BLUE AND BROKE - NIGHT SHADOWS

Album Review

Album: 
BLUE AND BROKE - NIGHT SHADOWS
Artist: 
Blue And Broke
Record Label: 
Bluemusic
Style: 
Pop/rock, blues, gospel, jazz
Date: 
07/05/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BLUE AND BROKE - NIGHT SHADOWS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Blue and Broke is een Belgische band uit het Gentse die in 1997 werd opgericht door Melissa Anthuenis, Pedro De Bruyckere, Danny Verstraete, Yves Bonne en Wim De Roeck. Ze wonnen dat jaar de laatste Kort Gerockt op de Gentse Feesten waardoor de groep onder andere het voorprogramma mocht doen voor Marianne Faithfull in De Vooruit te Gent. De groep maakte drie elektrische demo's en één akoestische en ze brachten één album uit onder de naam 'Moreen'. In 2004 besloten ze om er de brui aan te geven. Sinds 2013 zijn Danny, Melissa en Pedro terug aan het repeteren, eerst met drie, gaandeweg met Niels Delvaux en Augustijn Vermandere als ritme tandem. In 2016 verscheen met 'Kiss Me Twice' een eerste plaat met nieuw werk van de band. Op Radio 1 dook toen regelmatig 'Naive' op als eerste single. In april 2018 volgde een tweede plaat, die 'Edward' als titel meekreeg. De titel verwijst naar de Amerikaanse schilder Edward Hopper, omdat elke song gebaseerd is op een werk van deze meester. In 2019 brachten Blue And Broke een Live in Studio plaat digitaal uit met daarop songs uit het eerste en tweede album, aangevuld met 'Home Song'. Alles live opgenomen en gefilmd in de Daft Studio’s. Voor die gelegenheid werd de band aangevuld met een blazerssectie en met My Groovy Sisters. Een paar dagen geleden, op zeven mei verscheen hun derde album, met als titel 'Night Shadows'. Er staan twaalf, zeer diverse tracks op het album. Ze werden allemaal door gitarist Pedro De Bruyckere geschreven en gecomponeerd. Pedro is tevens de producer van 'Night Shadows'.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de poppy rocker 'As I Can', een aantrekkelijke song met een knap refrein. Melissa Anthuenis weet meteen te bekoren met haar prachtige stem en de machtige saxofoon solo van Marc De Maeseneer geeft 'As I Can' nog een extra touch. Melissa raadt ons aan om uit ons bed te komen en te genieten van een mooie, zonnige dag in het jazzy getinte 'Bear It All'. Een rustig nummer met een gezapig ritme. Het heerlijke gitaarwerk van Pedro De Bruyckere en het uitstekend toetsenwerk van Danny Verstraete versterken de zonnige en vrije sfeer nog meer. Al van bij de intro van 'For A Little While' dwalen je gedachten af naar de klassieker 'Honky Tonk Woman' van The Rolling Stones. Dat is niet verwonderlijk, want 'Honky Tonk Woman' heeft één van de bekendste riffs uit de muziekgeschiedenis. Ik wil Blue And Broke hier zeker geen verwijt maken van plagiaat, want 'For A Little While' heeft heel wat meer te bieden. De blazerssectie, met saxofonist Marc De Maeseneer, trombonespeler Frederik Heirman en trompettist Yves Fernandez, zijn het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Ze blazen de nodige soul in het nummer en met haar hemelse stem zingt Melissa Anthuenis dat alles wel in orde komt met ons en de wereld.
 
 
 
 
 
 
Het door de orgelklanken van Danny Verstraete gedreven gospelnummer 'Most Of The Time' krijgt nog een extra touch door de geweldige stemmen van het Amstel Gospel Choir. Dit uitstekend koor zorgt voor een perfecte en soulvolle samenwerking met de stem van frontvrouw Melissa Anthuenis. Het gaat er iets steviger aan toe in de titeltrack 'Night Shadows', een duet tussen Melissa en Henk Hofstede, de zanger van The Nits. De dwingende basdrum en dito slagwerk van Niels Delvaux vormt samen met de beukende baslijn van Augustijn Vermandere de perfecte basis. Danny Verstraete op de mellotron is heel bepalend voor de sound van deze song en ook Pedro De Bruyckere toont nogmaals dat hij een uitstekende gitarist is. Het meest radiovriendelijke nummer op het album is zonder twijfel 'Outside'. Dit vloeiende nummer nestelt zich dadelijk vast in je hoofd en blijft daar best wel een tijdje hangen. Ook de knappe, relaxte manier waarop Melissa met haar prachtige stem 'Outside' weet te zingen heeft daar een grote inbreng in. Melissa vraagt zich in 'Dear Vivian' af wie en wat Vivian Maier was. Vivian was een straatfotograaf, waarvan het werk pas bekend werd na haar dood in 2009. De historicus en verzamelaar John Maloof kocht op een veiling, kort voor Vivian's dood, een paar dozen met filmrolletjes. Hij publiceerde scans van de negatieven en die leverde heel wat positieve publiciteit op. De laatste jaren zijn er heel wat boeken geschreven en documentaires gemaakt over Vivian Maier. 
 
 
 
 
 
We horen een hitsige en hijgende Melissa in 'Ready'. De geweldige baslijn van Augustijn Vermandere en het strakke slagwerk van Niels Delvaux zorgen voor een schitterende groove. De blazerssectie is weer uitdrukkelijk aanwezig en toetsenist Danny Verstraete tovert met mooie synthesizer geluiden. Met een knappe gitaar riff trekt Pedro De Bruyckere de funky getinte rocker 'Stone' op gang. Eenmaal drummer Niels Delvaux met enkele rake slagen zijn intrede doet is 'Stone' definitief vertrokken. In het trieste 'Was It Worth It' stelt Melissa zich in de plaats van mevrouw Rousseau. Ze werd door haar man Jean Jacques Rousseau, filosoof en vader van de pedagogie, verplicht om haar vijf kinderen af te staan ter adoptie. Er klinkt veel emotie en droefheid in de stem van Melissa. Een beklijvend en hartverscheurend moment valt als Melissa de vijf namen van de kinderen een paar maal na elkaar vermeld. 'We Survived' is een ingetogen liefdeslied, waarin de zangeres zingt dat ze blij is dat ze, ondanks goede, maar ook slechte dagen, nog steeds samen zijn. Ondanks die woorden van blijdschap is er weinig uitbundigheid te bespeuren in de muziek van het nummer en de stem van Melissa, eerder gelatenheid, berusting en aanvaarding. Er staat ook een korte hidden track op het album. Hier horen we Blue And Broke als een brass band die ons meeneemt naar de Mardi Gras sfeer in New Orleans. Drie jaar na 'Edward' heeft de Belgische formatie 'Blue And Broke' met 'Night Shadows', een meer dan waardige opvolger klaar. De versoepelingen vanwege het Corona virus zitten er aan te komen, dus is dit misschien wel het perfecte ogenblik om een nieuw album op de markt te gooien. De mensen zullen wel hunkeren naar live optredens en dat zullen de eerste maanden toch voornamelijk bands zijn uit eigen land of uit onze buurlanden. Ik ben er zeker van dat Blue And Broke met dit nieuwe album heel wat organisatoren kan overtuigen om Blue And Broke op hun affiche te zetten. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. As I Can
02. Bear It All
03. For A Little While
04. Most Of The Time
05. Night Shadows
06. Outside
07. Dear Vivian
08. Ready
09. Shell Game
10. Stone
11. Was It Worth It
12. We Survived
 
 
 
 
 
Melissa Anthuenis: Zang
Pedro De Bruyckere: Gitaren en zang
Danny Verstraete: Piano’s, Mellotron & Hammond
Augustijn Vermandere: Bas en backing vocals
Niels Delvaux: Drums en percussie
 
Marc De Maeseneer: Saxofoon
Frederik Heirman: Trombone en bas tuba
Yves Fernandez: Trompet
Henk Hofstede: Zang op Night Shadows
Amstel Gospel Choir: Zang op Most Of The Time