BILLY T BAND – RECKONING

Album Review

Album: 
BILLY T BAND – RECKONING
Artist: 
Billy T Band
Record Label: 
Big H Records
Style: 
Blues, Soul
Date: 
25/11/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BILLY T BAND – RECKONING
 
 
 
 
 
 
 
 
William 'Bill' Troiani is geboren en opgegroeid in New York City. Hij speelde twaalf jaar bij Eddie "Bluesman" Kirkland en tien jaar bij de Tom Russell Band. Tussendoor werkte hij ook nog samen met uiteenlopende artiesten als Lightning Hopkins en Nancy Griffith. In 1997 verhuisde Bill naar Oslo Noorwegen, waar hij zeven jaar de leider was van de huisband in de Muddy Waters Blues Club. Hij hielp ook de jonge Noorse talenten Amund Maarud en Kid Andersen (nu bij Rick Estrin & the Nightcats) lanceren. In de huisband van The Muddy Waters Blues Club kregen deze talenten de mogelijkheid om aan de zijde van een aantal bekende blues muzikanten te spelen, waaronder Homesick James, Nappy Brown, Willie" Big Eyes "Smith, Bill Sims en Tad Robinson, om er een paar te noemen. De Muddy Waters blues club is al lang gesloten maar de huisband  is blijven optreden en albums opnemen onder de naam Billy T Band. De band bestaat uit bassist/zanger William Troiani, bassist/toetsenist Haakon Hoeye, gitarist Ian Fredrick Johannessen en drummer Robert Alexander Pettersen. Op 25 november 2016 verscheen hun vierde album 'Reckoning', dat 10 nummers bevat, waarvan acht songs geschreven werden door William Bill Troiani en Haakon Hoeye en eentje door de vier bandleden.
 
 
 
 
Voor hun vierde album 'Reckoning' kregen de vier jongens van de Billy T Band hulp van een uitgebreide blazer en strijkersectie, plus twee backing vocals. In totaal zijn op het album veertien muzikanten te horen. Ze komen ook allemaal in actie tijdens de soulvolle titeltrack 'Reckoning', waarmee het album opent. Deze elegante opener is tevens de single die het album moet promoten. De strijkers met Kaja Fjellberg op cello, Marius Roe Navik op viola en de violisten Isa Caroline Holmesland, Tara Terese Waaler Waervagen en Lise Voldsdal drukken dadelijk hun stempel op het nummer. Met zijn volle soulvolle stem weet William dit nummer perfect te brengen en de knappe subtiele korte gitaar riffjes van Ian Johannessen zorgen voor de finishing touch. Deze uitstekende song zou zo op een Robert Cray album kunnen. 'Shame Shame' is de enige song die niet door William en Haakon geschreven is. De blazers waren al in het eerste nummer aanwezig, maar in deze 'Shame Shame' komen Kasper Skullerud Vaernes op tenor sax en Kristoffer Eikrem op trompet veel uitgebreider aan bod, net als de gitaar trouwens die hier een hoofdrol opeist. Na deze twee soulvolle nummers gaat de band een andere muzikale weg op met 'On Your Own', een vette en rauwe blues song. William Troiani op bas en Robert Alexander Pettersen op drums zorgen voor de knappe stuwende groove. De conclusie van het nummer is dat je het tenslotte toch zelf moet oplossen. Ian F. Johannessen zorgt met vet slide werk voor nog meer blues gevoel. 'Sad Man' is een mix van disco en soul waar men je in de jaren tachtig mee rond de oren smeet.
 
 
 
 
In het begin van 'One Of These Days' horen we alleen de akoestische gitaar en de machtige stem van William Troiani. Later komt de elektrische bas en de stem van Elvy Elisabeth Vefall de sound versterken en nog wat later is er Ian F. Johannessen die met zijn slide gitaar het nummer nog meer komt kruiden. De strijkers zijn weer overvloedig aanwezig tijdens het melodieuze en soulvolle 'Gone'. Het is weer genieten van de goede stem van William Troiani en Martin Windstad zorgt op de percussie voor de knappe afwerking. De Billy T Band gaat de funky tour op met 'It Ain't Right', waarin de ritme sectie met William Troiani op bas, drummer Robert Alexander Pettersen en Martin Windstad op percussie het grote verschil maken. Naar het einde toe mengt de band nog een beetje reggae in deze 'It Ain't Right'. 'Love Is Gonna Get You' is een poppy getinte song met een melodie die goed in het oor zal klinken bij een breed publiek. Geef mij dan maar het snedige bluesy 'Trouble', waarin de gitaar weer een hoofdrol speelt. Haakon Hoeye verzorgt op de toetsen de intro van de zeemzoete ballade 'I've Been A Fool'. Het is een slow met een hoog Percy Sledge gehalte. De smekende stem van William en het intense gevoelvolle gitaarwerk geven deze trage parel nog een extra toets. Backing vocaliste Elvy Elisabeth Vefall weet met haar erg mooie stem ook deze keer weer te bekoren. (7/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
tracks:
01. Reckoning    
02. Shame Shame 
03. On Your Own
04. Sad Man
05. One Of These Days
06. Gone
07. It Ain't Right
08. Love Is Gonna Get You 
09. Trouble
10. I've Been A Fool
 
 
musicians:
William R. Troiani: Zang, bas,
Haakon Hoeye: Gitaar, orgel, percussie
Ian F. Johannessen: Gitaar
Robert Alexander Pettersen: Drums
Martin Windstad: Percussie
Adam Douglas Enevoldsen: Backing vocals
Elvy Elisabeth Vefall: Backing vocals
Kasper Skullerud Vaernes: Tenor sax
Kristoffer Eikrem: Trompet
Isa Caroline Holmesland: Viool
Tara Terese Waaler Waervagen: Viool
Lise Voldsdal: Viool
Marius Roe Navik: Viola
Kaja Fjellberg Pettersen: Cello