BIRDMENS - LOCKDOWN LOADED

Album Review

Album: 
BIRDMENS - LOCKDOWN LOADED
Artist: 
Birdmens
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Delta Blues, Blues, Bluesrock
Date: 
01/06/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BIRDMENS - LOCKDOWN LOADED
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Birdmens is een nieuw project van Ian Siegal, Jon Amor, Bob Fridzema, Joel Fisk, Jonny Henderson, Dave Doherty, Giles King en Rob Barry. Dat is heel wat talent samen hoor ik jullie al denken. Het achttal heeft in ieder geval al honderdachtennegentig jaar ervaring aan live optredens. Birdmens is ontstaan door de lockdown tijdens de Corona pandemie. De creatieve roekeloosheid van deze acht muzikanten maakte het voor hen gemakkelijker om sociaal verantwoordelijk te zijn. Ze namen het album 'Lockdown Loaded' afzonderlijk op. Gewapend met goedkope microfoons, telefoons en variërende internetsnelheden, heeft Birdmens een album gemaakt dat echte levenskracht uitstraalt en teruggaat naar een scène die wanhopig in nood verkeert. Het album werd gemaakt in slaapkamers, eetkamers en keukens. Door deze goedkope manier van werken had Birdmens minder geld nodig dan om elk van de acht leden een gezichtsmasker te kopen. Toch is 'Lockdown Loaded' één van de beste muzikale releases die tot nu toe ontstaan zijn uit de wereldwijde Corona pandemie. Het album bevat elf songs. Door de complexe produktie en de grote hoeveelheid gitaristen op het album is het moeilijk om te zeggen wie welke solo speelt. 
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'Cat Drugged Up', dat geschreven werd door Ian Siegal en Dave Doherty. Het begint met een akoestische gitaar en even later komt de huilende mondharmonica van Giles King een heel andere dimensie aan het nummer geven. 'Cat Drugged Up' is een stevige swampy Delta blues song. Met zijn kreunende stem, die perfect past in deze song, zingt Ian Siegal dat de wereld naar de kloten is. Door de dreunende beat en de dwingende, door elkaar spelende gitaren wekt 'Cat Drugged Up' een strijdgevoel op. Samen strijden tegen deze Corona pandemie. Ook het door Jon Amor en Dave Doherty geschreven 'Hipbone' heeft diezelfde opwindende en opruiende sound. Ook hier heb je het gevoel dat ze alle instrumenten maar door elkaar heen spelen, maar naar mijn mening is dit (kakafonisch) geluid juist de bedoeling van de band. De gruizige mondharmonica van Giles King is ook in deze 'Hipbone' weer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Dave Doherty op percussie en slagwerk (Dave maakt in sommige songs van bestaande loops, de rest programmeerde hij handmatig. De percussie nam hij thuis op in zijn homestudio) en Rob Barry op bas zorgen voor een verschroeiende groove. De vlijmscherpe snarensolo en het zachte frisse pianogeluid geven een mooi contrast. Jon Amor zingt het nummer met veel overtuiging en de knappe backing vocals maken het nummer vocaal helemaal compleet. Met opwindend slagwerk wordt 'Star' op gang getrokken. De toetsen van Jonny Henderson en Bob Fridzema komen meer aan bod en zowel het Hammond als de piano kleuren de sound van 'Star' op hun eigen manier en geluid. Het is een kort, amper honderdvijftig seconden durend, nummer met een sterk refrein, dat steeds herhaald wordt.
 
 
 
 
 
 
 
Amor, Doherty en Fish schreven samen 'Sheriff', één van de beste songs op dit album. De intro is volledig voor de akoestische gitaar en eenmaal de andere instrumenten en de stem van Jon Amor de akoestische gitaar komen versterken krijgen we een prachtig vloeiend pop/rock nummer met veel sixties invloeden. Wervelende Hammond klanken zorgen voor een erg knappe outro. Ian Siegal, Dave Doherty en Jon Amor zijn de belangrijkste songwriters op 'Lockdown Loaded' en dat is ook het geval bij 'Heal Myself' dat door Siegal en Doherty geschreven werd. Ian zingt 'Heal Thyself' met erg veel gevoel en de toetsenisten Bob Fridzema en Jonny Henderson leveren hier geweldig en onweerstaanbaar werk af op het Hammond en piano. Ook de pittige gitaar is van uitstekende kwaliteit. Bob Fridzema schreef samen met Jon Amor het aanstekelige 'It's Inconvenient'. Jon Amor zingt dat het leven bij momenten toch heel lastig kan zijn. De wervelende orgelklanken zijn het gehele nummer door uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig en de toetsenisten zetten zelf de kers op de taart van 'It's Inconvenient' met een geweldige orgel solo. Het Delta bluesnummer 'Holler' heeft een lui footstomping ritme. Giles King met zijn gruizige mondharmonica en Bob of Jonny met knap tinkling pianowerk kleuren de sound. Ian Siegal zingt het nummer met een erg hoge stem. 'Lockdown Loaded' is een heel gevarieerd album. Het achttal gaat de funky tour op met 'Diggin' That Rut'. Een grommende en soms gillende Ian Siegal zingt het nummer met veel kracht en overtuiging. Bassist Rob Barry plukt gedreven aan zijn dikke bassnaren en zorgt zo voor een uitstekende funky groove. Met de vele uitstekende gitaristen aan boord mocht de gitaar natuurlijk niet ontbreken. Zo kan je genieten van uitstekend Wah Wah gestuurd snarenwerk.
 
 
 
 
 
 
 
Met 'What's The Name' krijgen we stevige bluesrock. Dave Doherty zorgt weer voor een uitstekende drumbeat en Rob Barry zorgt met een knappe pulserende baslijn voor een heerlijke groove. Bob Fridzema en Jonny Henderson zijn beiden weer uitstekend aanwezig op piano en Hammond. De gruizige mondharmonica van Giles King en de zeurende, jankende gitaar geven het nummer nog een extra troef. Bij de bespreking van de eerste nummers hadden we het al over het (kakafonisch) geluid, waar de band volgens mij bewust voor kiest om precies die bepaalde sound te creëren. Die sound vinden we ook terug in het meer dan vijf minuten durende 'Cover It Up'. Het album wordt afgesloten met de door Ian Siegal gezongen ballade 'Birdmens'. In tegenstelling tot de andere nummers krijgen we in deze song een sobere instrumentale bezetting met Ian Siegal op gitaar, Jonny Henderson op Hammond en Joel Fisk op slide gitaar. 'Lockdown Loaded' van Birdmens is één van de weinige positieve zaken die door de Corona pandemie tot stand kwam. Door de bijbehorende lockdown, waardoor er ook geen concerten meer konden plaats vinden, moesten de muzikanten een andere uitlaatklep zoeken voor hun creativiteit. Ian, Jon, Bob, Dave, Jonny, Joel, Giles en Rob deden het op deze manier en daar kunnen wij als muziekliefhebbers alleen maar blij om zijn. 'Lockdown Loaded' is digitaal verkrijgbaar, maar er zijn ook CD's in beperkte oplage te koop en het is zelfs verkrijgbaar op vinyl. Informatie daarover vind je op de website van Birdmens. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Cat Drugged Up
02. Hipbone
03. Star
04. Sheriff
05. Heal Thyself
06. It’s Inconvenient
07. Holler
08. Diggin’ That Rut
09. What’s The Name
10. Cover It Up
11. Birdmens
 
 
 
Jon Amor [Lead & Backing Vocals / Lead & Rhythm Gitars]
Rob Barry [Bass Guitars]
Dave Doherty [Lead & Rhythm Gitars / Backing Vocals / Percussion]
Joel Fisk [Lead & Rhythm Gitars / Backing Vocals]
Bob Fridzema [Keyboards]
Jonny Henderson [Keyboards]
Giles King [Harmonica]
Ian Siegal [Lead & Backing Vocals / Lead & Rhythm Gitars]