BIGLLOU JOHNSON - BIGMAN

Album Review

Album: 
BIGLLOU JOHNSON - BIGMAN
Artist: 
Big Llou Johnson
Record Label: 
GoldenVoice Audio Recordings
Style: 
Soulvolle blues, Contemporary Blues
Date: 
14/01/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BIGLLOU JOHNSON - BIGMAN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaan Llou Johnson is geboren en getogen in de ruige kant van Chicago. Hij bezit een zwoele basstem en wordt daardoor vaak vergeleken met Barry White en Isaac Hayes. Zijn stem is te horen op heel wat TV en radiocommercials. Zijn muzikale invloeden komen van Howlin Wolf, Joe Williams, Willie Dixon en Barry White. Misschien is hij nog het meest bekend als de voice host van één van de grootste bluesstations ter wereld, namelijk B.B. Kings Bluesville op Sirius-XM. Hij werd gekozen door de originele en legendarische programmadirecteur, Bill Wax. De twee werden goede vrienden en het was Bill die hem aanmoedigde om zijn eerste bluesalbum op te nemen en lokale muzikanten uit Chicago te gebruiken. Bill nodigde Llou Johnson ook uit om mede presentator te zijn van de Blues Music Awards die destijds op Bluesville werden uitgezonden. In 2013 won Big Llou Johnson de Blues Music Award als Best New Artist met zijn debuut solo album ' They Call Me Big LLou'. In 2020 verscheen de single  'Sunshine On Your Face', waarvan een deel van de opbrengst naar het Covid-19 Blues Musician Emergency Relief Fund ging. 'Sunshine On Your Face' is ook de eerste release van het album 'Bigman' dat in januari 2022 verschijnt. Er staan tien songs op het nieuwe album. Er werkten heel wat bekende gastmuzikanten mee aan het album. Joe Louis Walker, Victor Wainwright, Tim Gant, Ricky Nelson, Anne Harris, Russ Greenen Anthony Dopsie zijn een paar van deze bekende gastmuzikanten.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het vloeiende en soulvolle 'Lightnin' Strike'. De frivole backing vocals tijdens het refrein vormen een mooi contrast met de sexy en zwoele basstem van Big Llou Johnson. Het opwindend en vlijmscherp gitaarwerk en de uitmuntende blazers zorgen voor de instrumentale hoogstandjes. De blazers, met saxofonist Mark Early en trompettist Doug Woolverton, blijven uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig in de soulvolle titeltrack 'Bigman'. Warme orgelklanken dragen de melodie van 'Bigman' en Big Llou Johnson weet het nummer weer heel relax en op een sublieme wijze te brengen. Ook hier is weer fijn gitaarwerk aanwezig. Met gruizig mondharmonica werk trekt Russ Green 'Chill On Cold' op gang. De gruizige mondharmonica blijft het gehele nummer bepalend voor de sound van het nummer en met een prachtige solo zet Russ zelf de kroon op zijn knappe instrumentale prestatie. 'Let's Misbehave' is een zoete en melodieuze orgel gedreven bluesballade. Dit ietwat ontdeugend nummer is uitermate geschikt voor de sexy en zwoele basstem van Big Llou Johnson. Het is genieten van het heerlijk gitaarwerk en de heel aantrekkelijke accordeonklanken van Anthony Dopsie tijdens 'Shucky Ducky. Het heeft een aanstekelijk ritme, waardoor het bijna onmogelijk is om te blijven stilzitten. Je lichaam wordt als het ware meegezogen met het ritme. 
 
 
 
 
 
 
In 'Sunshine On Your Face', de eerste single van het album, is de instrumentale hoofdrol weggelegd voor Anne Harris en haar fiddle. De ritmesectie zorgt voor een swingende groove in het erg dansbare 'Stuff To Do'. Instrumentaal is het genieten van het heerlijk pianospel en het pittig en splijtend gitaarwerk. In de bijna vijf minuten durende slowblues 'I Got The Fever' heeft Big Llou Johnson last van liefdesverdriet. De schitterende piano solo past perfect in deze ballade. De melodie van 'Never Get Over Me' wordt gedragen door warme orgelklanken. Na een traag begin krijgt het nummer een mooie ritme versnelling en wordt het een vloeiende rhythm & blues song. Het nummer heeft een uitstekende en opwindende drumbeat en Anne Harris is weer knap aanwezig op haar fiddle. Halfweg 'Never Get Over Me' is het nog genieten van een pittige snarensolo op de gitaar. De blazers zijn weer schitterend aanwezig in de soulvolle afsluiter 'BeezThatWaySometimes', waarin de prima stemmen van de backingzangeressen weer een uitstekende aanvulling vormen voor de stem van Big Llou Johnson. Deze stevige afsluiter heeft een sterk refrein en er is veel wah wah gestuurd gitaarwerk aanwezig. 'BigMan' van Big Llou Johnson is een uitstekend album voor de liefhebbers van soulvolle blues. Big Llou Johnson heeft bovendien een prachtige basstem, waarmee hij zeker heel wat luisteraars mee kan bekoren. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
01. Lightnin' Strike
02. Bigman
03. Chill On Cold
04. Let's Misbehave
05. Shucky Ducky
06. Sunshine On Your Face
07. Stuff To Do
08. I Got The Fever
09. Never Get Over Me
10. BeezThatWaySometimes
 
 
Gitaar: Will Crosby, Jonathan Ellison, Terence Grayson, Ellis Hall, Gino Matteo, Curt Morrison, Isaiah Sharkey en Joe Louis Walker
Keyboards: Tim Gant, Ellis Hall, Chris Stephenson, Josh Lava, James Pastman, Michael Raiford en Victor Wainwright
Bas: Felton Crews, Terence Grayson, Paul Martin en Ricky Nelson
Drums: Ricky Nelson, Mike Raiford en Jim Widlowski
Percussie: Kalyan Pathak
Saxofoon: Mark Early
Trompet: Doug Woolverton
Klarinet: Bill Overton
Strijkers: Anne Harris
Mondharmonica: Russ Green en Curt Morrison
Accordeon: Anthony Dopsie
Backing vocals: Big Llou Johnson, Dwight Dukes, Terrence Grayson, Ellis Hall, Amanda Joyce, Keith Stewart, Monique Whittington en Monico Whittington