BLACK CAT BISCUIT - THE WAY IT IS

Album Review

Album: 
BLACK CAT BISCUIT - THE WAY IT IS
Artist: 
Black Cat Biscuit
Record Label: 
Naked
Style: 
Swing blues, West Coast blues
Date: 
13/05/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BLACK CAT BISCUIT - THE WAY IT IS 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Black Cat Biscuit werd opgericht in 2015 door vijf mannen die hun sporen al bij verschillende bands verdienden. Eens ze elkaar gevonden hadden was er geen plaats meer voor plat getreden paden of grijs gespeelde covers, maar wel voor een verrassende, bij wijlen hitsige cocktail van frisse nummers gemarineerd in een special gumbo hot sauce. Black Cat Biscuit bouwde een uitstekende live reputatie op en in 2018 wonnen ze de Belgian Blues Challenge. In april 2019 vertegenwoordigden zij ons land op de European Blues Challenge in Portugal. Black Cat Biscuit bestond toen uit zanger/gitarist Bart Arnauts ( Six-Pack, Wood & Roses), bassist Patrick Indestege ( Rhythm Bombs, Big Mama's Kitchen, Elmore D, Ale & Alley), gitarist Stanley Patty ( Doctor Rhythm, Phil Bee And The Buzztones, Rhythm Bombs, The Loveveins), mondharmonicaspeler Mark Sepanski ( The Monday Lovers, Six-Pack) en drummer Jeffrey Gijbels ( Belgium Got Talent, Festeyn). Op 22 februari 2019 verscheen hun debuutalbum 'That's How Te Cookie Crumbles'. Bart Arnauts schreef alle teksten voor de twaalf originele nummers en de muziek werd geschreven door alle bandleden. Er zijn zeker invloeden van West Coast Swing, shuffle, jazz, boogie, rauwe slide en Texas blues terug te vinden in de gevarieerde blues muziek van Black Cat Biscuit. Ondertussen is gitarist Stanley Patty niet meer bij de band, zijn vervanger is Raffe Claes. Sinds vrijdag 13 mei ligt de opvolger 'The Way It Is' in de winkelrekken. Het album werd op de traditionele manier opgenomen: analoog, een one-take en niets verdoezelend. Er staan twaalf originele, door Black Cat Biscuit geschreven nummers op 'The Way It Is'
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de swingende titeltrack 'The Way It Is. Het is niet alleen de titel, maar ook het motto van het album. Gitarist Raffe Claes en mondharmonicaspeler Mark Sepanski strooien het gehele nummer rond met erg knappe riffs. Drummer Jeffrey Gijbels en bassist Patrick Indestege zorgen voor een heerlijke groove en zanger Bart Arnauts zingt het nummer op een aangename en relaxte wijze.  'Let The Blues Heal You' is een lekker groovende bluessong. De sterke, steeds weerkerende riff bepaalt de sound van het nummer. Ook hier krijgen we weer uitstekend solowerk van Mark Sepanski op de mondharmonica en Raffe Claes op de gitaar. Daarna gaat het vijftal terug de swingende weg op met het heel dansbare 'Say Hello To Godot'. Drummer Jeffrey Gijbels bepaalt het ritme en tempo van 'Say Hello To Godot' en de mooie en vloeiende baslijn van Patrick Indestege is een lust voor het oor. Ook hier kleuren harpspeler Mark Sepanski en de gitaristen Raffe Claes en Bart Arnauts het nummer met uitstekend solowerk. 
 
 
 
 
 
 
Het tempo gaat nog een beetje de hoogte in voor het swingende 'Dr Boogie', een ode aan de bijna zeventigjarige Walter de Paduwa, een Belgische radio dj, die op de franstalige RTBF radio 21 en zijn opvolger Classic 21 het programma 'Dr Boogie' presenteert. Het heeft een vintage sound en Mark Sepanski schittert met schitterend solowerk op zijn mondharmonica. 'What You Say' heeft een heel aantrekkelijke groove. Bart Arnouts zijn stem is perfect om dit soort nummers te zingen en Mark en Raffe kleuren deze song weer met erg knap solowerk. Na een paar swingende songs vertraagt het tempo voor 'Heart Is Burning', dat opgebouwd is vanuit een sterke, steeds weerkerende riff. De sound van 'Heart Is Burning' klinkt mysterieus en onheilspellend. Bart zingt dat hij huilt als een wolf en Raffe Claes is het gehele nummer uitstekend aanwezig met erg knap slide werk. De lange instrumentale, mysterieuze en swampy outro geeft het nummer nog een extra touch. In de lome blues shuffle 'Madame Zola' gaat Bart Arnouts op bezoek bij waarzegster Madame Zola. De bluesrocker 'Mean Is Just An Average', met zijn gruizig mondharmonicawerk, is één van de stevigste nummers en voor mij persoonlijk één van de beste nummers op het album. Drummer Jeffrey Gijbels en bassist Patrick Indestege zorgen voor de heerlijk stuwende rock groove.
 
 
 
 
 
 
Het heel dansbare 'What Goes Around Comes Around' is een swingend nummer, dat zeker voor heel wat sfeer en ambiance zal zorgen tijdens de concerten van Black Cat Biscuit. Het vinnige slide werk op de gitaar past als gegoten in dit nummer. 'Wheels' is een funky rocker, die gekruid word met gruizig mondharmonicawerk van Mark Sepanski. Black Cat Biscuit sluit het album af met twee swingende West Coast songs.  'Don't Need Your Love No More' en het afsluitende  'Two Seconds Man' hebben een sterk refrein die uitnodigen om mee te zingen. Blijven stilstaan is bij deze heel dansbare nummers bijna onmogelijk. Met knap solowerk tonen gitarist Raffe Claes en mondharmonicaspeler Mark Sepanski nogmaals hun instrumentale klasse. Met 'The Way It Its' heeft Black Cat Biscuit een meer dan uitstekende opvolger voor 'That's How Te Cookie Crumbles' uitgebracht. Wie het vijftal live aan het werk wil zien kan dat op 23 mei in De Blauwe Kater in Leuven, op 29 mei op Breda Jazz in Breda, op 5 juni op Blues Peer in Peer, op 9 juni in de Missy Sippi in Gent, op 17 en 18 juni op Blues On The River in Rotterdam, op 23 juli in de Missy sippy tijdens de Gentse Feesten en op 27 augustus op Fiesta City in Verviers. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. The Way It Is
02. Let The Blues Heal You
03. Say Hello To Godot
04. Dr Boogie
05. What You Say
06. Heart Is Burning
07. Madame Zola
08. Mean Is Just An Average
09. What Goes Around Comes Around
10. Wheels
11. Don’t Need Your Love No More
12. Two Seconds Man
 
 
Bart Arnauts – zang, gitaar
Jeffrey Gijbels – drums
Mark Sepanski – mondharp
Patrick  Indestege – bas
Raffe Claes – gitaar