BLACK PEARL - BLACK PEARL

Album Review

Album: 
BLACK PEARL - BLACK PEARL
Artist: 
Black Pearl
Record Label: 
Redline Music
Date: 
22/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BLACK PEARL - BLACK PEARL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Black Pearl is een gloednieuw hedendaags rock/bluesproject met de in Londen gevestigde, Detroit zanger/gitarist Marcus Malone, voormalig Wishbone Ash gitarist en arrangeur Muddy Manninen en songwriter Pete Feenstra. Oorspronkelijk bedacht als een mogelijk songschrijfproject tussen Muddy en Pete, maar al snel kwam Marcus Malone aan boord om zijn unieke vocale frasering toe te voegen aan een project dat rock, blues, Americana en Latino omvat. Muddy Manninen, geboren in Helsinki en wonend in het Verenigd Koninkrijk, was de songwriter en gitarist voor Wishbone Ash voor vier albums gedurende dertien jaar. Hij schreef een groot deel van hun album 'Blue Horizon', dat al jaren algemeen als hun beste wordt beschouwd. Hij genoot ook van een vruchtbare carrière in Europa met bands als Gringos Locos met wie hij het album 'Punch Drunk' maakte. Muddy werd soloartiest in 2017 en maakte twee albums, terwijl hij bleef werken met saxofonist Patsy Gamble. De Amerikaan Marcus Malone werd geboren in Detroit. Hij werd aanvankelijk begeerd door Motown records, waar hij werkte aan demo's met enkele van de grootste namen in de branche, voordat hij door het managementteam van Ike Turner naar LA werd verplaatst en tekende bij United Artists Records. Het resultaat was het all star hardrock album 'Marcus', dat vandaag de dag nog steeds op de catalogus staat en in december 2016 opnieuw werd uitgebracht door Rock Candy Records.  Hij hing rond met de MC5, opende voor Bob Seger en Iggy Pop, maar het was zijn passie voor rockende blues die hem naar Europa leidde. Hij maakte al snel indruk door te openen voor BB King in de Albert Hall en heeft hij al zeven soloalbums gemaakt. Op dit moment werkt Marcus  samen met Innes Sibun, voorheen de gitarist van Robert Plant en een bekende bluesrock solo artiest. Samen maakten ze in 2020 het schitterende album 'Come Together'. Pete Feenstra is een bekroonde bluespromotor, blues-rock DJ en songwriter. Hij schreef nummers voor Blue Commotion, de Kroatische Ivana Gallic, Voodoo Ramble, Boris Zamba (European Blues Challenge winnaar) The Sharpeez, Marcus Flynn (Beyonce/Mike & The Mechanics) en Zed Mitchell, met wie hij bovenaan de Duitse Roots rock charts stond.
 
 
 
 
 
 
De Covid 19 pandemie en de bijbehorende lockdowns zorgden voor een ware vloek in de muziekindustrie. Optredens vielen weg en dus ook veel inkomsten. Voor sommige creatievelingen opende de pandemie een poort naar nieuwe samenwerkingen. Black Pearl is daar een goed voorbeeld van. Een Amerikaan, een Nederlander en een Fin die momenteel in Londen, UK wonen sloegen de handen in elkaar en het resultaat verscheen op 22 april met hun debuutalbum 'Black Pearl', met daarop elf originele songs die geschreven werden door Manninen, Malone en Feenstra. Het album opent met de loom groovende midtempo rocker 'Angel Town', waarin Marcus Malone met zijn weemoedige stem geen mooi beeld schetst van het leven in Los Angeles. Muddy Manninen zorgt met zijn zware baslijn voor het kloppend hart van 'Angel Town'. Met een schitterende slide solo en een erg knappe WahWah gedreven solo schittert Muddy op zijn sixstring. Er zitten wat Stones invloeden in de midtempo rocker 'Cheap Perfume', een verhaal over het nachtleven, met zijn avontuurtjes en veel drank. De stem van Malone is gemaakt om dit soort songs te zingen. Tom Wilkes bepaalt met strak slagwerk het ritme en Muddy Manninen etaleert nogmaals zijn klasse op de gitaar. Knap nummer.
 
 
 
 
 
 
Marcus Malone zingt over zijn gecompliceerd liefdesleven met Ruthie, Rachel, Susie en niet te vergeten Angeline in 'Delivery Man'. Het is Southern Americana met heel wat Little Feat invloeden. Muddy laat de bottleneck met heel veel gevoel over de snaren op de nek van zijn sixstring glijden en Moz Gamble verrijkt de sound met heerlijk toetsenwerk op de piano. Dat het vloeiende en soulvolle liefdeslied 'Price Of Love' werd gekozen als eerste single hoeft niet te verbazen. Het is een melodieuze radiovriendelijke song, die weer met erg veel gevoel wordt gezongen door Marcus Malone. Muddy weet het numer weer de perfecte gitaarvullingen te geven. Marcus Malone zingt over zijn luxe meisje dat graag van het leven geniet en graag rondrijdt in luxe auto's in 'Luxury Girls'. In deze retro rocker voegt Muddy verscheidene lagen gitaar bij elkaar. Net als in 'Cheap Perfume' horen we hier ook Stones invloeden. Het wordt funky met 'Mexican Romance', waarin Muddy Manninen weer schittert met zijn funky gitaarwerk. Met Mark Perry op Hammond en Moz Gamble op clavinet zijn de toetsen erg aanwezig in deze funky rocker. Naar het einde toe begint Marcus Malone te rappen in plaats van te zingen. Muddy begeleidt hem met prachtig Wah Wah gestuurd snarenwerk. Schitterende outro.
 
 
 
 
 
Er gaat veel dreiging uit van de midtempo rocker 'Moment Of Regret', dat met veel passie wordt gezongen door Marcus Malone. De beukende baslijn van Roger Inness en het Wah Wah gestuurd gitaarwerk van Muddy Manninen versterken de dreigende sfeer nog. 'Natural Light' is een zwaar groovende midtempo bluesrocker. Met energiek en strak slagwerk zorgt Dom Metz voor een knappe drumbeat en Muddy Manninen schittert weer met grandioos snarenwerk op zijn sixstring. 'Natural Life' is voor mij één van de betere songs op het album. 'Handmade Pearl' is een lome, relaxte song die rustig voort kabbelt. Muddy zorgt het gehele nummer weer voor heerlijke gitaar vullingen. Afsluiten doet Black Pearl met het dromerige prog nummer 'With My Baby By My Side', waarin we weer mogen genieten van het Wah Wah gedreven gitaarwerk van Muddy. Black Pearl levert met hun titelloos debuutalbum  meteen hun naamkaartje af. De mooie teksten van Pete Feenstra krijgen door de prachtige stem van Marcus Malone en het uitmuntend gitaarwerk van Muddy Manninen natuurlijk nog een kwaliteit injectie. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Angel Town
02. Cheap Perfume
03. Delivery Man
04. Price On Love
05. Luxury Girl
06. Mexican Romance
07. Moment Of Regret
08. Natural Light
09. Handmade Pearl
10. She Knows Every Move
11. With My Baby By My Side
 
 
Marcus Malone : Zang
Muddy Manninen: Alle gitaren, bas en toetsen
Peter Feenstra: Teksten
Tom Gilkes: Drums op 2,3,5,6,7 en 10
Dom Metz: Drums op 1,4,5,8,9 en 11
Roger Inness: Bas op 7 en 11
Moz Gamble: Piano op 3, clavinet op 6
Mark Perry: Keys op 9, Hammond op 6
Paul Elliot: Percussie op 1,7,8 en 9
Leevi Leppanen: Percussie op 3,4,6 en 11