BIG AL AND THE HEAVYWEIGHTS - LOVE ONE ANOTHER

Album Review

Album: 
BIG AL AND THE HEAVYWEIGHTS - LOVE ONE ANOTHER
Artist: 
Big Al And The Heavyweights
Record Label: 
Vizztone Label Group
Style: 
Bluesrock, Blues
Date: 
11/02/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
BIG AL AND THE HEAVYWEIGHTS - LOVE ONE ANOTHER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De in New Orleans gevestigde drummer Al Lauro trad eind jaren zeventig toe tot de toerband van Southern Rockster David Allan Coe. Al speelde zes jaar bij David Allan Coe en verwierf in die periode de bijnaam Big Al. Warren Haynes was de gitarist bij de band en beiden raakten bevriend. Samen met pianist Rick Gergen begonnen Warren en Big Al in 1996 met het gelegenheidsproject The Unknown Blues Band. Later veranderde de naam in Big Al And The Heavyweights. Warren Haynes zit niet meer in de band toch heeft Big Al nog steeds een solide reeks muzikanten naast zich staan op het podium en heeft hij consequent getoerd in clubs en festivals in de USA. De band heeft zeven veelgeprezen cd's met originele rootsmuziek uitgebracht. Big Al is nog steeds de drummer en voor de rest bestaat de huidige band uit Louisiana Music Hall of Fame pianist/ zanger, Wayne Lohr, gitarist Marcel Anton en bassist Mark Parsons. Op 11 februari 2022 verscheen bij Vizztone Label Group het achtste album van Big Al And The Heavyweights. Het kreeg als titel 'Love One Another' en het bevat veertien originele, door de band geschreven nummers. Marcel Anton was de bedrijvigste met twaalf nummers. Op vier daarvan werd hij geholpen door Big Al Lauro. Net als bij het vorig album 'World Full Of Trouble' zijn ook hier een paar gastmuzikanten aanwezig.
 
 
 
 
 
 
Big Al And The Heavyweights openen hun nieuwe album met de aanstekelige titeltrack 'Love One Another'.  Het heeft een vintage vibe en roept herinneringen op aan 'Let's Stick Together' van de Amerikaanse artiest Wilbert Harrison. Onze generatie kent het nummer beter in de versie van Bryan Ferry  en Canned Heat. Drummer Big Al Lauro en bassist Mark Parsons zorgen voor een heerlijk stomende groove en de gastmuzikanten Luther Dickinson en Jason Ricci tonen al dadelijk hun meerwaarde door hun fantastisch gitaar en mondharmonicawerk. Wayne Lohr zingt het nummer met veel overtuiging en in het refrein krijgt hij daarvoor ondersteuning van de mooie stem van Dana Abott. Voortreffelijke opener die zeker voor de nodige ambiance zal zorgen tijdens de concerten van Big Al And The Heavyweights. De band blijft lekker verder swingen in de bluesshuffle 'I Need A Fix', waarin de band een oplossing zoekt over een probleem in de liefde. Instrumentaal is het genieten van de knappe piano solo van Wayne Lohr en de melodieuze snarensolo van gitarist Marcel Anton. Met de Southern countryrocker 'Sweet Louise' gaan Big Al And The Heavy Weights een beetje de Allman Brothers weg op. Wayne zingt het nummer met veel gevoel en hij levert ook nog knap toetsenwerk af op de piano en het orgel. Gitarist Marcel Anton strooit het ganse nummer gretig rond met vette slide riffs en met een knappe slide solo zet hij de kroon op zijn mooie instrumentale prestatie. 
 
 
 
 
 
 
Big Al en zijn jongens bouwen een zydeco feestje met de uitbundige boogie 'Wild Tchoupitoulas'. Ik veronderstel dat het liedje over een wild Tchoupitoulas meisje gaat (The Wild Tchoupitoulas waren oorspronkelijk een groep Mardi Gras-indianen gevormd in de vroege jaren 1970 door George "Big Chief Jolly" Landry). Vocaal vind ik persoonlijk dit nummer geen hoogvlieger, omdat niet iedereen in de band lijkt te beseffen dat hij ook goed kan zingen. Jammer want met dit nummer was meer te doen. De prachtige baslijn maakt Mark Parsons kan wel bekoren. 'Guardian Angel' is een melodieuze, orgel gedreven ballade, die met veel passie en emotie wordt gezongen. Het ritme gaat terug de hoogte in met 'Alright With Me', een nummer met een vintage vaudeville sound en een geweldig mooie gitaarsolo van Marcel Anton. 'Stop This Messing Around' is een aantrekkelijke rechttoe rechtaan Southern bluesrocker. Marcel Anton laat met een uitstekende solo nogmaals horen dat hij een uitstekend gitarist is. 
 
 
 
 
 
 
Het loom swingende 'What Can I Say' is een jazz getinte bluesshuffle met de mondharmonica van Jason Ricci in de hoofdrol. Het langste nummer op het album is het heerlijke 'I'm Your Man'. Drummer Big Al Lauro zorgt voor een heel knappe drumbeat en bassist Mark Parsons is met zijn prachtige baslijn het kloppend hart van 'I'm Your Man'. Wayne Lohr schittert op de clavinet en Marcel Anton laat ons nogmaals genieten van zijn fijne, maar o zo mooie gitaar riffjes. Het wordt steviger met het Wah Wah gestuurd gitaarwerk van Anton in de midtempo, funky bluesrocker 'Too Cold'. Ook verder in het nummer weet Marcel Anton te imponeren met stevig en splijtend solowerk. Backing zangeres Dana Abott laat haar prachtige soulstem nog eens horen in het soulvolle 'Everybody Needs Somebody'. Het heeft een sterk refrein dat uitnodigt om mee te zingen. De sound van 'Underground' is dreigend en daar hebben de vervormde zangstem en het gruizige en onheilspellende slidewerk een groot aandeel in. Het album wordt afgesloten met het heel dansbare 'Zydeco Love'. De titel verraadt het muziekgenre al. Met een uitstekende, vloeiende baslijn geeft Mark Parsons het nummer een lekkere groove en percussionist Tom Larson en violiste Gina Forsyth zorgen voor de feestelijke Zydeco sfeer. 'Love Or Another' van Big Al And The Heavyweights is een heel aangenaam en gevarieerd album geworden. Het kan zeker een breed publiek bereiken. (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
.
01. Love One Another
02. I Need A Fix
03. Sweet Louise
04. Wild Tchoupitoulas
05. Guardian Angel
06. Alright With Me
07. Stop This Messing Around
08. What Can I Say
09. I'm Your Man
10. Too Cold
11. Hurricane
12. Everybody Needs Somebody
13. Underground
14. Zydeco Love
 
 
 
Wayne Lohr: Zang en toetsen
Marcel Anton: Gitaar, zang
Mark Parsons: Bas, zang
Big Al Lauro: Drums
 
Luther Dickinson: Gitaar op 1
Jason Ricci: Mondharmonica op 1 en 8
Tom Larson: Percussie
Gina Forsyth: Viool op 14
Dana Abbott: Backing vocals op 1, 5 en 12