BIG HARP GEORGE - UPTOWN COOL

Album Review

Album: 
BIG HARP GEORGE - UPTOWN COOL
Artist: 
Big Harp George
Record Label: 
Blues mountain Records
Style: 
Elektrische blues
Date: 
16/07/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BIG HARP GEORGE - UPTOWN COOL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Big Harp George is de artiestennaam van George Bisharat een Amerikaanse blueszanger, songwriter en harmonicaspeler uit de San Francisco Bay Area, die de blues van de eenentwintigste eeuw met de chromatische mondharmonica speelt. Voordat George zich volledig op de muziek richtte was hij een advocaat op het gebied van strafvervolging, een bekroond hoogleraar in het recht aan het UC Hastings College of the Law en expertcommentator voor recht en politiek in het Midden-Oosten. In 2014 verscheen zijn debuutalbum 'Chromaticism' waarmee hij verkozen werd als Best New artist door de Blues Foundation en Blues Blast Magazine. Zijn tweede album 'Wash My Horse In Champagne' verscheen in 2016 en met dit album werd George genomineerd voor de Sean Costello Rising Star Award door Blues Blast Magazine. George noemt George 'Harmonica' Smith, William Clarke en Paul deLay als belangrijke invloeden op zijn chromatische spel. De chromatische (in vergelijking met de tien-gat diatonische vaker voor blues) heeft een onderscheidend geluid, en geeft Big Harp George's geluid een jazzy, eigentijds en verfijnd gevoel. Zijn nieuwe album 'Uptown Cool' verschijnt op 16 juli en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Het album telt twaalf originele songs die allemaal door George Bisharat werden geschreven.
 
 
 
 
 
 
Het album begint met het swingende West coast bluesje 'Down To The Rite Aid', een nummer met een humoristische tekst waarvan je dadelijk blij wordt. Drummer Axelander Pettersen en bassist Kid Andersen zorgen voor de catchy groove en de blazers met saxofonist Michael Peloquin en trombonespeler Mike Rinto zorgen samen met Big Harp George op zijn chromatische mondharmonica voor de kleurvolle sound van het nummer. Het uitstekende barrelhouse toetsenwerk van producer Chris Burns zorgt voor de instrumentale afwerking. Het old school Hammond werk van Chris Burns is de stuwende kracht van 'Internet Honey'. In dit funky getint nummer heeft Big Harp George het over de gevaren van internet dating. De blazers zijn weer constant en uitdrukkelijk aanwezig en zowel saxofonist Michael Peloquin als trombonespeler Mike Rinta spelen zich helemaal in de kijker met een opwindende solo op hun blaasinstrument. Gitaarvirtuoos Kid Andersen laat spatjes van zijn klasse horen in zijn prachtige korte gitaar riffjes. Een ander modern onderwerp is het fake news dat op de sociale media gretig wordt gelezen en gedeeld. Big Harp George schreef er het nummer 'Alternative Facts' over, met een schitterende frontman op de mondharmonica en een indrukwekkende Kid Andersen op de gitaar. 'I Wanna Know' heeft een Latijns ritme en doet ons dadelijk wegdromen naar een prachtig Zuiders strand. Little Charlie Baty weet met zijn Spaanse gitaar stijl het Zuiderse vakantiegevoel nog te versterken. D'Mar schittert met prachtig percussiewerk en Michael Peloquin perst nogmaals een uitstekende solo uit zijn saxofoon. Big Harp George weet het nummer heel relax te zingen en de sexy backing vocals van Loralee Christensen geven 'I Wanna Know' nog een extra touch. De ballade 'Nobody's Listening', waarin George niet veel goeds te vertellen heeft over de vrouw die hij gisteren verliet, is een mix van blues en jazz. Het gevoelvolle blaas en zuigwerk van Big Harp George op chromatische mondharmonica is indrukwekkend. De ingetogen blazers bieden wat troost in dit trage nummer en het fijne intense vingerwerk van Little Charlie Baty op de snaren van het fretboard van zijn gitaar geeft je kippenvel. Daarna wordt het weer swingend met het instrumentale 'In The First Place', waarin George met zijn chromatische mondharmonica met een vanzelfsprekend gemak de hoofdrol voor zijn rekening neemt.
 
 
 
 
 
 
Het blijft swingend in het erg dansbare 'Standing In The Weather', waarin Alexander Pettersen met opwindend slagwerk voor een knappe groove zorgt. Ook hier weer etaleert George zijn klasse op de mondharmonica, toch is het Kid Andersen die met een zinderende en pittige vingervlugge solo op de gitaar de kers op de taart zet. Michael Peloquin en Mike Rinta zijn weer uitdrukkelijk aanwezig op hun blaasinstrument en verrijken zo, net als Chris Burns op het Hammond, de sound van 'Standing In The Weather' op een voortreffelijke wijze. In 'Bulletproof' zorgt Chris Burns met zijn barrelhouse piano spel voor een frisse wind. Kid Andersen is nogmaals erg sterk aanwezig met een vlijmscherpe en verschroeiende gitaar solo, waarna Big Harp George met zijn mondharmonica op een geweldige wijze overneemt. 'Cold Snap By The Day' heeft een mooie melodie en wordt weer op een erg knappe en relaxe wijze gezongen door George. De saxofoon van Michael Peloquin en de trombone van Mike Rinta zorgen voor een rauwe vette inbreng en de instrumentale virtuositeit die toetsenist Chris Burns, gitarist Kid Andersen en harpspeler Big Harp George etaleren is weer om van te smullen. In het erg dansbare duet 'Just Calm Yourself' krijgen we nogmaals de uitstekende stem van Loralee Christensen te horen. Door het Zuiders ritme geraak je meteen in vakantiestemming en de blazers en de mondharmonica zorgen nogmaals voor instrumentaal spektakel. In de instrumentale titeltrack 'Uptown Cool' mogen we weer genieten van een fijne en gevoelvolle snarensolo van de hand van Little Charlie Baty en van een uitstekende wervelende Hammond solo van Chris Burns. Afsluiten doet Big Harp George met de trage New Orleans shuffle 'Lord Make Me Chaste', waarin we voor de laatste keer op dit album kunnen genieten van Baty's fijne snarenwerk, Burns uitstekende toetsenwerk, D' Mar's prachtige percussiewerk en natuurlijk van de chromatische mondharmonica van Big Harp George. Naar het einde toe krijgt 'Lord Make Me Chaste' nog een uitstekende ritme versnelling. 'Uptown Cool' van Big Harp George is een heel aangenaam en divers album met uitstekende muzikanten. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Down To The Rite Aid
Internet Honey
Alternative Facts
I Wanna Know
Nobody’s Listening
In The First Place
Standing In The Weather
Bulletproof
Cold Snap By The Bay
Just Calm Yourself
Uptown Cool
Lord Make Me Chaste
 
Big Harp George - vocals and harmonicas
Chris Burns - keyboards
Alexander Pettersen - drums
Joe Kyle - bas op 2,3,7,8,9 en 10
Kid Andersen - bas op 1,4,5,6,11 en 12, guitars op 2,3,7,8,9 en 10
Little Charlie Baty - guitars 1,4,5,6,11 en 12
Loralee Christensen - vocals op 10, backing vocals op 1 en 4
Michael Peloquin - saxes
Mike Rinta - trombone op 1,2,3,5,6,7,8,10,11 en 12, tuba op 12
D’Mar - percussion op 4,10,11 en 12
Derick Hughes - backing vocals op 12