BILLY PRICE - DOG EAT DOG

Album Review

Album: 
BILLY PRICE - DOG EAT DOG
Artist: 
Billy Price
Record Label: 
Gulf Coast Records
Style: 
Rhythm & Blues
Date: 
02/08/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BILLY PRICE - DOG EAT DOG
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse soulzanger Billy Price werd geboren als William Pollak op 10 november 1949 in Fair Lawn, New Jersey. Hij woont sinds het midden van de jaren zeventig in Pittsburgh, Pennsylvania. Billy Price werkte in het midden van de jaren zeventig samen met bluesgitarist Roy Buchanan. Het duo reisde door de VS en Canada, speelde in de Carnegie Hall in New York City, het Newport Jazz Festival, de Roxy en Troubadour in Los Angeles en het Spectrum in Philadelphia. Nadat het duo uit elkaar ging richtte Billy, The Keystone Rhythm Band op, een band die door de Verenigde Staten tourde op een circuit dat zich uitstrekte van Boston tot Atlanta. In 1990 richtte hij The Billy Price Band. In april 2016 ontving Price een Legends Of Pittsburgh Rock'n Roll Award als Modern Era Inductee. Voor zijn album 'This Time For Real', een samenwerking met Otis Clay, kreeg Billy in 2016 een Blues Music Award voor beste Soul Blues album. Billy Price heeft met de Keystone Rhythm Band, de Billy Price Band en zijn soloprojecten in totaal zeventien albums, cd's en dvd's, opgenomen en uitgebracht. Zijn album 'Reckoning' uit 2018, met Kid Andersen als producer werd genomineerd voor een 2019 Blues Music Award in de categorie Best Soul Blues Album van 2018. Zijn nieuwe album 'Dog Eat Dog',  wordt op 2 augustus 2019 uitgebracht bij Gulf Coast Records. Er staan twaalf songs op het album en ook deze keer is Kid Andersen de producer.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het erg dansbare 'Working On Your Chain Gang', een humoristisch liefdesverhaal dat Billy samen met zijn toetsenist Jim Britton schreef. Het is een rijkelijk instrumentaal en soulvol rhythm & blues nummer, waarin de blazers het funky gevoel nog versterken. Billy Price krijgt hier uitstekende vocale ondersteuning van Walter James en Dwayne Morgan, ofwel het mannelijke gospelkoor The Sons Of The Soul Revivers. Dat producer Kid Andersen een aardig stukje gitaar kan spelen wisten de meeste muziekliefhebbers al en voor degenen die het nog niet wisten tovert hij hier een knappe snarensolo uit zijn sixstring. Hetzelfde duo schreef ook 'Lose My Number' een relaxte mix van soul en jazz, met een prachtige saxofoonsolo in het midden. Billy zingt het nummer op een zeer ontspannen manier en toetsenist Jim Pugh is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op het orgel. Billy blijft dicht bij het origineel tijdens de Bobby Bird cover 'We're In Love'. Het is een old school poppy nummer met prachtig toetsenwerk en dominerende blazers. Net als in het vorige nummer kunnen we in 'We're In Love' genieten van een uitstekende saxofoon solo. De titeltrack 'Dog Eat Dog' werd door Rick Estrin geschreven. Billy zingt het nummer samen met Alabama Mike. Lisa Leuschner en Vicky Randle verzorgen met hun soulvolle stemmen de backing vocals. 'Dog Eat Dog' is een doorweekte zweterige Southern soulblues song. Songwriter Rick Estrin plaatst de kers op zijn eigen nummer met een geweldige solo op zijn bluesharp. Billy Price schreef nieuwe arrangementen voor de Willie Dixon klassieker 'My Love Will Never Die', waarmee Otis Rush in 1985 een grote hit scoorde. Het is een nummer waarin de sterke en volle stem van Billy nogmaals volledig tot zijn recht komt. Buiten de geweldige stem van Billy zijn ook de nieuwe instrumentale arrangementen een voltreffer.
 
 
 
 
 
 
Met 'All Night Long Café' keert Billy Price terug naar de funky rhythm & blues. Alex Petterson zorgt met zijn strak en dwingend slagwerk voor een strakke groove en de uitstekende funky baslijn van Jerry Jemmott is om duimen en vingers af te likken. Verder voeren de blazers weer het hoge woord en komt Mike Zito met een Wah Wah gestuurde snarensolo voor het gitaargeweld zorgen. 'Walk Back In' is een vloeiend radiovriendelijk soul/pop nummer, met een erg catchy refrein. Het wordt gedragen door de warme orgel klanken van Jim Pugh en de uitstekende stemmen van de Sons Of The Soul Revivers zorgen voor de vocale afwerking. Het blijft funky met het erg aantrekkelijke en dansbare 'Toxicity', waarin de uitstekende lopende baslijn van Jerry Jemmott voor de knappe funky groove zorgt. Jon Otis is weer erg knap aanwezig op percussie en Jim Puch trekt alle registers open met een schitterende moderne toetsen solo. Samen met zijn jarenlange vriend, de Franse gitarist en songwriter Fred Chapellier schreef Billy het bluesy 'Remnants' en het soulvolle 'More Than I Needed'. 'Remnants' wordt gedragen door het strakke toetsenwerk en de blazers zorgen voor de instrumentale afwerking. Kid Andersen strooit het gehele nummer gretig in het rond met pittige Wah Wah gestuurde gitaar riffjes en hij zet ook de kers op de taart met een zware overstuurde gitaar solo. 'More Than I Needed' is een vloeiend en radiovriendelijk soulvol nummer, waarin Billy met zijn prachtige soulvolle stem schittert. Nog zo een soulvol nummer met duidelijke invloeden uit de jaren zeventig is de cover 'Same Old Heartaches'. Het nummer werd geschreven door Melvin en Marvin Steals voor The Impressions, die er in 1976 een hitje mee scoorden. De schrijvers zijn vrienden van Billy Price en misschien is dat ook de reden waarom 'Same Old Heartaches' op het album staat. Afsluiten doet Billy in stijl met het rhythm & blues nummer 'You Gotta Leave', een nummer dat hij samen met William Troiani schreef. Jim Pugh zorgt voor de juiste sfeer door zijn werkelijk prachtige orgel riffs en Kid Andersen schittert in dit nummer met een prachtige gitaar solo. 'Dog Eat Dog' van Billy Price is een uitstekend en soulvol rhythm & blues album. (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Working On Your Chain Gang
Lose My Number
We're In Love
Dog Eat Dog
My Love Will Never Die
All Night Long Café
Walk Back In
Toxicity
Remnants
Same Old Heartaches
More Than I Needed
You Gotta Leave
 
Billy Price : zang
Kid Andersen : Gitaren (gitaren en diverse instrumenten)
Alex Pettersen : Drums
Jerry Jemmott - Bas
Jim Pugh - Orgel, piano, Clavinet, Wurlitzer en Rhodes piano
Eric Spaulding : Tenorsaxofoon except on #11
Jack Sanford : Baritonsax except on #2,4 en 11
John Halblieb : Trompet except on #2,4,11 en 12
Jon Otis : Congas en Percussie op #1,2,6,7,8,9 en 11
Vicky Randle : Congas op #4 en 11, Backing vocals op #4,8 en 11
Lisa Leuschner - Andersen : Backing vocals op #4,8 en 11
Charlie Owen : Backing vocals op #3
Alabama Mike : Lead en Backingvocals op #4
Rick Estrin : Mondharmonica op #4
Mike Zito : Gitaarsolo op #6
De evangeliegroep Sons of the Soul Revivers : Backing vocals op #1,2,7 en 10