BISCUIT MILLER AND THE MIX - CHICKEN GREASE

Album Review

Album: 
BISCUIT MILLER AND THE MIX - CHICKEN GREASE
Artist: 
Biscuit Miller And The Mix
Record Label: 
American Showplace Music
Style: 
Funky Blues, Bluesrock
Date: 
18/10/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BISCUIT MILLER AND THE MIX - CHICKEN GREASE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
David Leon 'Biscuit' Miller werd geboren op 30 december 1961 in South Side, Chicago, Illinois, Verenigde Staten en werd grootgebracht door zijn grootmoeder. Hij is een Amerikaans elektrische blues bassist, zanger en songwriter. Miller ontdekte de blues via Willie Dixon, wiens kinderen naar dezelfde school als Biscuit Miller gingen. Miller vormde zijn eerste band Clever, samen met zijn neef Ivan Wallace. In 1982 verhuisden ze naar Minneapolis. Daarna ging Miller spelen met Sonny Rodgers, van wie hij veel leerde over het spelen van de blues. Ze namen in 1990 het album 'They Call Me The Cat Daddy' op, waarmee Rodgers in de prijzen viel. Spijtig genoeg stierf Sonny Rodgers kort na de release. Miller werd bassist bij George 'Mojo' Buford' en Lady Blue (een backing zangeres bij Ike & Tina Turner). Tijdens één van die concerten werd aan Miller gevraagd of hij voor één nacht de bassist kon vervangen bij blueslegende Lonnie Brooks. Miller bleef tien jaar bassist bij Lonnie Brooks. In 2000 richtte hij zijn eigen band Biscuit Miller And The Mix op. In 2002 verscheen hun debuutalbum 'Come Together'. Informeel speelde Miller ook vijf jaar met Anthony Gomes, waarmee hij drie studioalbums opnam, namelijk 'Sweet Stringin' Soul' (2000), 'Unity' (2002) en 'Music Is The Medicine' (2006). Vanaf 2009 speelde Miller, die inmiddels de vijftig al gepasseerd was, nog alleen met zijn eigen band Biscuit Miller And The Mix. Zijn tweede album 'Blues With A Smile' werd in 2010 uitgebracht. Gastmuzikanten Billy Branch op mondharmonica, Ronnie Baker Brooks en Shawn Kellerman op gitaar en Andrew 'Blaze' Thomas op drums verleenden hun medewerking aan dit album. In 2012 ontving Miller zijn eerste Blues Music Award. In 2016 verscheen het album 'Wishbone' en een jaar later ontving Miller zijn tweede Blues Music Award als beste bassist. Zijn bekendste nummers zijn 'Lay It On Down', 'Bottle Of Whiskey Bottle Of Wine', 'Going Home', 'One More Mile', 'Monday Morning Blues' en 'Wishbone'. Op achttien oktober verschijnt 'Chicken Grease', het vierde album van Biscuit Miller And The Mix, met daarop tien originele zelf geschreven nummers. Ben Elliott en John Ginty zijn de producers van het album.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de funky blues song 'Here Kitty Kitty', een erg vrolijk en dansbaar nummer. Het plezier waarmee Biscuit Miller, Doctor Love, Bobby B. Wilson, Alex 'Southside' Smith en gastmuzikant John Ginty 'Here Kitty Kitty' spelen spat zo van het nummer af en het werkt eveneens aanstekelijk op de luisteraar. Drummer Doctor Love en bassist Biscuit Miller zorgen voor een heerlijke groove. Gastmuzikant John Ginty is het gehele nummer uitstekend aanwezig op het Hammond en hij bekroond zijn uitstekende prestatie met een wervelende Hammond solo. Met een erg knappe solo geeft gitarist Bobby Wilson het nummer nog een extra instrumentale touch. Het blijft erg dansbaar en aanstekelijk in het swingende bluesnummer '609', waarin Bobby Wilson kwistig rondstrooit met zijn pittige gitaar riffjes en zijn vingervlugge snarensolo is om van te smullen. Het prachtige Lap Steel geluid op '609' komt van gastmuzikant Marcus Randolph. Het ritme vertraagt voor de melodieuze ballade 'Lonely Road', dat met erg gevoel gezongen word door Biscuit Miller. Instrumentaal is het genieten van het gevoelvol en smaakvol snarenwerk van gitarist Bobby Wilson. Daarna zorgen drummer Doctor Love en bassist Biscuit Miller voor een stuwende groove in de uitstekende bluesrocker 'Two Legged Dog' en ook hier halen gitaristen Bobby Wilson en Alex Smith geweldig uit. Met een knappe basintro trekt Mister Miller de funky titeltrack 'Chicken Grease' op gang. Het is een stomend nummer waarin de instrumentale klasse van deze band volledig tot zijn recht komt. De twee gastmuzikanten, met John Ginty op Hammond en Marcus Randolph op Lap Steel gitaar, spelen beiden een bepalende rol in de sound van het opwindende en funky 'Chicken Grease'. Ook frontman Miller bewijst zijn klasse op zijn basgitaar en dat resulteert in een sublieme funky bas groove. Probeer op deze 'Chicken Grease' maar eens stil te blijven zitten. Ik garandeer je dat dit niet gaat lukken.
 
 
 
 
 
 
Het meer dan vijf minuten durende 'Watching You' is een rustiger soulvol nummer, dat perfect in de setlist van Chris Rea zou passen. Daarna trekken de jongens van Biscuit Miller And The Mix alle registers weer open voor de knappe rockers 'Take A Ride' en 'Southern Woman'. Het eerste wordt gespekt met vet en uitstekend slide werk van één van de gitaristen. Het wondermooie 'Creeping' is een meer dan zes minuten durende ballade, die gedragen wordt door de warme Hammond klanken van John Ginty. De beklijvende en gevoelvolle gitaar solo is er eentje waar je nooit genoeg van krijgt. Dat Biscuit Miller And The Mix een groot hart hebben voor de funk muziek horen we nogmaals in het afsluitende 'Get Ready', waarin frontman Biscuit Miller zijn klasse als basgitarist andermaal etaleert. Dit is weer zo'n dansbaar en aanstekelijk nummer, waarmee je een hele zaal, disco of festivalweide in beweging krijgt. 'Chicken Grease', het vierde album van Biscuit Miller And The Mix is een knap en gevarieerd album, met een paar echte sterke nummers op. De funky dansnummers zullen zeker bij de ambiance makers en de dansers onder ons in de smaak vallen, maar er staan ook wel een paar mooie trage nummers op het album. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 Here Kitty Kitty
02 609
03 Lonely Road
04 Two Legged Dog
05 Chicken Grease
06 Watching You
07 Take a Ride
08 Southern Woman
09 Creeping
10 Get Ready
musicians:
 
Biscuit Miller: bass, lead vocals
Doctor love: drums, vocals
Bobby B Wilson: guitar, vocals
Alex "Southside" Smith: guitar, vocals
special guests:
John Grinty: Hammond B3, vintage electric piano, percussion
Marcus Randolph: lap steel on # 2,5