BLACK BOTTLE RIOT - THAT'S AMORE + concertdata

Album Review

Album: 
BLACK BOTTLE RIOT - THAT'S AMORE + concertdata
Artist: 
Black Bottle Riot
Record Label: 
Semper Surditas – Sonic Rendezvous
Style: 
Rock, Bluesrock, Garagerock
Date: 
21/04/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BLACK BOTTLE RIOT - THAT'S AMORE + concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tijdens hun vijftienjarig bestaan heeft de Nederlandse band Black Bottle Riot de harten veroverd van heel wat muziekliefhebbers en muziekcritici. Black Bottle Riot heeft zijn sporen verdiend in het livecircuit, zowel in als buiten Nederland. Ze deelden de affiche met gerenommeerde artiesten als Pearl Jam, The Black Keys, The War On Drugs, Black Stone Cherry, Rival Sons, Ryan Adams en ZZ Top. In 2019 verscheen hun laatste studioalbum 'Fire'. Spijtig genoeg kon de band wegens de Covid 19 pandemie en de bijbehorende lockdowns het album niet genoeg promoten. Met 'That's Amore' brengen ze hun vijfde studioalbum op de markt. Op het album weet de band hun liefde voor soul en de warmte van het analoog geluid op een knappe wijze te combineren met diepgewortelde invloeden uit rock en blues. Dankzij zelfopgelegde beperkingen in de studio omgeving slaagde de band erin om het live gevoel op deze plaat te vangen. Geen overdubs en geen herstel van fouten, maar gewoon live opnemen in de studio en eventuele gelukkige ongelukken tijdens het proces omarmen. Op 'That's Amore' bewandelt Black Bottle Riot een pad dat allerlei inspiratiebronnen raakt, variërend van de Tex Mex rock van Los Lobos tot de garagerock van The Hellacopters. 
 
 
 
 
 
 
De opener 'That's Where I Stand' is een rauw en vuil, midtempo bluesrock nummer, met een voetstompende groove. 'That's Where I Stand' begint met een rustige, Wah Wah gestuurde gitaar en wordt daarna geduldig opgebouwd. Met strak en dwingend slagwerk bepaalt Mark Weerts het ritme. Mike Sedee en Simon Snel kruiden het nummer met pittige gitaar riffs. Het nummer heeft een sterk refrein en de knappe snarensolo op het einde geeft het nummer nog een extra touch. Het ritme gaat daarna de hoogte in voor de stevige rocker 'Long Road Down'. Met zijn Southern invloeden gaat dit nummer zeker voor de nodige sfeer zorgen tijdens de concerten van Black Bottle Riot. 'Midnight Walkers' roept herinneringen op aan de Ierse bluesrock legende Rory Gallagher. Het heeft dezelfde power en gedrevenheid. Drummer Mark Weerts en bassist Jaap van den Berg zorgen voor de uitstekende rockgroove en de machtige saxofoon solo van Martijn van Toor geeft deze uitstekende rocksong nog meer glans. Ook in het volgende 'Still Got My Soul' is Martijn naar het einde toe knap aanwezig op zijn saxofoon. Het is een mix van rock en soul, die opgebouwd is rond een sterke riff. 
 
 
 
 
 
 
Het gitaarwerk in de trage soulvolle bluesrocker 'Just A Man' is van sublieme kwaliteit en een lust voor het oor. Na twee rustigere nummers trekt Black Bottle Riot alle registers open tijdens de verschroeiende rocker 'Burning Desire'. De headbangende fans van Black Bottle Riot zullen zich helemaal kunnen uitleven tijdens deze sterke rocker. De Nederlandse band is nu helemaal los en ze blijven op hun elan verder gaan met 'Border Town'. Deze rocker heeft een sterk refrein en Mike en Simon leveren andermaal sterk gitaarwerk af. Voor mij zijn de gruizige bluesrockers 'Stepping Through The Rain'  en 'Hard Bargain', twee van de beste nummers op het album. Met strak en dwingend slagwerk bepaalt Mark Weerts het ritme. Met zijn diepe, beukende baslijn zorgt Jaap van den Berg voor de knappe groove. De gruizige en rauwe mondharmonica is in beide songs heel uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig en geeft deze uitstekende songs nog meer cachet. Het refrein van 'High Water' zal ongetwijfeld luidop meegezongen worden door de fans van Blacl Bottle Riot. Het instrumentale gedeelte heeft heel wat psychedelische rock invloeden. Het album wordt afgesloten met het rustigere 'Salt To The Sea' een melodieus pop/rock nummer. 
 
 
 
 
 
 
'That's Amore' van Black Bottle Riot is een prima album, dat zich uitstekend leent om live te spelen, dus staat de concertagenda van deze Nederlandse band goed vol. Wie naar een concert van Black Bottle Riot wil gaan kan dat op dat op 27 april op Koningsdag Fest @Rocks in Enschede, op 12 mei zijn ze te gast in Neushoorn in Leeuwarden,  op 13 mei in Het Podium in Hoogeveen, op 19 mei in Luxor Live in Arnhem, op 20 mei in Hedon in Zwolle, op 21 mei in Poortershoes in Groningen, op 4 juni in Café Wilhelmina in Eindhoven, op 23 juni op Music On Payday Festival in Eersel, op 1 juni in Crossover in Gent (B) en op 8 juli op het Bospop Festival in Weert. Voor nog meer data kijk je het best op de concertkalender van de band. (7,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. That's Where I Stand 
02. Long Road Down 
03. Midnight Walkers 
04. Still Got My Soul 
05. Just A  Man
06. Burning Desire
07. Border Town 
08. Stepping Through The Rain 
09. Hard Bargain 
10. High Water
11. Salt To The Sea 
 
 
Mike Sedee (gitaar)
Simon Snel (zang/gitaar)
Jaap van den Berg (bas)
Mark Weerts (drums)
 
 
Thijs Schrijnemakers: Toetsen
Martijn van Toor: Saxofoon