BLACK HAMMER VOODOO - THE YEAR OF THE RAT

Album Review

Album: 
BLACK HAMMER VOODOO - THE YEAR OF THE RAT
Artist: 
Black Hammer Voodoo
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Heavy bluesrock, met psychedelische inslag.
Date: 
26/11/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BLACK HAMMER VOODOO - THE YEAR OF THE RAT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Op 27 augustus 2016 maakte Black Hammer Voodoo hun succesvolle debuut op Culemborg Blues. Later was de broeierige, stomende en scheurende muziek van dit viertal op vele podia in Nederland te horen. In de herfst van 2018 verscheen hun debuutalbum ‘Dance Like A Windmill’, dat door de pers en het publiek goed ontvangen werd. Toen bestond de band nog uit zanger/bassist Michiel van Leeuwen (saxofonist bij Gruppo Sportivo, Bombitas, De Dijk, Painting Over Picasso), mondharmonica legende Kim Snelten (The Scene, Jack Of Hearts, Jeffrey Lee Pierce, Drippin Honey, AJ Plug), gitarist Sam ‘Smokehouse’ Shine (Vanessa Baker and the Electric Eclectic, Anthony David and Toni Child) en drummer Francesco Libero. Na de 'Dance Like A Windmill' tournee verlieten Kim en Sam de band. Met gitarist Roy van Oost werd een zeer goede opvolger gevonden om een nieuwe richting in te slaan. Het tweede album 'High On Destruction' verscheen op 3 april 2020 en was nog rauwer en steviger dan hun uitstekende debuutalbum. De mastering werd gedaan door Pete Maher, die gewerkt heeft voor bands als Rolling Stones, U2, Pixies, Liam Gallagher, Jack White en vele anderen. De twaalf songs op het album werden allemaal door Michiel van Leeuwen geschreven. Vanwege de Covid beperkingen kon de band niet optreden en ze gebruikten de vrijgekomen tijd om te werken aan nieuw materiaal. Het resultaat is hun derde album 'The Year Of The Rat' dat op 26 november zal uitgebracht worden. Op 17 september verscheen als voorproefje de single 'Free World'op de digitale platforms.
 
 
 
 
 
 
Het nieuwe album opent met 'Free World', de single die het album moet promoten en dat al vanaf 17 september op alle digitale platforms te beluisteren is. Het is een lekkere heavy bluesrocker met een verschroeiende groove. Voor die opwindende groove zorgen bassist Michiel van Leeuwen en drummer Francesco Libero. Van Leeuwen zingt 'Free World' met zijn kenmerkende, ietwat vervormde stem en gitarist Roy van Oost haalt uit met een knappe solo op zijn sixstring. 'Free World' is een meer dan uitstekende opener. Het ritme vertraagt voor het bijna zes minuten durende psychedelische 'Radioactieve Rainmachine'. Het dwingende en strakke slagwerk van Francesco bepaalt het ritme en Van Leeuwen vertelt zijn verhaal met veel overtuiging. Roy van Oost schittert niet alleen met zijn priemend en kermend snarenwerk, maar ook met de heerlijk zwevende klanken die uit zijn dwarsfluit komen. 'Radioactieve Rainmachine' is een nummer dat ook wel in de catalogus van Pink Floyd zou gepast hebben. De regen speelt na 'Radioactieve Rainmachine' ook een hoofdrol in 'Another Rainy Day'. Het is niet de enige gelijkenis, want ook hier zijn de invloeden van Pink Floyd merkbaar. In 'Another Rainy Day' krijgen we weer de beukende bas van Michiel en de opwindende drumbeat van Francesco te horen. Roy van Oost is het gehele nummer uitdrukkelijk aanwezig op de gitaar en zijn gevarieerde snarensolo is weer van prima kwaliteit. 
 
 
 
 
 
 
Door de enge en beangstigende geluiden tijdens de lekker groovende rocker 'Clowns', krijg je het gevoel dat je in een griezelverhaal terecht komt. Roy van Oost en zijn dwarsfluit bewijzen nogmaals dat ze een aanwinst zijn voor de muziek van Black Hammer Voodoo. De sterke steeds weerkerende riff bepaalt de sound van de stevige midtempo bluesrocker 'There's Gonna Be A Revolution'. Black Hammer Voodoo gaat rauw en geweldig tekeer tijdens de uitstekende titeltrack 'The Year Of The Rat'. Het volle geluid van deze driekoppige band rolt over je heen en het snedige en priemende gitaarwerk van Roy raakt je tot op het bot. Het trio blijft lekker verder rocken met het krachtige 'Enough Is Enough'. In de intro krijg je door de gitaar van van Oost de indruk dat 'Enough Is Enough' een Oosters klinkende sound krijgt, maar eenmaal het nummer goed vertrokken is wordt het een stevige rocker met een sterk refrein. 'It Don't Mean A Thing' lijkt een onsamenhangend experiment. De Wah Wah gestuurde gitaar van van Oost lijkt die indruk nog te versterken. De ritme versnelling naar het einde toe geeft ''It Don't Mean A Thing' nog een extra touch. Dat experimenteren lijkt verder te gaan in de stevige rocker 'The King Is Here To Stay'. De opwindende en energieke drumbeat van Francesco Libero vormt weer de solide basis en het blaaswerk van Roy op de dwarsfluit geeft 'The King Here's To Stay' ook weer een heel mooie en extra imput. 
 
 
 
 
 
 
Ook het zware geluid van 'God Is Back Town' staat bol van psychedelische en experimentele geluiden. Black Hammer Voodoo lijkt te beseffen dat de opeenvolging van heel zware nummers misschien toch iets te veel is. De akoestische gitaar gedreven ballade 'I've Got You' is een verademing na de vorige heel zware songs. Dat Michiel echt wel een mooie stem heeft horen we in deze eenvoudige ballade. Het fantastische vingerwerk van Roy op de akoestische gitaar smaakt naar meer. Roy van Oost weet weer te bekoren op de elektrische gitaar en de dwarsfluit in de groovende rocker 'Never Gonna Die'. De verscheidene ritme en sfeerwisselingen geven 'Never Gonna Die' nog meer cachet. Er klinken heel wat invloeden van de glitter rock uit de jaren zeventig in de afsluiter 'Make Some Noice'. Ik was heel enthousiast over de eerste twee uitstekende albums 'Dance Like A Windmill' en 'High On Destruction', nu ben ik dat iets minder met het nieuwe album 'The Year Of The Rat'. Er staan wel een aantal erg sterke songs op het album, maar dat niveau kan men niet op alle songs aanhouden. Gelukkig staan er dertien songs op 'The Year Of The Rat', zodat er op het album nog songs genoeg zijn waarvan je wel kan genieten. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Free world
02. Radioactive Rainmachine
03. Another Rainy Day
04. Clowns
05. There's Gonna Be A Revolution
06. The Year Of The Rat
07. Enough is Enough
08. It Don't Mean A Thing
09. The King is Here to Stay
10. God Is Back In Town
11. I've Got You
12. Never Gonna Die
13. Make Some Noise
 
 
Michiel van Leeuwen: bas, leadzang
Roy van Oost: gitaar, fluit, achtergrondzang
Francesco Libero: drums