BLACKTOP DE LUXE - PRESENCE AND GAIN

Album Review

Album: 
BLACKTOP DE LUXE - PRESENCE AND GAIN
Artist: 
Blacktop De Luxe
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Rock, blues
Date: 
10/11/2015
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom

BLACKTOP DELUXE - PRESENCE AND GAIN

 http://blacktopdeluxe.com/

 https://www.facebook.com/BlacktopDeluxe

 

 

 

Het bluesrock power trio Blacktop Deluxe is een nog vrij recente band. De band ontstond in maart 2013 en in mei 2014 verscheen hun debuut album 'Turn Up, Be Nice, Play Hard'. Deze cd kon op heel wat bijval rekenen en bereikte de vierde plaats in de Independent Blues Broadcasters grafieken. De muziek van Keith Howe, Rob Martin en Alan Ibbotson kan je het best omschrijven als gedreven rock en blues muziek. Hun tweede album is juist uit en kreeg de titel 'Presence And Gain' mee en werd opgenomen in de Cube Studios in Silverwell, Cornwall in de UK. Het album bevat dertien eigen geschreven nummers. Keith Howe schreef al de teksten en samen met Alan Ibbotson ook de meeste muziek. Gareth Young is de producer van 'Presence And Gain'.

 

Het album opent met 'Cranck It Up', het beste nummer op het album. Dit is rock van de bovenste plank. De power ritme sectie met Rob Martin op bas en vooral Alan Ibbotson op drums zorgen voor een heel gedreven groove. Frontman Keith Howe haalt zinderend uit op zijn gitaar en beschikt over een goede stem. In de sterke slowblues 'Standing In The Blues' bewijst de band dat ze niet alleen pure rock kunnen spelen, maar ook in rustiger nummers sterk voor de dag kunnen komen. De subtiele toetsen van Gareth Young en het splijtend gitaarwerk van Keith kleuren dit mooi blues nummer. 'Black Jack' heeft een heel knappe groove, maar kan het meest bekoren in het instrumentale gedeelte, waar Keith nogmaals zijn klasse als gitarist bewijst. Het trage 'One Step At The Time' is opgedragen aan iedereen die ooit heel veel hulp nodig had en aan de bescherm engelen die er altijd waren voor deze personen, maar heel speciaal toch voor Walter en Marie Trout, die een heel moeilijke periode meemaakten door de ziekte van Walter. Gedragen door de klanken uit de Keyboards die vermengd worden met korte fijne gitaar riffjes, zorgen ze er samen met de tekst voor dat je geraakt wordt. Het gaspedaal wordt volledig ingeduwd voor de Texas rocker 'Right Side Of Wrong', dat het donkere verhaal vertelt van wraak in de gevangenis van Pan Handle in Texas. In 'Chasin' Snakes' gaan de toetsen en de gitaar een mooi duel aan. Dat zelfde scenario krijgen we ook in het rock gedreven 'New Money'.

 

'Suds & Crow' werd eerder al opgenomen in een kortere versie als promotie single voor 'Presence And Gain'. Deze rocker met heerlijke gitaar riffs gaat over het probleem van drankverslaving. Het rustige 'Gibraltar Barn' wordt pas echt interessant tijdens het instrumentale gedeelte. Keith Howe zijn splijtend gitaar werk laat de pijn voelen van de families die iemand verloren in 'Gibraltar Barn'. Op het einde faden de geluiden van een helikopter motor het lied prachtig uit. Matt Truen komt met zijn alto saxofoon op een knappe wijze Blacktop DeLuxe versterken in de recht toe, recht aan rocker 'Too Little Too Late'. Keith Howe schreef 'Man Down' al een paar jaar geleden en je kan het nummer ook vinden op het album 'Robert Johnson's Door' van Blue On Black, de vroegere band van frontman Keith. Deze heel mooie ballade gaat over de grote gitaristen die al overleden zijn. Keith bewerkte de arrangementen een beetje en de nieuwe versie van 'Man Down' is één van de mooiste nummers op 'Presence And Gain' geworden. De bonus track, is een kortere radio vriendelijke versie van 'It Don't Work Like That', dat ook in een langere versie op dit album te vinden is. De strakke ritme sectie geeft frontman Keith de ruimte om te schitteren op zijn gitaar. Met of zonder de hulp van de pedalen, het maakt Howe weinig uit. Matt Truen is in beide versies te horen op zijn alt sax. Blacktop DeLuxe heeft weer een zeer goed rock album afgeleverd.

 

Walter Vanheuckelom