BLACKBURN BROTHERS - SOULFUNKN' BLUES

Album Review

Album: 
BLACKBURN BROTHERS - SOULFUNKN' BLUES
Artist: 
Blackburn Brothers
Record Label: 
Electro-Fi Records
Style: 
Soul, Funk, Blues
Date: 
01/09/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BLACKBURN BROTHERS - SOULFUNKN' BLUES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een voor de hand liggend uniek kenmerk van de band is dat Blackburn Brothers letterlijk een band van broers is. Duane (leadzang, orgel, piano), Brooke (gitaar, zang), Cory (drums, harmoniezang), Robert (gitaar, harmoniezang) en neef Nathan (basgitaar) delen allemaal de naam Blackburn. Deze naam is echt verbonden geraakt met de muziekgeschiedenis van Toronto. Oude bandleden vormen de blazerssecties met Neil Brathwaite (tenorsaxofoon) en Ted Peters (trombone). Muzikaal gezien is de naam Blackburn voor altijd in onze oren gegrift door hun vader Bobby Dean Blackburn, een ervaren rhythm & blues artiest, die een legendarische status verwierf in de muziekscene van Toronto en al meer dan 50 jaar actief is in de muziekscene. Naast de muziek is er ook nog een andere geschiedenis. De naam Blackburn is verbonden met de geschiedenis van de Underground Railroad (de grootste anti-slavernij vrijheidsbeweging in Noord-Amerika). De Blackburn Brothers zijn vierde generatie Canadezen, afstammelingen van Elias Earls, een tot slaaf gemaakte man, die werd geboren in 1792 in Kentucky. Er is een directe verbinding met de muzikale talenten die we vandaag kennen en waar we naar luisteren. Een draad van soul is in bijna in elk nummer aanwezig dat de band opneemt. De Blackburn Brothers ontvingen de Maple Blues Award voor Beste Nieuwe Band in 2010 en een JUNO nominatie voor Beste Blues album van 2016 met hun tweede album 'Brothers In This World'. Duane Blackburn ontving een Maple Blues Award nominatie voor Beste toetsenist van het jaar in 2019, 2020 en 2021. Cory Blackburn ontving een Maple Blues Award nominatie voor Beste Drummer van het jaar in 2020 en 2022.  De band ontving een Maple Blues Award nominatie voor Electric Act Of The Year in 2022 en de band werd Canada South Blues Society Hall Of Fame Inductees in 2023. Electro-Fi Records kondigt met trots het krachtige nieuwe album 'SoulFunkn' Blues' van de Blackburn Brothers aan. Het album bevat elf songs, waarvan tien originele nummers. Brooke Blackburn schreef er zes en Robert Blackburn vier. Duane Blackburn hielp Robert bij het schrijven van 'Why Do I Do (What I Do). 'Sister Rosa' werd geschreven door Neville, Moore en Johnson en is een cover van The Neville Brothers. 
 
 
 
 
 
 
Het album begint met het door blazers doordrenkte 'Bobby Blues', waarin de Blackburn Brothers het verhaal vertellen van hun vader Bobby Dean, die in 1955 de blues begon te spelen. Het is een heerlijke midtempo mix van soul, blues en funk. Brooke en Robert zorgen voor uitstekend Wah Wah gestuurd gitaarwerk. Duane zingt het nummer met veel passie en gevoel en instrumentaal schittert hij met een erg mooie jazzy piano solo. In 'She's A Heartbreaker' waarschuwt Duane voor het sexy meisje, dat er alleen op uit is om harten te breken. Ook in deze bluesrocker zijn de blazers, met saxofonist Neil Braithwaite en trombonespeler Ted Peters, uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. Brooke en Peter strooien gretig rond met pittige en snedige gitaar riffs en de gitaarsolo is van gastmuzikant Paige Armstrong. Drummer Cory Blackburn en bassist Nathan Blackburn zorgen voor een strakke, dansbare groove. Duane is deze keer niet alleen de zanger en de toetsenist. Hij maakt ook gretig gebruik van de vocorder om een speciaal effect met zijn stem te bekomen. Met het heel dansbare 'Let The Devil Play' weten de Blackburn Brothers andermaal op een fantastische wijze soul en funk met elkaar te combineren. In dit gitaar gedreven nummer is het genieten van het snedige en vlijmscherpe gitaarwerk van Brooke en Robert. De erg knappe snarensolo geeft 'Let The Devil Play' nog een extra touch. Saxofonist Neil Braithwaite en trombonespeler Ted Peters blazen de juiste dosis soul in het nummer. 
 
 
 
 
 
 
 
In 'Soul Brother' zingt Duane over opgroeien in de jaren zeventig. Instrumentaal past het nummer ook in die tijdsgeest. De ouderen onder ons herinneren zich zeker en vast nog de muziek van Bill Withers en The Isley Brothers en met deze muziek kan je 'Soul Brother' toch een beetje vergelijken. Met een diepe beukende baslijn zorgt Roger Williams voor een lekkere groove in dit orgel gedreven nummer. Brooke of Robert haalt weer fel uit met een onweerstaanbare solo op zijn sixstring. 'Soul Brother' heeft een sterk refrein. Daarna volgt met 'Won't You Let Me Go' één van de twee nummers waarin geen blazers aanwezig zijn. De Texas bluesshuffle 'Won't You Let Me Go' is een nummer met een hoog Stevie Ray Vaughan gehalte. Met zijn prachtige stem zingt Duane het nummer met veel flair en het spetterende en snedige gitaarwerk is andermaal een lust voor het oor. De enige cover op het album is 'Sister Rosa' van The Neville Brothers. De Blackburn Brothers versie is nog gruiziger en funkier dan de originele versie en met een geweldige saxofoonsolo zet Pat Perez de kers op de taart. Het nummer is een ode aan de Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks, die in 1955 bij het grote publiek bekend werd toen ze weigerde haar zitplaats in het voor zwarten gereserveerde deel achterin de bus af te staan aan blanke passagiers, omdat er vooraan geen plaats meer was in het gereseerveerde deel voor de blanken vooraan in de bus. Met 'Why Do I Do (What I Do)' en 'Be My Wife' volgen twee lovesongs. 'Why Do I Do (What I Do)' is een soulvolle ballade met heerlijk orgelwerk van Duane Blackburn. Het tempo gaat de hoogte in tijdens het soulvolle 'Be My Wife', waarin Duane vraagt om aub ja te zeggen op zijn aanzoek om zijn vrouw te worden. De blazers zijn weelderig aanwezig en Duane draagt de melodie met zijn warme orgelklanken. 
 
 
 
 
 
 
 
Met strak slagwerk bepaalt drummer Cory Blackburn het tempo van het gospel begeesterde 'Freedom Train'. Er is een wondermooie samenzang tussen de stemmen van leadzanger Duane en de stemmen van Brooke, Cory en Robert, die de backing vocals voor hun rekening nemen. Er gaat veel kracht uit van de boodschap die Duane brengt over liefde, vrede en vrijheid. De diepe baslijn van Howard Ayee is het kloppend hart van deze gospelsong. Met een fantastische snarensolo geeft Brooke (of Robert) deze song nog wat meer kleur en Duane schittert andermaal op zijn orgel. Het wordt opnieuw funky in het opdwepende 'Little Sister'. Het album wordt afgesloten met de vintage soulballade 'I Don't Ever Want To Be Alone'. Duane Blackburn schittert met erg sterk toetsenwerk op het orgel en de piano. Met hun derde album 'SoulFunkn' Blues' hebben de Blackburn Brothers weer een sterk album uitgebracht. Het is een erg gevarieerd album geworden en is zeker een meer dan waardige opvolger voor het uitstekende  'Brothers In This World', dat in 2016 verscheen. De fans hebben zeven jaar moeten wachten op een nieuw album, maar 'SoulFunkin' Blues' is het lange wachten zeker waard. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Bobby’s Blues 4:41
02. She’s A Heartbreaker 3:55
03. Let The Devil Play 4:06
04. Soul Brother 4:15
05. Won’t You Let Me Go 3:39
06. Sister Rosa 3:33
07. Why Do I Do (What I Do) 4:09
08. Be My Wife 3:31
09. Freedom Train 4:05
10. Little Sister 3:43
11. I Don’t Ever Want To Be Alone 4:31
 
Duane Blackburn – Lead vocals, piano, organ and vocorder 
Brooke Blackburn – Guitar and background vocals
Cory Blackburn – Drums, percussion and background vocals
Robert Blackburn – Guitar and background vocals
Nathan Blackburn – Bass guitar
Mark Ayee – Bass guitar – track 6
Howard Ayee – Bass guitar – track 9
Roger Williams – Bass guitar – track 4
Paige Armstrong – Guest guitar solo – track 2
Neil Braithwaite – Tenor Sax – tracks 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10, 11
Ted Peters – Trombone – tracks 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10, 11
Pat Perez – Horns – track 6