruit. Terry Medd bewijst andermaal zijn klasse als gitarist met fijn snarenwerk op de elektrische gitaar en met vet en gevoelvol slidewerk. 'Rock My Roll' is één van de sterkste nummers op het album. The devil and the crossroads zijn altijd al heel aanwezig geweest in het bluesgenre en dat is ook het geval in de mid tempo bluessong 'Keep The Devil Behind'. Geen Marty Cochrane achter de microfoon in deze donkere en duistere song, maar wel Big Hank Lionhart. Zijn vocale kwaliteiten moeten zeker niet onderdoen voor deze van Marty Cochrane. De diepe baslijn van Jack Lavin is het kloppend hart van ''Keep The Devil Behind'. Toetsenist Jack Randle laat zijn orgelklanken op de juiste momenten lekker aanzwellen. De driekoppige blazerssectie en gitarist Terry Medd versterken de dreigende en donkere sfeer. Het tweede instrumentale nummer is de heel dansbare en energieke bluesshuffle 'Alley Shuffle', waarin de instrumentale sterkte van deze band helemaal tot zijn recht komt. 
 
 
 
 
 
 
 
De emotionele en oprechte bluesballade begint met erg fijn en knap gitaarwerk van Terry Medd. Er klinkt veel emotie en gevoel in de stem van Marty Cochrane wanneer hij deze op de covid periode gebaseerde ballade zingt. Marty Cochrane is nog niet klaar is om met pensioen te gaan, omdat de muziek hem jong houdt. Dat zingt hij alvast in de heel dansbare uptempo bluesshuffle 'Not Ready', een heel dansbaar bluesnummer met een big band vibe. 'Solitaire' is een prachtig orkestraal werk, dat geïnspireerd is door de schoonheid van de kolibrie. Dit duet wordt gezongen door Marty Cochrane en Rita McDade. Instrumentaal is het genieten van het slag en percussiewerk van Damian Graham en van de sublieme blazerssectie, met trompettist Miguelito Valdez en de saxofonisten Barrie Sorensen en Armando Alvarez. Het album wordt afgesloten met 'So Long, Goodbye', een verhaal over een rebel die zijn oude gewoonten achter zich laat en aan een nieuw leven begint. Geen Marty Cochrane achter de microfoon in deze afsluiter, maar wel Jack Lavin, die ook de basgitaar en de mondharmonica voor zijn rekening neemt. Vooral het mondharmonicawerk is van uitstekende kwaliteit, net als het slidewerk van gitarist Terry Medd. 'Six', het zesde album van The Bluesland Horn Band is een uitstekend en gevarieerd album. De Canadese band zal met 'Six' zeker het succes van hun vorige albums evenaren of zelfs overtreffen. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. My Old Truck
02. Creole Queen
03. Shuffle In The Attic
04. Rock My Roll
05. Keep The Devil Behind
06. Alley Shuffle
07. Holy Water
08. Not Ready
09. Solitaire
10. So Long, Goodbye