BILLY BRANCH & THE SONS OF BLUES - ROOTS AND BRANCHES (THE SONGS OF LITTLE WALTER)

Album Review

Album: 
BILLY BRANCH & THE SONS OF BLUES - ROOTS AND BRANCHES (THE SONGS OF LITTLE WALTER)
Artist: 
Billy Branch & The Sons Of Blues
Record Label: 
Alligator Records
Style: 
Chicago blues, Mondharmonica blues
Date: 
05/07/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BILLY BRANCH & THE SONS OF BLUES - ROOTS AND BRANCHES (THE SONGS OF LITTLE WALTER)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Billy Branch werd geboren als William Earl Branch op 3 oktober 1951 in het Great Lakes Naval Hospital in North Chicago, Illinois. Hij is een Amerikaans bluesmuzikant, zanger en mondharmonicaspeler. Branch werd driemaal genomineerd voor een Grammy Award en hij is gepensioneerd tweevoudig gouverneur van het Chicago Grammy Chapter. Billy Branch won een Emmy Award en een Addy Award. Daarnaast heeft hij talloze humanitaire en muziekprijzen ontvangen. Toen hij nog op de universiteit zat werd Billy Branch ontdekt door Willie Dixon, de vader van de moderne Chicago blues. Willie moedigde Billy aan om zijn hbo opleiding af te maken, wat hij deed, maar in plaats van naar de rechtenacademie te gaan na het behalen van zijn graad in de politieke wetenschappen, begon hij te toeren met de Willie Dixon Chicago All Stars. Toen de legendarische Carey Bell de band verliet nam Billy zijn plaats in. Sinds het begin van zijn carrière speelde Billy mee op meer dan driehonderd albums, waaronder vijftien onder zijn eigen naam. Billy heeft opgenomen met Willie Dixon, Johnny Winter, Keb 'Mo, Lou Rawls, Koko Taylor, Eddy Clearwater, Honeyboy Edwards, Syl Johnson, Lurrie Bell, Ronnie Baker Brooks, John Primer en Taj Mahal, om er maar een paar te noemen. Billy Branch en The Sons Of Blues vierden hun veertigste verjaardag door het Chicago Blues Festival 2017 nieuw leven in te blazen. Ze hielden tienduizenden bluesfans gedurende ruim twee uur intensief bezig. Het is moeilijk voor te stellen dat het allereerste optreden van The Sons Of Blues in Duitsland plaatsvond op het Berlin Jazz Festival in 1977. In de vele jaren daarna hebben Billy Branch en The Sons of Blues over de hele wereld blues gespeeld. The Sons Of Blues hebben meer dan 250 internationale tournees gemaakt. Op 5 juli 2019 verschijnt bij Alligator records met 'Roots And Branches (The Songs Of Little Walter)' een nieuw album van Billy Branch & The Sons Of Blues. Met dit album willen zij de iconische Little Walter, één van de belangrijkste architecten van het Chicago Blues geluid, eren. Marion Diaz, dochter van Little Walter, vertelt op dit album ook enkele anekdotes over het leven van haar legendarische vader.
 
 
 
 
 
 
 
Vandaag bezit Billy Branch misschien de titel die Little Walter in de jaren vijftig had, namelijk Chicago Blues Harmonica Master. Toch wil Billy Branch met dit album alleen maar een passend eerbetoon brengen aan de iconische bluesman, Little Walter Jacobs, die de bluesharp gebruikte als hoeksteen van het Chicago Blues geluid. In de schitterende opener 'Nobody But You', waarin Billy Branch & The Son Of Blues vrij kort bij het origineel blijven, slagen ze er toch in enkele eigen accenten te leggen. De autoriteit waarmee Branch de opener 'Nobody But You' speelt is kenmerkend voor deze hele opname. Zijn prachtige vocale prestatie vormt samen met zijn  uitstekende mondharmonica solo de kern van het nummer. Het uitstekende vingerwerk van Sumito Ariyoshi op de piano zorgt voor de instrumentale afwerking. Met een prachtige mondharmonica intro begint Billy aan de stomende klassieker 'Mellow Down Easy'. De twee harpsolo's van Branch zijn om duimen en vingers af te likken. De diepe vloeiende baslijn van Marvin Little zorgt voor een heerlijke groove en toetsenist Ariyoshi slaagt er weer moeiteloos in om zijn heerlijke pianoklanken in de sound van 'Mellow Down Easy' te weven. Er wordt nog een tandje bijgestoken voor 'Roller Coaster', dat een Bo Didley beat heeft. Met zijn mondharmonica neemt Billy veel bochten en sprongen. Hij slaagt er toch in om dit hoogstandje tot een goed einde te brengen. De bluesballade 'Blue And Lonesome' is ongetwijfeld één van de bekendste nummers uit het repertoire van Little Walter. Billy zingt 'Blue And Lonesome' met veel gevoel en emotie en de pittige fijne gitaar riffjes van Giles Corey zijn een lust voor het oor. Ook het zuig en blaaswerk van Billy op de chromatische mondharmonica is weer van uitzonderlijke kwaliteit. Het vloeiende en aanstekelige 'Hate To See You Go' heeft dankzij de schitterende ritmesectie, met drummer Andrew Thomas en bassist Marvin Little, een uitstekende pompende groove. Gitarist Giles Corey, mondharmonicaspeler Billy Branch en pianist Sumito Ariyoshi weten ook de sound van deze song te kruiden met hun heerlijke instrumentale hoogstandjes.
 
 
 
 
 
 
Willie Dixon's 'My Babe' wordt dikwijls aangehaald als referentie nummer van Little Walter. Billy Branch & The Sons Of Blues zetten hier een fantastische versie neer. Ze beginnen het nummer met een Latijns rumba ritme en na een tijdje versnellen ze naar een blues shuffle ritme. Dat herhalen ze een paar maal en Billy plaatst zelf de kers op de taart met een fantastische solo op zijn mondharmonica. Dat doet Billy nog eens over in de tijdloze instrumentale klassieker 'Juke'. Billy Branch & The Sons Of Blues maakten nieuwe en moderne arrangementen voor 'Last Night', het droevige lied waarin Little Walter zijn beste vriend verloor, en die geven het nummer een nieuw elan. De mondharmonica is weer op een schitterende wijze, constant aanwezig in deze 'Last Night', maar dat kan ook niet anders als je Little Walter wilt eren. Een opvallend nummer op het album is de medley 'Just Your Fool/ Key To The Highway', waarin gitarist Giles Corey en Billy Branch weer uitblinken met hun knappe pittige snaren riffs en een geweldige mondharmonica solo. Voor mij is de aantrekkelijke en aanstekelige blues shuffle 'Boom Boom Out Go The Lights' één van de hoogtepunten van dit prima album. Billy geeft in dit swingende nummer misschien wel zijn beste solo van het gehele album.
 
 
 
 
 
 
Ook 'It's Too Late Brother','One More Chance With You' en 'You're So Fine' zijn erg dansbare nummers, met de mondharmonica van Billy Branch en de piano van Sumito Ariyoshi in de hoofdrollen. Ik wil wel vermelden dat op 'One More Chance With You' Shoji Naito de gitaar van Giles Corey overneemt. Het laatste instrumentale nummer is een prachtige versie van 'Blues With A Feeling' en die titel mag letterlijk genomen worden, want het gevoel waarmee dit nummer gespeeld wordt is gewoonweg enorm. Dat het album de goedkeuring van Little Walter zijn dochter Mario Diaz krijgt is te horen aan haar gesproken bijdrage aan het album. Ze deelt enkele korte herinneringen aan haar vader en geeft je zo een idee van de man achter de legende van Little Walter. Met 'Roots And Branches (The Songs Of Little Walter)' brengen Billy Branch & The Sons Of Blues een schitterend eerbetoon aan Little Walter. Zonder de originele muziek van Little Walter te imiteren weten Billy Branch & The Sons Of Blues toch prachtige versies te spelen, met hun eigen accenten en waarin vooral de mondharmonica triomfeert. 'Roots And Branches (The Songs Of Little Walter)' is a must have voor alle fans van de mondharmonica en voor alle bluesfans, want deze muziek is tijdloos. (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Nobody But You
Mellow Down Easy
Roller Coaster
Blue And Lonesome
Hate To See You Go
My Babe
Juke
Last Night
Just Your Fool/ Key To The Highway
Boom Boom Out Go The lights
It's Too Late Brother
One More Chance With You
You're So Fine
Blues With A Feeling
Remembering Little Walter By Marion Diaz (Little Walter's daughter)
 
 
Billy Branch - Mondharmonica en zang
Sumito Ariyoshi - Piano
Giles Corey - Gitaar behalve op #12
Marvin Little - Bas
Andrew Thomas - Drums
Shoji Naito - Gitaar op #12