BLUES MEETS GIRL - BLUES MEETS GIRL, Feat Sean Carney

Album Review

Album: 
BLUES MEETS GIRL - BLUES MEETS GIRL, Feat Sean Carney
Artist: 
Blues Meets Girl
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Old school blues
Date: 
01/01/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BLUES MEETS GIRL - BLUES MEETS GIRL, Feat Sean Carney
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Brit Mr. Downchild groeide op in een muzikale familie. Hij begon zijn zangcarrière na het horen van de Britse Skiffle legende Lonnie Donegan. Al op vijfjarige leeftijd speelde Mr. Downchild zijn eerste betaald optreden. Toen hij vijftien was acteerde en zong hij in de Londense theaters en op TV. In de helft van zijn tienerjaren ontdekte hij de bluesmuziek van Sonny Boy Williamson. Die kennismaking veranderde heel zijn kijk op de muziek. Als autodidactisch mondharmonicaspeler en gitarist ontdekte hij de open tunings en leerde hij slide gitaar spelen. Mr. Downchild speelde in verscheidene Londense bands, tot hij in 1985 naar de Verenigde Staten trok. Daar ontmoette hij Robert Lockwood Jr., die zijn goede vriend en mentor werd. Ze namen samen een album op in 1994. Sindsdien heeft Mr. Downchild nog een zestal albums opgenomen en toert hij constant door een groot gedeelte van Amerika. Buiten Sonny Boy Williamson, hebben ook Pinetop Perkins en Junior Wells een grote invloed gehad op de muzikale keuzes van Mr. Downchild. De Amerikaanse zangeres en liedjesschrijfster Kasimira Vogel werd in Texas geboren en werd muzikaal erg beïnvloed door de albums van haar ouders, die een grote verzameling jazz, R & B, folk en blues albums bezaten. Op negenjarige leeftijd begon ze zanglessen te volgen en op haar zeventiende trad Kasimira op in talrijke concerten en theaterproducties. Ze ging muziek studeren aan The Dana School of Music, maar tot haar grote teleurstelling was opera de enige optie voor vocalisten. Altijd op zoek naar geweldige vrouwelijke artiesten, ontdekte ze al snel Etta James, Big Mama Thorton en Koko Taylor. Stiekem ging ze met haar vrienden naar de plaatselijke jazz en blues clubs. Ze werd leadzangeres bij Network en bij The Pale Daisies. Kasimira heeft twee albums opgenomen. Mr. Downchild en Kasimira kwamen elkaar tegen tijdens een jamsessie. Muzikaal klikte het tussen de twee en wat later nodigde Mr. Downchild, Kasimira uit om op een concert van hem enkele songs te komen meezingen. Een nieuw duo was geboren. Ze noemden hun band Blues Meets Girl en begonnen nummers te schrijven. Een jaar geleden, op één januari 2019 verscheen hun titelloze debuutalbum, met daarop veertien nummers. Elf songs schreven Mr. Downchild en Kasimira Vogel samen. De overige drie werden geschreven door Mr. Downchild (2) en door Sean Carney (1). Deze laatste is gastmuzikant op dit debuutalbum.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'Nightgown', een funky getint Chicago blues nummer, waarin Mr. Downchild en Kasimira het hebben over de rol van de nachtjapon in een ontluikende relatie. Het strakke slagwerk van drummer Scott Flowers zorgt samen met de funky baslijn van Ray Deforest voor een heerlijke groove. De relaxe stem van Mr. Downchild en de soulvolle stem van Kasimira passen goed samen. Instrumentaal is het genieten van de gruizige en rauwe mondharmonica van Mr. Downchild en de pittige snarensolo van gitarist Sean Carney. Kasimira neemt de vocals voor haar rekening in de Chicago blues shuffle 'Listen Up Boys' en daarin neemt ze geen blad voor haar mond. Met veel overtuiging en ietwat rauwheid in haar stem zingt ze dat ze genoeg heeft van die kinderachtige mannen rond haar, dat ze nood heeft aan een echte man die weet hoe het echte leven in elkaar zit. Het gehele nummer door strooit Mr. Downchild gretig rond met uitstekende mondharmonica riffjes en hij bekroont zijn uitstekend spel met een geweldige solo. Ook de gitaar is weer uitdrukkelijk van de partij, met priemende riffjes. Of dat gitaarwerk van Mr. Downchild of van Sean Carney komt is onduidelijk, al opteer ik voor Sean. Daarna neemt Mr. Downchild de micro over in de stevige en rauwe rocker 'Didn't See It Coming', met een fantastische Sean Carney op gitaar. Sean haalt geweldig uit met rock'n roll snarenwerk a la Chuck Berry. De gitaar schittert ook in het meeslepend bluesje 'Grey Sky Blues', waarin de stem van Kasimira veel zachter klinkt dan in 'Listen Up Boys'. Sean Carney en Mr. Downchild verdelen het prachtige gitaarwerk, zodat de ene het fijne slidewerk voor zijn rekening neemt en de andere het uitstekende vingerwerk.
 
 
 
 
 
In het footstomping akoestisch bluesnummer 'Backstabber' vertelt Mr. Downchild een verhaal, dat gebaseerd is op waar gebeurde feiten. De heerlijke percussie en akoestisch gitaarwerk zorgen voor de stompende groove en Mr. Downchild kleurt de sound van dit nummer weer erg mooi in met zijn stuwend mondharmonica werk. De stompende groove en het stuwende mondharmonica werk blijven aanwezig in het elektrische blues nummer 'Snapshot'. Het heeft een grote Howlin' Wolf vibe en het wordt gezongen door Kasimira, die hier tegelijkertijd verleidelijk en geheimzinnig klinkt. 'Oh Baby' is een erg aantrekkelijke rocker, waarin Sean Carney schittert met vet en fuzzy slide werk. De prachtige stem van Kasimira valt misschien iets te licht uit voor deze stevige rocker. Naar mijn gevoel had 'Oh Baby' nog beter geweest met de stem van Mr. Downchild. Het erg dansbare 'Home To My Baby' heeft een zwoel chachacha ritme. Een opgewekte Mr. Downchild is blij dat hij weer naar zijn geliefde kan en dat hoor je ook aan zijn stem en mondharmonica spel. De pittige gitaarsolo van Sean Carney en de knappe mondharmonica solo van Mr. Downchild geven deze erg mooie 'Home To My Baby' nog een extra troef. Met pittig en strak snarenwerk domineert Sean Carney het swingende, instrumentale 'Swinging With Hank', een Westcoast blues shuffle, die Sean Carney zelf schreef.
 
 
 
 
 
Met het old school bluesje 'Fishing Blues' neemt Blues Meets Girl ons mee naar de eerste helft van vorige eeuw. De mondharmonica van Mr. Downchild en de gitaar van Sean Carney vormen de voornaamste begeleiding voor de stem van Kasimira. Mr. Downchild zet zijn kwaliteiten in de kijker tijdens 'I'm Your Handyman', toch is hij ook teleurgesteld omdat hij toch maar haar klusjesman blijft en hij duidelijk iets anders in gedachten heeft. Ook met dit nummer blijft de band in het verleden hangen. De akoestische gitaar, de mondharmonica en wat percussie met de voeten is meer dan genoeg om van deze 'I'm Your Handy Man' een knap nummer te maken. Gitaarvirtuoos Sean Carney etaleert nogmaals zijn klasse als gitarist in het lekker groovende 'Shifting Gears', dat door Kasimira op een prachtige en speelse wijze gezongen wordt. Het blijft lekker grooven en erg dansbaar in het aantrekkelijke 'What Did You Do', dat door Mr. Downchild wordt gezongen en waarin nogmaals een hoofdrol is weggelegd voor gitarist Sean Carney. Met het emotionele 'Special Man' neemt het duo ons honderd jaar mee terug in de tijd. Een treurige Kasimira zingt het nummer met een warme jazz uitstralende stem. Er staat met 'Home To My Baby' ook nog een bonus nummer op het album. Eerder kregen we deze song met een chachacha ritme, nu is het een rauwe en lome bluesrock shuffle. Het titelloze debuutalbum van Blues Meets Girl is een aantrekkelijk en gevarieerd album, dat zeker een breed publiek kan aanspreken. Mr. Downchild is een uitstekend mondharmonicaspeler en met Sean Carney heeft het duo een geweldige gitarist gevonden, die meer dan zijn steentje bijdraagt aan dit album. (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Nightgown
02. Listen Up Boys
03. Didn’t See It Coming
04. Grey Sky Blues
05. Backstabber
06. Snapshot
07. Oh Baby
08. Home To My Baby
09. Swinging With Hank
10. Fishing Blues
11. I’m Your Handyman
12. Shifting Gears
13. What Did You Do
14. Special Man
15. Home To My Baby (bonustrack)
 
 
Mr. Downchild: Zang, mondharmonica, stomp box, gitaar
Kasimira: Zang en percussie
Sean Carney: Gitaar
Scott Flowers: Drums
Ray Deforest: Elektrische bas en contrabas
Hank West: Bas op #7